DECRET 11/1999, de 26 de gener, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de panificació i rebosteria.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET 11/1999, de 26 de gener, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de panificació i rebosteria. El Reial decret 2057/1995, de 22 de desembre, ha establert el títol de tècnic en panificació i rebosteria i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims. El Reial decret 777/1998, de 30 d'abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l'ordenació de la formació professional en l'àmbit del sistema educatiu, alguns d'aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu. De conformitat amb l'article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent. D'acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional. El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s'estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l'àmbit socioeconòmic dels centres docents. L'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l'alumnat i han de respondre al requisit d'integració dels continguts del cicle formatiu. En virtut d'això, a proposta del conseller d'Ensenyament, amb l'informe del Consell Escolar de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern, Decreto: Article 1 Aquest Decret estableix el currículum per a l'ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en panificació i rebosteria regulat pel Reial decret 2057/1995, de 22 de desembre, pel qual s'aproven els ensenyaments mínims. Article 2 2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex d'aquest Decret. 2.2 El perfil professional és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex. 2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex. 2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex. 2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació. 2.6 Les hores a disposició del centre s'estableixen a l'apartat 3.3 de l'annex. Article 3 La relació dels crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals de l'ensenyament corresponent al títol de tècnic en panificació i rebosteria s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex. Article 4 Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s'expressen a l'apartat 4 de l'annex. Article 5 Estan autoritzats per impartir aquest cicle formatiu els centres privats de formació professional que imparteixin els ensenyaments que s'indiquen a l'apartat 5 de l'annex. Article 6 Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 6.1 i 6.2 de l'annex. Disposicions addicionals --1 El professorat de l'especialitat de processos en la indústria alimentària del cos de professors d'ensenyament secundari podrà impartir la matèria de química del batxillerat. --2 El conseller d'Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat. --3 El conseller d'Ensenyament pot autoritzar la realització d'experimentacions sobre aquest currículum d'acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya. Disposició final Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC. Barcelona, 26 de gener de 1999 Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya Josep Xavier Hernández i Moreno Conseller d'Ensenyament Annex --1 Identificació del títol 1.1 Denominació: panificació i rebosteria. 1.2 Nivell: formació professional de grau mitjà. 1.3 Durada del cicle formatiu: 1400 hores. 1.3.1 Formació en el centre educatiu: 960 hores (crèdits de l'1 a l'11 i el 13). 1.3.2 Formació en centres de treball: 440 hores (crèdit 12). --2 Perfil professional 2.1 Competència general És competència general d'aquest tècnic realitzar les operacions d'elaboració de productes de forneria, pastisseria i confiteria per aconseguir els objectius de producció i qualitat establerts, aplicant-hi la normativa tecnicosanitària vigent. Manejar la maquinària, els equips i els estris corresponents i efectuar-ne el manteniment de primer nivell. Gestionar i administrar una petita empresa. 2.2 Competències professionals Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són: a) Organitzar i controlar la recepció, l'emmagatzematge i l'expedició de primeres matèries, auxiliars i productes acabats de forneria, galeteria, pastisseria i confiteria: 1. Rebre les primeres matèries, els materials i els productes subministrats pels proveïdors o producció, i controlar que es corresponguin amb el que s'ha sol·licitat. 2. Verificar els tipus i les qualitats dels productes subministrats, comparant-los amb les especificacions requerides. 3. Emmagatzemar i conservar les mercaderies, atenent a les exigències dels productes, i optimar els recursos disponibles. 4. Efectuar els subministraments interns requerits per producció, d'acord amb els programes establerts, i possibilitar la continuïtat dels processos. 5. Preparar les comandes externes de productes emmagatzemats i la seva expedició. 6. Controlar les existències i realitzar inventaris, seguint els procediments adoptats per l'empresa. b) Realitzar o conduir les operacions d'elaboració de masses, pastes i productes bàsics en forn, galeteria, pastisseria i confiteria: 1. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars d'elaboració de productes bàsics segons els manuals de procediment i instrucció d'utilització, per tal de garantir-ne la producció. 2. Obtenir la massa o pasta mitjançant l'execució i el control de les operacions de dosificació, mescla, barreja, amassament i batement dels diferents ingredients, d'acord amb allò establert en la formulació i el manual de procediment, i garantir-ne els nivells de qualitat, higiene i producció. 3. Realitzar les operacions de divisió, formatació, emmotllament de massa o pasta, per tal d'aconseguir les unitats individuals comercials fixades en les instruccions de treball, i garantir-ne els nivells de qualitat, higiene i producció. 4. Controlar els processos de fermentació de les masses o peces d'acord amb les necessitats del producte que cal elaborar, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 5. Aplicar el mètode de cocció (enfornada, escaldament, fregida) i refredament requerit per cada producte, d'acord amb el manual de procediment, i garantir-ne la qualitat i els nivells de producció. 6. Refrigerar o congelar massa, diferents tipus de pa i paneteria en massa, productes precuits susceptibles de completar la seva elaboració amb posterioritat en el mateix establiment o en d'altres, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 7. Prendre mostres i realitzar durant el procés els assajos i les proves amb la precisió requerida, i verificar que la qualitat del producte es conforme amb les especificacions establertes. 8. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades, informatitzades, assegurant-ne la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerta. 9. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir-ne la seguretat. c) Confeccionar les elaboracions complementàries i realitzar les operacions de composició i decoració de productes: 1. Determinar la composició i el disseny de decoracions de productes d'obrador, a partir de masses i pastes bàsiques ja elaborades que resultin atractives per al consum. 2. Preparar, manejar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars de l'obrador, seguint les instruccions d'utilització i les ordres de treball, amb la finalitat de garantir la producció. 3. Confeccionar productes i elaboracions complementàries de productes de confiteria i xocolateria, seguint les indicacions del manual de procediment o fitxa tècnica, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 4. Preparar guarnicions i farciments salats o de xarcuteria necessaris per a la preparació de productes de pastisseria i paneteria, seguint les indicacions de la fitxa tècnica, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 5. Realitzar les operacions de composició i decoració requerides per a l'acabament i la presentació dels productes, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció. 6. Prendre mostres i realitzar durant el procés els assajos prova amb la precisió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR