DECRET 110/1996, de 2 d'abril, pel qual es regula el règim de les organitzacions associatives dels ens locals de Catalunya i el registre corresponent.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

El títol 11 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, regula el règim jurídic de les organitzacions associatives dels ens locals per protegir i promoure llurs interessos comuns. Aquesta manifestació associativa del ens locals que voluntàriament s'hi agrupen ve lligada a la mateixa noció d'autonomia local, reconeguda de forma expressa a la Carta Europea d'Autonomia Local i que engloba les entitats associatives que, sota diferents denominacions, tenen per objecte la promoció dels interessos genèrics dels ens locals de Catalunya. Es diferencien en aquest sentit d'altres manifestacions del principi associatiu, com és el cas de les mancomunitats, caracteritzades per la determinació del seu objecte en relació a la realització d'una obra o la prestació d'un servei.

En aquest Decret es regulen el règim estatutari de les organitzacions associatives en els aspectes orgànic, de funcionament i econòmic, com també el procediment i els efectes que es deriven de la seva creació.

D'altra banda, l'esmentada Llei disposa que el Departament de Governació ha de portar un registre especial en el qual s'han d'inscriure, a efectes de publicitat, les organitzacions associatives de l'àmbit territorial català. Com a conseqüència d'aquesta prescripció es regulen els requisits que han de contenir els assentaments per a la inscripció de la constitució i la dissolució d'aquelles, com també per a la modificació dels estatuts.

Atesa la disposició final 2 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya;

A proposta del conseller de Governació, amb l'informe favorable de la Comissió de Govern Local de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern de la Generalitat,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Objecte de les organitzacions associatives 1.1 Els ens locals de Catalunya poden constituir organitzacions associatives per protegir i promoure els seus interessos comuns i genèrics. 1.2 Aquestes associacions es constitueixen sens perjudici dels convenis i protocols que aprovin els ens locals en el marc de les relacions interadministratives que duen a terme per aconseguir finalitats anàlogues.

Article 2

Àmbit 2.1 L'àmbit territorial d'acció previst per l'activitat de les associacions dels ens locals regulades en aquest Decret serà el territori de Catalunya. 2.2 Les esmentades associacions només poden ser formades pels ens locals de Catalunya.

Article 3

Legislació aplicable Les associacions es regeixen pels seus estatuts, per la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, per aquest Decret i, en els aspectes no fixats per aquesta normativa, per la legislació general sobre associacions.

Article 4

Finalitats 4.1 Les associacions d'ens locals tenen per finalitat la protecció i promoció dels interessos comuns i genèrics dels ens locals que agrupin. 4.2 També es poden constituir associacions d'ens locals que només afectin un nombre d'aquests en funció d'una determinada condició geogràfica o de característiques específiques, sempre que hi tinguin accés tots els ens locals de Catalunya compresos en aquestes circumstàncies. 4.3 Les associacions no poden tenir per finalitat la gestió dels serveis dels ens locals que agrupen i aquests no poden delegar-hi l'exercici d'aquesta competència, tot això sens perjudici del suport que les associacions poden prestar a l'activitat dels ens locals associats.

Article 5

Personalitat Les associacions dels ens locals constituïdes d'acord amb la normativa aplicable tenen personalitat jurídica i capacitat d'actuació per complir les seves finalitats.

Article 6

Membres 6.1 Poden ser membres de les associacions:

  1. Els municipis.

  2. Les comarques i els ens locals enumerats a l'article 2 de la Llei 8/1987, de 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya. 6.2 No poden ser membres de les associacions els organismes autònoms, les societats mercantils, els consorcis i altres formes de gestió dels ens locals i els altres ens dependents o vinculats als mateixos. 6.3 Les associacions poden agrupar els diferents ens locals que la llei estableix o només alguns tipus d'aquests, d'acord amb el que disposa l'article 4 d'aquest Decret.

Article 7

Caràcter dels actes de les associacions Els actes de les associacions no poden vincular ni condicionar els actes i acords dels òrgans dels ens que les integren en l'àmbit de les activitats, les funcions i els serveis de la competència d'aquells.

Capítol 2 Estatuts, règim orgànic, funcional i econòmic

Secció primera Estatuts

Article 8

Règim i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR