ORDRE de 13 de novembre de 1989, per la qual s'aproven les instruccions que regulen les actuacions, els tràmits i les gestions a realitzar pels centres docents públics de nivell no universitari de Catalunya en determinats casos d'accidents o incidents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

Les peculiaritats inherents a la prestació dels serveis educatius, atesa la concurrència necessària d'un nombre molt elevat de persones en la seva condició de professors i d'alumnes, i la gran quantitat de mitjans materials i la diversitat d'activitats que comporta l'exercici de les tasques educatives i docents en una escola activa, oberta i participativa, amb la finalitat d'assolir els objectius que preveu l'article 2 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, determinen l'existència de riscos que podrien produir danys o lesions en els béns o en els drets particulars i de la mateixa Administració, com a conseqüència del funcionament del servei públic educatiu o de causes alienes al mateix servei.

L'article 106 de la Constitució espanyola estableix que "els particulars, en els termes que estableix la Llei, tindran dret a ser indemnitzats per qualsevol lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, llevat dels casos de força major, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament dels serveis públics".

Atès, així mateix, el que disposen l'article 88 de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; la Llei de règim jurídic de l'Administració de l'Estat; i la Llei d'expropiació forçosa, i normativa concordant, es fa necessari propiciar el més adequat clima de tranquilitat, de confiança i de seguretat en l'àmbit de la comunitat educativa, en els aspectes a què fa referència la normativa esmentada.

Amb aquesta finalitat, i per tal de garantir la realització puntual de les gestions i els tràmits oportuns en l'àmbit administratiu, i perquè es pugui resoldre amb la màxima eficàcia i brevetat el que correspongui en els supòsits en què, segons la normativa vigent, s'hagi d'indemnitzar els particulars, i considerant la reclamació administrativa com el procediment normal i més adequat a aquest efecte, el Departament d'Ensenyament havia emès unes instruccions en la circular de 6 d'abril de 1988.

No obstant això, sembla convenient donar a les instruccions esmentades una cobertura normativa adequada, a la vegada que es considerin les actuacions pertinents en els supòsits en què els danys i els perjudicis hagin estat soferts pels funcionaris o el personal al servei de l'Administració educativa o pels béns de centres o els drets de la mateixa Administració.

En virtut d'això,

Ordeno:

Article 1

S'aproven les instruccions que figuren a l'annex d'aquesta Ordre, a les quals s'han d'ajustar les actuacions dels centres docents públics de nivell no universitari, dependents de la Generalitat de Catalunya, en els supòsits següents:

  1. Accidents, incidents o fets en els quals s'hagi pogut produir lesió en els béns o en els drets dels particulars, com a conseqüència del funcionament del servei públic educatiu.

  2. Qualsevol atemptat contra la persona o els béns dels funcionaris o de la persona al servei de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR