ORDRE ASC/432/2007, de 22 de novembre, per la qual es regulen els preus públics i el règim de participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD), en l'àmbit territorial de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/432/2007, de 22 de novembre, per la qual es regulen els preus públics i el règim de participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD), en l'àmbit territorial de Catalunya.

L'article 33 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, estableix la participació de les persones beneficiàries de les prestacions en el finançament d'aquestes, d'acord amb la seva capacitat econòmica.

Segons la norma esmentada, el Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) ha de fixar els criteris per determinar la participació econòmica del beneficiari en el finançament de les prestacions del Sistema.

No obstant, el Consell de Ministres, per Acord de 18 de maig de 2007 (publicat en el BOE núm. 132, de 12.6.2007) va establir un termini de 6 mesos per regular les aportacions dels beneficiaris. Mentre, l'apartat 5.2 de l'Acord preveu que les comunitats autònomes, o l'Administració competent, si s'escau, .continuaran aplicant la normativa vigent que sigui d'aplicació..

En el cas de Catalunya, els preus públics i les aportacions dels beneficiaris dels serveis socials estan regulats pel Decret 394/1996, de 12 de desembre, pel qual s'estableix el règim de contraprestacions dels usuaris en la prestació de serveis socials i s'aproven els preus públics per a determinats serveis socials prestats per la Generalitat de Catalunya. El Decret va ser actualitzat per l'Ordre ASC/603/2006, de 21 de desembre.

Al respecte, l'article 23 de la Llei 15/1997, de 24 de desembre, de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya, autoritza el conseller competent per raó de la matèria per crear o modificar els preus públics dels serveis de la xarxa pública corresponent. En aquest sentit, l'article 3.14 del Decret 421/2006, de 28 de novembre, atribueix al Departament d'Acció Social i Ciutadania la competència en la matèria de serveis socials, dintre de la qual s'han d'ubicar els serveis del SAAD, tal i com preveu l'article 16.1 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre.

Tanmateix, la normativa vigent necessita ser adaptada per complir els criteris bàsics establerts per la Llei 39/2006, particularment, el mandat de computar exclusivament els ingressos de la persona sol·licitant. D'altra banda, l'Ordre actualitza, en alguns casos, els preus vigents, i, en d'altres, les denominacions dels serveis, segons el catàleg de serveis del SAAD.

En concret, la norma ordena els elements necessaris per determinar el preu final del servei, concretament, a) el llistat dels serveis, b) els preus públics de referència, c) els criteris de valoració de la capacitat econòmica de les persones beneficiàries i d) el règim de participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis, derivat de la seva capacitat econòmica.

Tal i com preveu el Decret 394/1996, el règim de participació de la persona beneficiària en el cost del servei garanteix un mínim d'ingressos, que variarà en funció de la tipologia del servei, i es calcularà tenint en compte l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya, tal i com preveu la Disposició Addicional 9ª de la Llei 4/2007, de 4 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2007.

En conseqüència, la persona beneficiària, descomptats els ingressos garantits, tan sols abonarà la renda disponible, en la qual, d'altra banda, també s'aplicaran prèviament les bonificacions o reduccions corresponents en raó de les càrregues familiars.

Per tot això, vist l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorguen l'article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de la Generalitat de Catalunya, i l'article 23 de la Llei 15/1997, de 24 de desembre, de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

  1. L'objecte d'aquesta Ordre és regular els preus públics dels serveis del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència, en l'àmbit territorial de Catalunya, d'acord amb el que preveu el Capítol III de la Llei 15/1997, de 24 de desembre, de taxes i preus públics de Catalunya, i l'article 33 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

  2. La regulació inclou tots els elements determinants del preu final dels serveis esmentats, en concret:

    1. El llistat dels serveis objecte d'aquesta Ordre.

    2. Els preus públics de referència.

    3. Els criteris de valoració de la capacitat econòmica de les persones beneficiàries.

    4. El règim de participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis, derivat de la seva capacitat econòmica.

  3. Els preus públics de referència es dicten en exercici de la competència exclusiva de la Generalitat sobre serveis socials, prevista en l'article 166 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, per garantir la igualtat de drets dels ciutadans en tot el territori de Catalunya, sens perjudici de l'autonomia financera dels ens locals titulars dels serveis corresponents.

Article 2

Serveis

  1. El règim de preus s'aplica sobre les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR