DECRET 103/1988, de 28 de març, pel qual es regula la instal·lació i el funcionament dels parcs aquàtics. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 1020, pàg. 3065, de 20.7.1988).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC i les esmenes que estableixen els decrets 92/1991 i 235/1994.

La progressiva expansió del turisme a Catalunya va propiciant, per part del sector, la recerca d'ofertes complementàries que constitueixin, al seu torn, un factor d'animació de l'esmentada activitat. Formant part d'aquesta dinàmica, han aparegut els parcs aquàtics com a recintes tancats, on s'ofereix a l'usuari múltiples i diverses atraccions que potencien el gaudiment de l'aigua com a element principal d'un joc estimulant que, per evitar riscs, ha de desplegar-se en el marc d'una normativa adequada. Per altra part, essent l'esmentat l'objectiu principal dels parcs aquàtics, aquestes instal·lacions presenten d'altres alternatives complementàries d'esbarjo al seu si, tals com restaurants, zones per practicar el "pic-nic", esports, etc. Aquestes circumstàncies fan que, de fet, la seva oferta es dirigeixi a amplis sectors de la població de manera indiscriminada i que la seva incidència en el turisme sigui també de gran importància. Per tant, els consumidors i usuaris d'aquestes modalitats de diversió tenen dret a trobar en els parcs aquàtics la seguretat necessària per gaudir de les seves instal·lacions sense risc, utilitzant, al seu torn, les atraccions d'acord amb les instruccions i mesures de precaució establertes.

El Decret afecta també les atraccions aquàtiques instal·lades en platges, llacs, pantans o bé en altres recintes tancats, tals com piscines col·lectives d'ús públic. En efecte, les esmentades atraccions hauran de complir, per a la seguretat dels usuaris, les condicions tècniques que conté l'Annex 1 d'aquest Decret.

És possible que l'aplicació del Reglament faci palesa la necessitat de la seva adequació, una realitat viva i canviant per raó de la demanda del públic i els avenços tecnològics. Per aquest motiu, es preveuen els mecanismes per anar adaptant-lo a les circumstàncies objectives fins a completar, mitjançant les normes administratives corresponents, el desenvolupament ordenat d'una activitat que pot ser font d'atracció turística.

Finalment, cal dir que l'activitat objecte d'aquest Decret presenta un caràcter notoriament interdisciplinar, fet que ha motivat la intervenció, en la seva elaboració, dels Departaments de Governació, Sanitat i Seguretat Social, Política Territorial i Obres Públiques, Indústria i Energia, Comerç, Consum i Turisme i de Treball, i farà imprescindible la coordinació entre els diversos Departaments en l'aplicació del Reglament i també amb els ajuntaments, als quals correspon atorgar, d'acord amb aquest Decret, les llicències oportunes així com les autoritzacions de reobertura anual, una vegada s'hagi comprovat l'estat de les instal·lacions.

A proposta dels Consellers de Comerç, Consum i Turisme i de Governació i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 Objecte i àmbit de la disposició. Definició de l'activitat

Article 1

Aquesta disposició té per objecte establir les condicions que han de reunir els parcs aquàtics per a la seva instal·lació i funcionament a l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 2

2.1 Es considera parc aquàtic el recinte tancat l'objecte principal del qual és l'ús de diverses atraccions recreatives, la utilització de les quals comporta el contacte dels seus usuaris amb l'aigua. 2.2 No es consideren parcs aquàtics els mers recintes tancats amb piscines d'ús comú destinades, principalment, a l'exercici de la natació i al bany dels usuaris. No obstant, les atraccions aquàtiques instal·lades en les esmentades piscines d'ús col·lectiu i a les platges, llacs o pantans, hauran de reunir les condicions que estableix l'Annex 1 d'aquest Decret.

Capítol 2 Sol·licitud d'autorització d'instal·lació d'un parc aquàtic. Procediment

Article 3

Les persones o entitats que vulguin instal·lar un parc aquàtic hauran de presentar, amb caràcter previ, la sol·licitud de llicència d'activitat específica per a parc aquàtic en el municipi on es vulgui instal·lar, adjuntant, per triplicat, les dades i documentació següent: 3.1 Documentació acreditativa del sol·licitant:

  1. Si el sol·licitant és una persona física: fotocòpia del DNI i el domicili per a notificacions.

  2. Si el sol·licitant és una persona jurídica: les dades del representant, amb els mateixos requisits de l'apartat anterior, fent constar, a més, el caràcter pel qual té la representació de l'entitat, les dades d'aquesta, indicant el seu nom, el domicili social i el número de CIF, i adjuntant fotocòpia de l'escriptura de constitució de l'entitat inscrita en el Registre corresponent.

  3. Còpia de l'escriptura de propietat, del contracte d'arrendament de les finques que integren el parc o la disponibilitat dels terrenys. 3.2 Projecte tècnic del conjunt de l'establiment, de les instal·lacions, edificacions i serveis que el componen, signat per un tècnic competent i visat pel corresponent col·legi professional, que constarà dels documents següents:

  4. Memòria descriptiva de les característiques generals de l'obra i justificants de les solucions concretes adoptades.

    b)Plec de condicions tècniques.

    c)Pressupost amb estimació global de cada capítol, ofici o tecnologia.

  5. Plànol de situació, a escala mínima 1:2.000, amb representació de les vies d'accés i comunicació i de la seva amplitud, tipus d'edificació als voltants del terreny del parc, distància als nuclis habitats més propers i els accidents de relleu i del paisatge més notables.

  6. Plànol topogràfic a escala mínima 1:500 per a superfícies inferiors a 5 ha i 1:1.000 per a superfícies superiors a 5 ha amb corbes de nivell a equidistància d'1 m en el qual s'indiquin les edificacions i l'arbrat existent.

  7. Plànol general del parc a escala mínima 1:500 per a superfícies inferiors a 5 ha i 1:1000 per a superfícies superiors a 5 ha en el qual figurarà l'emplaçament dels diferents serveis, instal·lacions, edificacions, vials, piscines, jardins i tots els elements que componen l'estructura del parc i usos específics de les diverses zones, amb indicació expressa dels vials d'accés i la seva amplitud respecte a les edificacions emplaçades a l'interior del parc amb un ús específic.

  8. Plànol de les edificacions projectades a escala 1:50 o 1:100, segons el seu volum, amb les plantes, façanes i seccions necessàries per a la seva completa interpretació.

  9. Plànol de cadascuna de les atraccions, segons el seu volum, amb tots els elements gràfics necessaris per a la seva completa interpretació.

  10. Plànol general de les instal·lacions que seguidament es relacionen: Energia elèctrica. Evacuació d'aigües residuals. Aigua potable. Aigua per al funcionament de les atraccions. Tractament i eliminació de deixalles. Instal·lació de gas. Vials i aparcaments. Detall i situació de la senyalització destinada a l'orientació de l'usuari i a remarcar la forma d'ús obligat de cada instal·lació específica. 3.3 Memòria de les característiques de l'emplaçament, accessos i aparcament, de les seves possibilitats d'esbarjo, horari i aforament i del sistema de control permanent del nombre de persones existents dins del recinte, on s'hi inclouran:

  11. El càlcul del nombre de monitors, vigilants, personal mèdic, socorristes i mantenidors que estaran al servei del parc i dels seus usuaris, en funció de l'aforament, instal·lacions, llurs característiques i dimensions.

  12. Les mesures de seguretat previstes per a l'adequada protecció dels usuaris de les instal·lacions i dels treballadors del parc, amb indicació expressa per part de l'autor del projecte que aquest és conforme al conjunt de disposicions legals que els són d'aplicació. Pel que fa a les instal·lacions específiques dels parcs aquàtics, es determinaran les característiques tècniques de cadascuna d'elles i dels materials utilitzats, les condicions d'utilització i el programa de manteniment previst, justificant la seva adequació als requisits de seguretat dels usuaris. Per a la justificació de les condicions de seguretat es tindran en compte les prescripcions d'aquest Reglament i disposicions que el despleguin així com tots els Reglaments sectorials que siguin d'aplicació i les recomanacions que l'experiència del fabricant i del projectista aconsellin quant a les qüestions no reglamentades específicament.

  13. Pla d'emergència que contindrà, com a mínim, una descripció i valoració dels supòsits que poden produir accidents o avaries no desitjables, i mitjans que es disposaran per fer-los front: Serveis d'assistència i socors i d'informació al públic. Mesures de paralització d'instal·lacions que esdevinguin perilloses. Mesures per a l'evacuació del parc. Mesures per a la prevenció i extinció d'incendis. Mesures per al control de l'aforament global i unitari de cada instal·lació en particular.

  14. Dictamen d'una Entitat d'Inspecció i Control (EIC) concessionària de la Generalitat de Catalunya sobre la idoneïtat de cadascuna de les instal·lacions i dels materials emprats, de les condicions d'utilització, del programa de manteniment previst i del conjunt de les mesures respecte a les condicions de seguretat per als usuaris establertes a l'Annex 1 d'aquest Decret.

  15. Proposta de l'import i característiques de la pòlissa d'assegurança per cobrir els riscs dels usuaris. 3.4 En tot cas, caldrà acompanyar la sol·licitud amb un informe de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR