ORDRE AAR/506/2008, de 25 de novembre, per la qual es crea el Llibre genealògic de galls i gallines de raça Penedesenca, i se n'aprova la reglamentació específica i l'estàndard racial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/506/2008, de 25 de novembre, per la qual es crea el Llibre genealògic de galls i gallines de raça Penedesenca, i se n'aprova la reglamentació específica i l'estàndard racial.

Els galls i les gallines de raça Penedesenca tenen un gran valor zootècnic, per la seva rusticitat i gran adaptació a les condicions ambientals adverses.

En els darrers anys l'IRTA ha dut a terme accions de millora sobre aquesta població a l'efecte de protegir, potenciar i millorar la raça. A tal efecte, i amb la finalitat de coordinar les accions de millora i manteniment del bestiar selecte que mantingui el patrimoni genètic, cal crear el Llibre genealògic de la raça de galls i gallines Penedesenca.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix en el seu article 10.f) com a línia d'actuació en l'àmbit de la producció i la sanitat ramaderes la potenciació dels programes de foment de la ramaderia extensiva i de la millora genètica, tenint en compte especialment les races autòctones, amb la finalitat de conservar el territori, el paisatge i els ecosistemes i millorar les produccions ramaderes, la seva qualitat i la seva adaptació al territori.

D'acord amb l'article 116.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, que inclou, en tot cas, la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

El Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, defineix l'àmbit de competències del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i concretament recull les referides a les polítiques d'agricultura, ramaderia i alimentació. Així, el Decret 659/2006, de 27 de desembre, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, delimita les competències i concretament la regulació, l'ordenació i la millora de la producció ramadera i la sanitat animal.

Per tant, correspon a la Generalitat la creació del Llibre genealògic de les races autòctones catalanes i l'aprovació de la reglamentació específica i el seu estàndard racial, així com el reconeixement oficial de les organitzacions i associacions de criadors que tinguin l'àmbit territorial a Catalunya.

Aquesta Ordre ha estat sotmesa al tràmit d'audiència mitjançant la Taula sectorial del sector avícola.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Creació i objectius

1.1 Es crea el Llibre genealògic de galls i gallines de raça Penedesenca, i se n'aprova la reglamentació específica i l'estàndard racial, els quals consten, respectivament, als annexos 1 i 2.

1.2 La creació del Llibre genealògic té els objectius de permetre el control tècnic de la raça i de disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de la raça, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció.

Article 2

Contingut

Es podran inscriure al Llibre genealògic els galls i les gallines de raça Penedesenca que compleixin les condicions que estableix l'estàndard racial que figura a l'annex 2.

Article 3

Reconeixement oficial de les associacions de criadors

3.1 El Llibre genealògic de galls i gallines de raça Penedesenca el portaran les associacions de criadors de galls i gallines de raça Penedesenca que tinguin per objecte col·laborar en el manteniment i la promoció d'aquesta raça i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora general competent en matèria de ramaderia del departament competent en matèria d'agricultura i ramaderia per gestionar el Llibre.

3.2 Les associacions interessades a obtenir el reconeixement oficial per gestionar el Llibre genealògic presentaran una sol·licitud a la direcció general competent en matèria de ramaderia del departament competent en matèria d'agricultura i ramaderia, en un termini d'un mes a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre, a la qual adjuntaran:

  1. Fotocòpia del NIF de qui sol·licita i NIF del/de la representant legal.

  2. Documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l'associació sol·licitant. S'ha d'aportar el certificat actualitzat de la inscripció al Registre d'entitats, associacions, fundacions i col·legis professionals.

  3. Fotocòpia de l'acte de l'òrgan de l'associació competent pel qual es pren la decisió de sol·licitar el reconeixement i s'assumeixen els drets i les obligacions derivats de la gestió del Llibre genealògic.

3.3 El reconeixement oficial de les associacions de criadors correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria de ramaderia, mitjançant resolució que els serà notificada i es publicarà al DOGC.

3.4 El termini per resoldre és de tres mesos comptat des de la data d'entrada de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense rebre la resolució corresponent, la sol·licitud de reconeixement s'entendrà estimada i l'associació reconeguda oficialment, segons disposa l'article 43.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

3.5 D'acord amb el que estableix l'article 2.2 de la Decisió 90/254/CEE de la Comissió, de 10 de maig, es podrà denegar el reconeixement oficial a una organització o associació de ramaders si constitueix una amenaça per a la conservació de la raça o compromet el programa zootècnic d'una associació o organització ja reconeguda.

3.6 Contra les resolucions denegatòries del reconeixement oficial de les associacions de criadors es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera del departament competent en matèria d'agricultura i ramaderia en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

Article 4

Gestió del Llibre genealògic

4.1 El reconeixement oficial de les associacions de criadors habilita per a la gestió del Llibre genealògic.

4.2 No obstant el que preveu l'apartat anterior, per raons d'interès públic degudament valorades per la direcció general competent en matèria de ramaderia, la gestió del Llibre genealògic de galls i gallines de raça Penedesenca es podrà atribuir a una única associació que hagi estat reconeguda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR