ORDRE de 5 de febrer de 2001, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans i el seu Reglament, amb el caràcter transitori establert al Reglament CEE 2081/1992.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 5 de febrer de 2001, per la qual s’aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans i el seu Reglament, amb el caràcter transitori establert al Reglament CEE 2081/1992.

El Reglament CEE 2081/1992, de 14 de juliol, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d’origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides.

El Decret 41/1998, de 3 de març, estableix normes per a l’adequació de les denominacions de qualitat a aquesta normativa comunitària.

Valorada la necessitat imposada per les normatives abans esmentades, es considera necessari derogar l’Ordre de creació i l’Ordre d’aprovació del Reglament de la Denominació de Qualitat Vedella dels Pirineus Catalans, i s’aprova amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari de denominacions d’origen protegides i d’indicacions geogràfiques protegides, el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans.

A proposta de la Direcció General d’Indústries i Qualitat Agroalimentària i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S’aprova la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans i el seu Reglament, el text del qual es publica a l’annex d’aquesta Ordre. El Reglamento s’aprova amb el caràcter transitori establert a l’article 5.5 del Reglamento CEE 2081/1992, del Consell, de 14 de juliol de 1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d’origen dels productes agrícoles i alimentaris.

Disposició derogatòria

Es deroguen l’Ordre de 6 de juny de 1994, per la qual es creen la Denominació Qualitat Vedella dels Pirineus i el seu consell provisional (DOGC núm. 1915, d’1.7.1994), i l’Ordre de 21 de desembre de 1994, per la qual s’aprova el Reglament de la Denominació de Qualitat Vedella dels Pirineus Catalans i el seu Consell (Correcció d’errades al DOGC núm. 2126, de 10.11.1995, i al DOGC núm. 2150, de 5.1.1996) (DOGC núm. 1999, de 18.1.1995).

Barcelona, 5 de febrer de 2001

Josep Grau i Seris

Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans

Capítol 1

Generalitats

Article 1

D’acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l’Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s’estableix la normativa a la que han d’ajustar-se les denominacions d’origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament CEE 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d’origen dels productes agrícoles i alimentaris; l’Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola, el Reglament CEE 2081/1992, i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s’estableixen normes per a l’adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queda protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans la carn de vedella que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i compleixi en la seva producció i elaboració tots els requisits exigits per l’esmentat Reglament i per la legislació vigent.

Article 2

2.1 La protecció atorgada s’estén al nom en català, així com al nom en castellà Ternera de los Pirineos Catalanes.

2.2 La Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans no es podrà aplicar a cap altra classe de carn de vedella que la que protegeix aquest Reglament, no es podran utilitzar termes, expressions, signes i marques que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, fins i tot en el cas d’anar precedits per les expressions com "tipus", "estil, "gust" elaborat a", "manipulat a", "fabricat a", o altres d’anàlegs.

Article 3

La defensa de la Indicació Geogràfica Protegida, l’aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment, així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida, al Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d’Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en l’àmbit de les seves respectives competències.

Article 4

El Consell Regulador elaborarà un Manual de qualitat i procediments, en aplicació de la Norma EN-45011 amb els criteris generals relatius als organismes de certificació que realitzen la certificació de productes, que serà aprovat per l’autoritat competent i posat a disposició dels inscrits.

Capítol 2

Producció

Article 5

5.1 La zona de reproducció, cria i engreix del ramat destinat a la producció de la carn apta per ser protegida sota la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans està constituïda pels termes municipals de les comarques següents: Alt Empordà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès, Vall d’Aran i els municipis de Perafita, Olost, Tavèrnoles, Lluçà, Oristà i Moià.

5.2 El Consell Regulador podrà proposar al Servei de Denominacions i Marques del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca la inclusió de nous municipis que estiguin ubicats en zones geogràfiques pròximes i de clima similar al dels Pirineus.

Article 6

Només la carn procedent de ramat boví de la raça Bruna dels Pirineus i de les races d’aptitud càrnia Charolais i Limousine, així com els seus creuaments, són aptes per subministrar carn protegida sota la Indicació Geogràfica Vedella dels Pirineus Catalans.

Article 7

Les pràctiques utilitzades en la cria i l’engreix dels vedells seran les tradicionals i adequades per obtenir un producte de la millor qualitat. Els vedells seran fills de vaques criades en un règim extensiu o semiextensiu, on l’alimentació de base siguin els farratges i les pastures. El naixement de l’animal serà com a norma general a l’aire lliure.

Article 8

8.1 Es diferenciaran dues etapes de producció, dependents del tipus d’alimentació i del lloc d’allotjament dels animals.

a) Etapa d’alletament: aquesta etapa es considera des del naixement dels vedells fins a l’edat mínima dels 4 mesos. Durant aquest temps els vedells estaran amb les seves mares i rebran bàsicament com a alimentació la llet de les seves mares i l’herba de la pastura. No es podrà recórrer en cap moment a les llets maternitzades ni a substituts lactis.

b) Etapa de creixement i engreixament: s’inicia a partir del deslletament i finalitza amb el sacrifici dels animals entre els 10-15 mesos en els mascles i entre els 9-12 mesos en les femelles. L’alimentació d’aquesta etapa estarà constituïda a base de palla o fenc com a aliment de volum i d’un concentrat format bàsicament de cereals, lleguminoses i l’addició de vitamines i minerals. L’aliment concentrat no podrà incloure cap classe de subproducte que no procedeixi de cereals i lleguminoses, ni greixos, ni urea, ni similars d’origen animal.

8.2 El Consell Regulador podrà dictar normes complementàries relatives al maneig de les explotacions així com a l’alimentació, les característiques i la qualitat del pinso.

8.3 Les fórmules de l’aliment concentrat utilitzades hauran de ser aprovades prèviament pel Consell Regulador i seran úniques i específiques.

Article 9

En tot cas queda expressament prohibit l’ús de productes que puguin interferir en el ritme normal de creixement i desenvolupament de l’animal, així com el de derivats d’animals reciclats.

Article 10

10.1 Les intervencions terapèutiques seran individualitzades i hauran de limitar-se al mínim indispensable per al manteniment de la salut de l’animal. Es realitzaran sota control veterinari i seran consignades en el Llibre d’explotació ramadera.

10.2 Els animals no seran sotmesos a cap tipus de tractament medicamentós 30 dies abans del sacrifici. En tots els casos s’hauran de respectar els períodes de seguretat establerts per a cada producte d’aquest tipus.

Si durant l’esmentat període s’hagués d’aplicar tractament a un animal, aquest haurà de ser retirat del lot i la seva carn no serà apta per ser comercialitzada sota la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans.

Article 11

Tots els animals d’una explotació ramadera inscrita als registres de la Indicació Geogràfica Protegida hauran d’estar perfectament identificats individualment.

Per portar a terme aquesta identificació i control es fixen les mesures següents:

a) La identificació dels animals es realitzarà d’acord amb el que estableix el Reglament (CE) 820/1997 pel qual s’estableix un sistema d’identificació i registre dels animals de l’espècie bovina i relatiu a l’etiquetat de la carn de vacum i dels productes a base de carn de vacum.

b) Com a màxim, 20 dies després del deslletament dels vedells, s’obrirà una fitxa control on figuraran les dades de l’explotació (titular i domicili), les dades relatives a l’animal (número de cròtal, raça o creuament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR