ORDRE AAR/185/2008, de 23 d'abril, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta, i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/185/2008, de 23 d'abril, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta, i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial.

La raça ovina xisqueta forma part de les races del tronc ibèric i té gran valor zootècnic perquè es tracta d'una varietat ovina molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté amb un alt grau de puresa, ja que ha estat força aïllada geogràficament gràcies a la seva capacitat per subsistir en condicions ambientals extremes, amb escassos recursos vegetals, no assequibles per a altres poblacions ovines.

A efecte de protegir, potenciar i millorar la raça i amb la finalitat de coordinar les accions de millora i manteniment i establir un efectiu de bestiar selecte que mantingui el patrimoni genètic, cal crear el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta.

D'acord amb l'article 116.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia que inclou en tot cas la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

Per tant, correspon a la Generalitat la creació del llibre genealògic de les races autòctones catalanes, l'aprovació de la reglamentació específica i el seu estàndard racial, així com el reconeixement oficial de les organitzacions i associacions de criadors que tinguin el seu àmbit territorial a Catalunya.

En tant no es desenvolupi l'esmentat article 116 de l'Estatut i a efectes d'aquesta Ordre, és d'aplicació el Reial decret 286/1991, de 8 de març, de selecció i reproducció de bestiar oví i cabrum de races pures (BOE núm. 61, de 12.3.1991), pel qual s'estableixen els requisits per al reconeixement oficial de les organitzacions o associacions de criadors de bestiar oví i caprí i per a la inscripció d'ovins i caprins en la secció principal del Llibre genealògic.

Aquesta Ordre ha estat sotmesa al tràmit d'audiència mitjançant la Taula sectorial del sector oví i cabrum i no s'han rebut al·legacions sobre el seu contingut.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Creació i objectius

1.1 Es crea el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial els quals consten, respectivament, als annexos 1 i 2 d'aquesta Ordre.

1.2 La creació del Llibre genealògic té els objectius de permetre el control tècnic de la raça i de disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de la raça, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció.

Article 2

Contingut

Es podran inscriure al Llibre genealògic els animals de la raça ovina xisqueta que reuneixen les condicions establertes a l'estàndard racial que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Reconeixement oficial de les associacions de criadors

3.1 El Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta el portaran les associacions de criadors de la raça ovina xisqueta, que tinguin per objecte col·laborar amb el manteniment i la promoció d'aquesta raça i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora General d'Agricultura i Ramaderia per gestionar el Llibre.

3.2 Per tal que una associació sigui reconeguda oficialment cal que compleixi els requisits establerts al Reial decret 286/1991, de 8 de març, sobre selecció i reproducció de bestiar oví i cabrum de races pures.

3.3 Les associacions interessades en obtenir el reconeixement oficial per gestionar el Llibre genealògic presentaran a la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, una sol·licitud en la qual adjuntaran:

  1. Fotocòpia del NIF de qui sol·licita i NIF del/de la representant legal.

  2. Documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l'associació sol·licitant. S'ha d'aportar el certificat actualitzat de la inscripció al Registre d'entitats, associacions, fundacions i col·legis professionals.

  3. Fotocòpia de l'acte pel qual es pren la decisió de sol·licitar el reconeixement i s'assumeixen els drets i les obligacions derivades de la gestió del Llibre genealògic.

  4. La documentació que justifiqui el compliment del que estableix l'annex II del Reial decret 286/1991, de 8 de març.

3.4 El reconeixement oficial de les associacions de criadors per a la gestió del Llibre genealògic correspon a la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, mitjançant resolució que els serà notificada i es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

3.5 El termini per resoldre és de tres mesos comptat des de la data d'entrada de la sol·licitud. Transcorregut l'esmentat termini sense rebre la resolució corresponent, la sol·licitud de reconeixement s'entendrà estimada i l'associació reconeguda oficialment, llevat que no compleixi els requisits essencials establerts a l'esmentat annex II del Reial decret 286/1991, segons disposa l'article 62.1.f) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

3.6 D'acord amb el que estableix l'article 2.2 de la Decisió 90/254/CEE de la Comissió, de 10 de maig de 1990 (DO L 145 de 8/6/1990), es podrà denegar el reconeixement oficial a una organització o associació de ramaders si constitueix una amenaça per a la conservació de la raça o compromet el programa zootècnic d'una associació o organització ja reconeguda.

3.7 Contra les resolucions denegatòries del reconeixement oficial de les associacions de criadors es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en el termini d'un mes i d'acord amb la regulació establerta als articles 114 i 115 de l'esmentada Llei 30/1992, de 26 de novembre.

Article 4

Gestió del Llibre genealògic

4.1 El reconeixement...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR