ORDRE ARP/391/2003, de 21 d'agost, per la qual es regula el règim d'ajuts al sector de la producció de farratges dessecats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/391/2003, de 21 d'agost, per la qual es regula el règim d'ajuts al sector de la producció de farratges dessecats.

El règim d'ajuts al sector dels farratges dessecats que preveu la normativa comunitària es troba fixat al Reglament (CE) 603/95, del Consell, de 21 de febrer, pel qual s'estableix l'organització comuna de mercats en el sector dels farratges dessecats i al Reglament (CE) 785/95, de la Comissió, de 6 d'abril, pel qual s'estableixen les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) 603/95.

El Reial decret 283/1999, de 22 de febrer, va establir la normativa bàsica relativa a aquests tipus d'ajuts per a Espanya.

La coexistència de diverses ordres d'aquests ajuts dins el nostre àmbit territorial, vigents fins ara, aconsella la redacció d'un nou text legal que reculli les successives modificacions introduïdes en la regulació inicial. A aquests efectes cal esmentar que el règim d'ajuts als farratges dessecats es basa actualment en l'Ordre de 29 d'abril de 1997, de regulació dels ajuts en el sector dels farratges dessecats, modificada per l'Ordre de 18 de març de 1998 i per l'Ordre de 30 de març de 1999, i per altra banda per l'Ordre de 9 d'agost de 1999, per la qual es complementa l'Ordre de 29 d'abril de 1997, modificada per les ordres de 25 d'abril de 2000 i per l'Ordre ARP/98/2002, de 26 de març, les quals queden derogades per la present Ordre.

Per tot això, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte dels ajuts

1.1 Productes objecte dels ajuts.

S'estableixen els ajuts següents:

A la producció de farratges deshidratats mitjançant calor artificial.

A la producció de farratges dessecats al sol.

A la producció de concentrats de proteïnes obtinguts a partir de suc d'alfals i d'herba.

A l'obtenció de productes deshidratats a partir exclusivament de residus sòlids i sucs que resulten de la producció dels concentrats esmentats.

El fet generador de l'ajut és la sortida dels productes del recinte de la fàbrica de transformació, sempre que presentin un contingut màxim d'humitat del 12%, en el cas dels farratges dessecats al sol, dels farratges deshidratats que hagin estat sotmesos a mòlta i dels concentrats de proteïnes i productes concentrats, o un màxim del 14% en la resta de casos; i un contingut mínim del 15% de proteïnes brutes totals, respecte de la matèria seca, llevat del cas dels concentrats de proteïnes, que requereixen un mínim del 45%.

1.1.1 S'entenen per farratges deshidratats: l'alfals, la trepadella, el trèvol, els tramussos, les veces; les lleguminoses herbàcies; les gramínies herbàcies; els cereals esmentats al punt I de l'annex I del Reglament (CE) 1251/1999, del Consell, que es recullin verds, amb la planta sencera i les llavors immadures, que s'hagin cultivat en superfícies no incloses a les sol·licituds d'ajut per superfície previstes per als conreus herbacis en aquest mateix Reglament, el Chenopodium quinoa.

Tots ells han d'haver estat sotmesos a un assecament artificial per calor i estar inclosos en algun dels codis NC 1214 1000 (farina o grànuls d'alfals sol), 1214 9091 (altres grànuls) i 1214 9099 (resta de casos).

1.1.2 S'entenen per farratges dessecats al sol: l'alfals, la trepadella, el trèvol, els tramussos, les veces, l'almegó (trèvol d'olor), la guixa i la serradella no assecats mitjançant un mètode artificial i mòlts. També han d'estar inclosos als codis esmentats, però no es poden presentar en paques.

1.2 Import unitari dels ajuts.

Pel que fa als farratges, l'import provisional de l'ajut és de 68,83 euros/t de farratge deshidratat i de 38,64 euros/t de farratge dessecat al sol. L'ajut es paga en dues fases: bestretes mensuals i saldo al final de la campanya de comercialització, quan la Comissió Europea determina l'import definitiu de l'ajut. L'import de les bestretes mensuals podrà ser:

Per als farratges deshidratats: 41,30 euros/t o 55,06 euros/t, si l'empresa diposita una garantia de 13,76 euros/t.

Per als farratges assecats al sol: 23,18 euros/t o 30,91 euros/t, si l'empresa diposita una garantia de 7,73 euros/t.

Per als concentrats de proteïnes i de productes concentrats, l'import provisional és de 68,83 euros/t.

Article 2

Beneficiaris

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les empreses de transformació, autoritzades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per a la producció de farratges deshidratats o de farratges assecats al sol a partir de farratges que procedeixin de:

a) L'explotació de productors amb els quals hagin establert contractes de compravenda de farratges per ser transformats.

b) La seva pròpia explotació o, en el cas d'agrupacions, de la dels seus membres que hagin presentat una declaració de superfícies.

c) Els compradors de farratges autoritzats que hagin signat contractes amb els productors de farratges, i que presentin una declaració de lliuraments dels farratges per ser transformats.

d) Els productors que signin un contracte d'encàrrec de transformació dels seus farratges amb una empresa autoritzada.

Article 3

Empreses transformadores

3.1 Sol·licitud de l'autorització.

Per participar del règim d'ajuts destinats als farratges dessecats, les empreses de transformació han de presentar una sol·licitud d'autorització, segons el model normalitzat, a les delegacions territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca corresponents a la ubicació de les seves plantes fabrils abans del dia 15 de març de cada any, acompanyada de l'expedient que preveu l'article 4 del Reglament (CE) 785/95 de la Comissió, de 6 d'abril de 1995. Aquest expedient inclourà una memòria tècnica a la qual s'ha de fer esment almenys dels punts següents:

a) En el cas d'empreses deshidratadores de farratge fresc mitjançant assecat artificial.

a.1) Característiques de l'assecador:

Capacitat d'evaporació per hora.

Temperatura de funcionament (mínim 350º).

Temps de pas dels farratges (màxim 3 hores).

En cas que el farratge es dessequi en capes, el seu gruix (màxim 1 metre).

Tipus de combustible utilitzat per a cada equip de deshidratació. En cas d'utilització de combustible sòlid o gas, s'ha de fer constar la potència calorífica superior per a cada tipus utilitzat.

Longitud, diàmetre i sistema d'alimentació dels farratges de l'equip de deshidratació.

Sistema de circulació del farratge a través de l'assecador, i temps màxim i mínim de pas segons la seva humitat d'entrada.

Consum de combustible necessari per aconseguir l'esmentada evaporació, justificat tècnicament. En els casos de cogeneració cal aportar un informe tècnic que permeti establir una correspondència entre el procés energètic i la producció de farratges dessecats. Aquest informe ha de justificar les quilocalories/hora subministrades a l'assecador i quin percentatge de l'energia consumida és utilitzat en la deshidratació. Els comptadors horaris de l'assecador i l'equip de cogeneració hauran de mesurar independentment el temps de funcionament de cadascun.

Comptadors de consum de combustible.

Comptadors d'hores de funcionament de la instal·lació de deshidratació. Per cada línia d'assecament hi haurà un comptador del temps de funcionament que s'activarà en el moment de posar-se en marxa la cinta d'alimentació del deshidratador.

Instal·lació d'un aparell termògraf amb un mínim de tres entrades d'adquisició continua de dades, que es registraran en un suport informàtic, dotat de software inviolable. La sonda termomètrica s'instal·larà de manera que capti la temperatura de l'aire en el moment de l'entrada a l'assecador. A la vora es prepararà un dispositiu que permeti contrastar el seu funcionament mitjançant una altra sonda portàtil.

a.2) Característiques d'altres elements de transformació:

Capacitat de producció de molí, granuladores, briquetadores i empacadores.

Potència màxima i normal de treball de cadascú i relació amb la capacitat de producció.

Instal·lació de comptadors d'energia elèctrica per a cada línia de transformació.

En general, els equips de control de consums i comptadors d'hores de funcionament hauran de tenir rosques i ràcords que en permetin el precintat.

b) En el cas d'empreses transformadores de farratges assecats al sol.

Tipus del sistema de mòlta.

Potència màxima i normal de treball i relació amb la capacitat de producció.

Instal·lació d'un comptador d'hores de funcionament del molí, el qual haurà d'estar connectat de manera que s'activi quan el molí comenci a funcionar.

c) En el cas d'empreses que fabriquen concentrats de proteïnes a partir de suc d'alfals i d'herba, i de productes deshidratats obtinguts exclusivament a partir de residus sòlids i sucs que resulten de la preparació dels concentrats anteriors:

Dades específicament referides a la infraestructura tècnica que requereixen els processos esmentats anteriorment.

Instal·lació de comptadors de consum i comptadors d'hores dels equips de transformació.

Les empreses sol·licitants a què fan referència els apartats a) i c) anteriors, han de disposar de mitjans ràpids i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR