ORDRE ECF/451/2007, de 26 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria per a l'any 2007, per a la concessió de les subvencions en règim reglat per a la renovació del parc de vehicles tipus turisme amb criteris d'estalvi i eficiència energètica i per a l'impuls de la diversificació energètica del sector...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/451/2007, de 26 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria per a l'any 2007, per a la concessió de les subvencions en règim reglat per a la renovació del parc de vehicles tipus turisme amb criteris d'estalvi i eficiència energètica i per a l'impuls de la diversificació energètica del sector transport.

Exposició de motius

El desenvolupament econòmic del nostre país i la seva convergència amb els estàndards europeus ha produït, en els darrers anys, un augment molt important del consum energètic, fet que contradiu la necessitat de reduir l'impacte ambiental del consum energètic, obligatori segons els compromisos adquirits amb la signatura de l'Acord de Kyoto.

Per altra banda, es preveu que en els propers anys aquest consum energètic presenti un índex important de creixement, principalment en el sector transport, el primer consumidor energètic de Catalunya i amb una dependència gairebé exclusiva de derivats del petroli. El sector transport presenta creixements anuals de consum del 5%. Aquesta tendència només es podrà atenuar amb una aposta decidida per la mobilitat sostenible i sens dubte també per una millora de l'eficiència energètica dels vehicles motoritzats. La gran dependència del petroli del sector també fa necessari mesures que apostin per la diversificació energètica.

L'Institut Catal à d'Energia (ICAEN) del Departament d'Economia i Finances, és la unitat que té assignada l'execució de les activitats que emanen de la política energètica de la Generalitat de Catalunya i del Pla d'Energia 2006-2015, sens perjudici de les funcions de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat en matèria de promoció i difusió de la utilització de les energies renovables i de la Secretaria General per a la Mobilitat en matèria de mesures de mobilitat sostenible.

En aquest sentit, en data 13 d'abril del 2007, l'ICAEN va signar un conveni de col·laboració amb l'Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía (IDAE) del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç per a la definició i endegada de les actuacions de recolzament públic contemplades en el Pla d'Acció de la Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica, en l'àmbit territorial de Catalunya.

Aquest conveni va ser aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en sessió de 20 de març de 2007.

El conveni compromet a les parts signants executar un seguit de mesures recollides en el document .Pla de Treball. que determina el conjunt d'accions a realitzar en aquest marc i considerades prioritàries per ambdues parts.

Per tant, vista la Llei 4/2007, de 4 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el que estableixen l'article 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts i subvencions;

Per això, vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica del Departament d'Economia i Finances, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per subvencionar la renovació del parc de vehicles tipus turisme amb criteris d'estalvi, eficiència i diversificació energètica del sector transport a Catalunya d'acord amb els terminis i les condicions establertes, i obrir la convocatòria per a l'any 2007.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per Ordre del Conseller d'Economia i Finances, es publica al DOGC la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 A mesura que es produeixen renúncies o revocacions de les subvencions, i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments a les sol·licituds que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesa la data de registre de la sol·licitud de subvenció, mantenien una posició immediatament posterior a la de les subvencions atorgades, sempre que aquestes accions es puguin realitzar en els terminis establerts per aquesta Ordre.

Article 3

Quantitat màxima per a l'any 2007 i aplicació pressupostària.

3.1 La dotació màxima destinada a aquesta línia d'ajuts durant l'any 2007, és de 900.000 euros, i el seu finançament és a càrrec de les partides pressupostàries del pressupost de l'Institut Català d'Energia que s'especifiquen a continuació:

Partida pressupostària: 770.0001 a societats i empresaris individuals i professionals. Import màxim: 618.750,00 euros.

Partida pressupostària: 782.0001 a institucions sense finalitats de lucre. Import màxim: 56.250,00 euros.

Partida pressupostària: 720.0002 a l'Institut Català de Salut. Import màxim: 56.250,00 euros.

Partida pressupostària: 742.0001 a consorcis. Import màxim: 56.250,00 euros.

Partida pressupostària: 710.0001 a altres ens públics de la Generalitat de Catalunya. Import màxim: 56.250,00 euros.

Partida pressupostària: 749.0001 a Universitats Públiques. Import màxim: 56.250,00 euros.

3.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2007 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries existents.

Article 4

Convocatòria per al 2007, presentació de sol·licituds i terminis

4.1 S'obre la convocatòria per al 2007 per a la presentació de sol·licituds per als ajuts per a la renovació del parc de vehicles tipus turisme a Catalunya que preveu aquesta Ordre.

4.2 El termini de presentació de les sol·licituds s'inicia l'endemà de la data de publicació d'aquesta l'Ordre al DOGC, i finalitzarà el 27 de desembre de 2007.

4.3 La compra de vehicles subvencionats i pels que es presentarà sol·licitud abans del 27 de desembre de 2007, haurà de ser efectiva en el període comprès entre el 15 d'octubre de 2007 i el 30 d'abril de 2008.

Article 5

Objecte i quantia dels ajuts

5.1 L'objecte de la mesura és la modernització del parc de vehicles tipus turisme dels quals se'n fa un ús intensiu en entorns essencialment urbans i per motius professionals i aprofitar els avantatges de la major eficiència dels vehicles nous, així com promoure la diversificació energètica del sector transport. Per motius de diversificació, l'ordre fa referència a qualsevol combustible d'automoció diferent a la gasolina i el gasoil. No seran objecte d'aquesta ordre els vehicles que puguin utilitzar els biocarburants ja sigui al 100% o amb qualsevol barreja, atès que aquests carburants tenen el seu programa d'impuls dins el Plan de Energías Renovables del Estado.

Pel que fa a diversificació energètica, aquesta ordre té per objecte el foment de la utilització dels vehicles següents:

  1. Vehicles de propulsió elèctrica.

  2. Vehicles alimentats amb hidrògen o mitjançant pila de combustible.

  3. Vehicles de propulsió híbrida electricitat/gasolina amb un motor tèrmic i un motor elèctric amb emissions inferiors a 120 g/km de CO2.

  4. Vehicles bifuel alimentats per gas natural i gasolina. També s'admetran trifuels on el tercer combustible serà el bioetanol.

  5. Vehicles bifuel alimentats per gasos liquats del petroli i gasolina. També s'admetran trifuels on el tercer combustible serà el bioetanol.

    En relació amb els vehicles bifuel gasolina/GNC i gasolina/GLP o fins i tot trifuel bioetanol/GLP/gasolina definits en els apartats 4 i 5, caldrà que disposin de les garanties de fàbrica/marca per a totes les modificacions que es puguin haver introduït en el vehicle de gasolina original per a la seva transformació per poder ser utilitzat com a bifuel o trifuel.

    Per als vehicles amb combustibles alternatius GLP, GNC no s'estableix llindar d'emissions de CO2, atès que tot i que és possible que superin els valors establerts presenten altres bondats com ara la reducció de NOx i partícules contaminants atmosfèrics locals. Per a aquesta tipologia de vehicles tampoc es tindrà present la classificació energètica.

    Els vehicles híbrids amb un motor elèctric i un de tèrmic hauran de garantir emissions de CO2 inferiors a 120 g/km de CO2.

    Pel que fa a la millora de l'eficiència energètica, aquesta ordre també tindrà per objecte:

  6. Els vehicles tipus turisme de classificació energètica classe A i amb emissions de CO2 iguals o inferiors a un llindar que s'estableix en funció dels usos habituals del vehicle i del tipus de sol·licitant. Es definiran tres subcategories que queden detallades en l'apartat 5.2 classificació 6.

    Sense cap excepció, tots aquells vehicles que portin gasoil com a carburant hauran de portar incorporat un filtre antipartícules.

    5.2 Quantia màxima dels ajuts a percebre per tipus de vehicle.

    S'estructura la següent classificació:

  7. Vehicles de propulsió elèctrica (s'inclouen quatricicles pesants i lleugers). L'import de la subvenció a atorgar serà de 6.000 euros, sense que es superi en cap cas el 15% del cost del vehicle amb l'impost de matriculació inclòs.

  8. Vehicles d'hidrògen (s'inclouen en aquest cas els turismes bi o multi-combustible on un d'aquets sigui l'hidrògen) o de piles de combustible: l'import de la subvenció a atorgar serà de 6.000 euros, sense que se superi en cap cas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR