ORDRE ECF/157/2008, de 3 d'abril, per la qual s'aprova el règim jurídic a seguir en l'establiment i el desenvolupament del control financer en l'àmbit de l'Agència Tributària de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/157/2008, de 3 d'abril, per la qual s'aprova el règim jurídic a seguir en l'establiment i el desenvolupament del control financer en l'àmbit de l'Agència Tributària de Catalunya.

L'article 20 de la Llei 7/2007, de 17 de juliol, de l'Agència Tributària de Catalunya, estableix que en l'àmbit de l'Agència Tributària de Catalunya el sistema de control és el control financer permanent, d'acord amb el pla anual aprovat pel conseller o consellera d'Economia i Finances, tant pel que fa al pressupost de l'Agència com pel que fa a l'aplicació dels tributs. Aquest control és exercit per la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya.

De conformitat amb aquest precepte i, per tal de desplegar l'abast i els procediments d'aquesta modalitat de control, a proposta de l'interventor general de la Generalitat,

Ordeno:

Capítol 1

Principis generals

Article 1

Objecte de l'Ordre i procediments de control

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és la regulació dels procediments de control de l'actuació de l'Agència Tributària de Catalunya (d'ara endavant Agència) en l'àmbit economicofinancer.

1.2 El control financer exercit de manera permanent s'estableix com a procediment de control dels documents, expedients i actes susceptibles de produir drets i obligacions de naturalesa econòmica o financera i moviments de fons o valors que es produeixin en l'àmbit de l'Agència d'acord amb les funcions establertes en l'article 2 de la llei 7/2007, de 17 de juliol, de l'Agència Tributària de Catalunya, i l'article 32 del Decret 29/2007, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el reglament de l'Agència Tributària de Catalunya.

1.3 El control financer és el procediment de control a seguir per la gestió i la recaptació dels tributs realitzada per les oficines liquidadores de districte hipotecari.

1.4 El control financer permanent s'estableix com a procediment de control dels documents, expedients i actes susceptibles de produir drets i obligacions de naturalesa econòmica o financera propis del funcionament dels serveis i unitats de l'Agència i per a la realització de les seves funcions. S'inclouen en aquest control les funcions comptables que realitzi l'Agència en aquest apartat.

Article 2

Objecte del control financer

2.1 El control financer, en l'àmbit de les funcions de gestió i recaptació tributària, té per objecte comprovar que l'actuació en l'aspecte tributari i economicofinancer de l'Agència i les oficines liquidadores de districte hipotecari, s'ajusta a l'ordenament jurídic així com als principis generals de bona gestió financera i tributària. Així mateix, es comprova la fiabilitat i la integritat dels fons públics recaptats, i, la fiabilitat i la integritat de la informació comptable i estadística.

2.2 En concret s'ha de verificar:

  1. Que els actes, les operacions i els procediments de gestió i recaptació tributària s'han desenvolupat de conformitat amb les normes, les disposicions i les directrius que els siguin d'aplicació.

  2. Que els procediments aplicats garanteixen de manera raonable que les operacions s'han desenvolupat de conformitat amb la normativa aplicable, així com la integritat i fiabilitat de la informació continguda i dels fons públics recaptats.

  3. Que els actes, les operacions i els procediments aplicats s'ajustin als criteris d'eficàcia, eficiència i economia, d'acord amb el que preveu la disposició addicional tercera de la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres.

El control d'eficàcia ha d'incloure la verificació que els objectius i metes establerts en els programes d'actuació de l'Agència s'aconsegueixen, així com l'anàlisi del cost de funcionament i del rendiment dels respectius serveis o inversions.

2.3 També podrà ser objecte de control les actuacions de gestió recaptatòria de les entitats col·laboradores de la Generalitat, s'ajusten a la normativa vigent i al requisits establerts en la seva actuació.

2.4 El control financer, en l'àmbit de les funcions de l'article 1.4 anterior, té per objecte comprovar l'actuació de l'Agència en l'àmbit economicofinancer, s'ajusta a l'ordenament jurídic i als principis generals de bona gestió financera i la integritat i fiabilitat de la informació comptable.

2.5 En el supòsit del control financer exercit de manera permanent s'han de realitzar les comprovacions dels punts anteriors de manera continuada al llarg de l'exercici.

Article 3

Finalitats del control financer

3.1 Les finalitats de control financer relatives a l'Agència i les oficines liquidadores de districte hipotecari són les següents:

  1. L'emissió d'una opinió sobre els objectius enumerats en l'article 2 anterior d'aquesta Ordre.

  2. Promoure la millora de les tècniques i els procediments de gestió tributària, econòmica i financera.

  3. Proposar les recomanacions corresponents en l'àmbit econòmic, financer, patrimonial, tributari i procedimental per tal de corregir les actuacions que així ho requereixin.

3.2 El control de la gestió i recaptació dels tributs que s'exerceix sobre les delegacions i les oficines liquidadores de districte hipotecari ha de ser essencialment equivalent en el seu contingut.

Article 4

Resultat del control financer

4.1 El resultat dels controls financers s'inclouen en uns informes escrits, en els quals s'ha d'emetre una opinió sobre els objectius perseguits en la seva execució.

4.2 Els informes poden establir recomanacions amb la finalitat de promoure millores en les tècniques i els procediments de gestió administrativa, tributària, econòmica i financera dels òrgans controlats i la correcció de les irregularitats detectades.

Article 5

Òrgan competent per a l'exercici del control financer

5.1 Les facultats per a l'exercici de la funció de control financer corresponen, d'acord amb l'article 20 de la llei 7 /2007, de 17 de juliol, de l'Agència Tributària de Catalunya i l'article 32 de Decret 133/85, de 25 d'abril, de reglament de la Funció Interventora, corresponen a la Intervenció General.

5.2 L'exercici i la materialització del control financer de l'Agència i les Oficines Liquidadores de districte hipotecari es realitza per l'/la interventor/a que designi la Intervenció General, d'acord amb les prescripcions de caràcter general contingudes a la Llei de l'Estatut de la funció interventora i el Reglament de la funció interventora.

Article 6

Formes d'exercici del control financer

6.1 El control financer s'exerceix mitjançant tècniques d'auditoria.

6.2 Les auditories consisteixen en la comprovació de l'activitat economicofinancera i tributària, realitzada de forma sistemàtica i mitjançant l'aplicació de procediments d'anàlisi de les operacions o actuacions singulars seleccionats a l'efecte. L'auditoria pot realitzar-se sobre la totalitat de l'activitat de l'Agència o bé parcialment, en determinades àrees funcionals.

6.3 Aquestes comprovacions, d'acord amb els objectius que es persegueixin en cada cas, poden utilitzar, per a l'anàlisi de l'activitat economicofinancera i tributària, un o diversos dels següents models d'auditoria: financera, de compliment, operativa, de programes pressupostaris i plans d'actuació i de sistemes i procediments de gestió financera.

6.4 Amb independència del que s'ha exposat en els paràgrafs anteriors, l'exercici del control financer haurà de consistir, en:

  1. L'examen de registres comptables, comptes o estats financers, mitjançant l'aplicació de procediments d'anàlisi concrets.

  2. L'examen d'operacions individualitzades i concretes, així com els expedients corresponents.

  3. La comprovació de totes les actuacions realitzades en una àrea o procediment de gestió econòmica o tributària.

  4. La comprovació d'aspectes parcials i concrets d'un seguit d'actes efectuats per l'Agència.

  5. La comprovació material d'actius de l'Agència.

  6. Les actuacions concretes de control que s'hagin de realitzar d'acord amb el que en cada cas estableixi la normativa vigent.

  7. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR