DECRET 197/2003, de 26 d'agost, pel qual es regula la funció inspectora de les activitats que són competència de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET 197/2003, de 26 d'agost, pel qual es regula la funciÛ inspectora de les activitats que sÛn competËncia de la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims.

L'article 21.1 de la Llei 1/1986, de 25 de febrer, de pesca marÌtima de Catalunya, modificat per la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, estableix que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca exerceix la inspecciÛ de les activitats que sÛn competËncia de la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims.

L'apartat 2 de l'esmentat article 21 estableix que per a l'exercici de la funciÛ inspectora de les matËries consignades per l'apartat 1, Ès imprescindible disposar d'una habilitaciÛ personal atorgada per la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca segons s'estableix per via reglament‡ria.

El Decret 214/1999, de 27 de juliol, pel qual s'estructura la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims, encarrega a aquest Úrgan les funcions que tÈ assignades el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en les matËries, entre d'altres, de la pesca en aig¸es interiors, del marisqueig, de l'aq¸icultura marina, de l'ordenaciÛ del sector pesquer i dels ensenyaments n‡utic i subaqu‡tic recreatius.

La regulaciÛ administrativa d'aquestes activitats, vinculades amb un ˙s professional i recreatiu del mar, obliga l'AdministraciÛ a establir programes de control d'acord amb els marcs legals vigents.

Qualsevol polÌtica pesquera requereix la implantaciÛ de mesures de control i de vigil‡ncia per garantir el compliment de les disposicions sobre conservaciÛ i gestiÛ dels recursos pesquers i per prevenir les irregularitats.

L'administraciÛ pesquera Ès la principal responsable juntament amb els professionals del mar i amb la contribuciÛ de la resta de la societat de garantir el respecte integral de les normatives que regulen la protecciÛ dels recursos pesquers (talles mÌnimes, vedes, fons autoritzats, quotes de captura, selectivitat dels ormeigs, horaris, llicËncies, regulaciÛ de l'esforÁ pesquer). PerÚ al voltant dels recursos pesquers giren altres legislacions que les diferents autoritats competents i els diferents subjectes destinataris han de vetllar perquË es compleixin amb l'objectiu de garantir la transparËncia en les transaccions comercials, la defensa del consumidor i la protecciÛ de la salut p˙blica.

La DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims ha de garantir el compliment de les normes sobre pesca responsable i lluitar contra el frau durant les fases de la producciÛ i de la comercialitzaciÛ en origen i, fins i tot, com a salvaguarda de les disposicions sobre protecciÛ dels recursos marins, fonamentalment talles mÌnimes i vedes, ha de poder actuar a les diferents fases dels ‡mbits comercial i de la restauraciÛ fins arribar al consumidor final per garantir que aquestes normes es compleixen en aquests escenaris tan allunyats de la pesca extractiva al mar.

Pel que fa a les normes sobre normalitzaciÛ, tipificaciÛ comercial i etiquetatge dels recursos marins, la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims ha de vetllar per garantir el seu compliment a les llotges pesqueres i als mercats majoristes. En relaciÛ amb la defensa del consumidor, aquesta DirecciÛ General ha de contribuir a impulsar i animar els plans d'actuaciÛ dels altres Úrgans competents per tal que les seves accions als establiments minoristes se sumin i convergeixin en la consecuciÛ dels diferents objectius d'interËs general.

Per tirar endavant aquestes mesures sÛn necess‡ries persones habilitades per desenvolupar les tasques d'inspecciÛ i control. A travÈs de la feina d'aquestes persones el que es pretÈn Ès aconseguir l'objectiu de la prevenciÛ de les infraccions.

TambÈ Ès obligat modificar l'actual marc legal que regula la inspecciÛ per adaptar-lo a les noves exigËncies que demana una societat cada cop mÈs conscient dels seus drets i de les seves responsabilitats.

Habilitar els funcionaris que reuneixen els requisits per al desenvolupament de la funciÛ inspectora Ès una necessitat ineludible ja que, en l'actualitat, les funcions d'inspecciÛ de pesca i afers marÌtims, competËncia del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, tambÈ sÛn realitzades a Catalunya per personal al servei de l'AdministraciÛ p˙blica que no est‡ adscrit a la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims de la Generalitat de Catalunya. A travÈs del procÈs d'habilitaciÛ es podr‡ garantir una unificaciÛ dels requeriments de capacitat i mËrit per a la realitzaciÛ d'aquesta funciÛ la qual redundar‡ en una major homogeneÔtat i qualitat del servei que reben els administrats objecte d'inspecciÛ.

En conseq¸Ëncia cal regular no nomÈs la funciÛ inspectora mitjanÁant l'habilitaciÛ del personal que ha de desenvolupar aquesta funciÛ sinÛ tambÈ establir el procediment general d'inspecciÛ en les matËries competËncia de la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims per tal de garantir un exercici correcte d'aquesta potestat de l'AdministraciÛ p˙blica que contribueixi a la consecuciÛ d'una explotaciÛ sostenible dels recursos marins i d'un ˙s responsable del mar.

Per tot aixÚ, en desenvolupament del que preveu l'article 21 i la disposiciÛ final segona de la Llei 1/1986, de 25 de febrer, de pesca marÌtima de Catalunya.

D'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret tÈ per objecte regular la funciÛ inspectora de les activitats que integren les matËries que sÛn competËncia de la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i establir el procediment per obtenir l'habilitaciÛ personal a quË fa referËncia l'article 21.2 de la Llei 1/1986, de 25 de febrer.

Article 2

¿mbit d'aplicaciÛ

2.1††El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya exerceix la inspecciÛ de les activitats que sÛn competËncia de la DirecciÛ General de Pesca i Afers MarÌtims i que es refereixen a: pesca en aig¸es interiors, marisqueig, aq¸icultura marina, ordenaciÛ del sector pesquer, frau en origen, comercialitzaciÛ dels productes marins, aixÌ com activitats n‡utiques i subaqu‡tiques d'esbarjo, i totes les que li siguin atribuÔdes.

2.2††Per tal de garantir el compliment de les normes de protecciÛ dels recursos marins, la funciÛ inspectora es realitza al mar, als ports, a les llotges...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR