DECRET 117/2000, de 20 de març, pel qual s'estableix el règim jurídic i s'aprova la norma tècnica de les infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis per a la captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió, televisió i altres serveis de dades associats, procedents d'emissions terrestres i de satèl·lit. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 3145, pàg. 6459, de 23.5.2000).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

117/2000, de 20 de març, pel qual s’estableix el règim jurídic i s’aprova la norma tècnica de les infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis per a la captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió, televisió i altres serveis de dades associats, procedents d’emissions terrestres i de satèl·lit. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 3145, pàg. 6459, de 23.5.2000).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

Des que la Generalitat de Catalunya rebé la transferència de les competències sobre recepció i distribució dels senyals de radiodifusió sonora i de televisió pel Reial decret 2625/1982, de 24 de setembre, els canvis tecnològics en el món de les telecomunicacions han estat molts i molt profunds.

Aleshores, la recepció dels esmentats senyals en els edificis només s’efectuava mitjançant les instal·lacions d’antenes individuals o col·lectives, les quals captaven els senyals analògics terrestres. Amb posterioritat, varen aparèixer les tecnologies que permetien la difusió analògica per satèl·lit i cable i darrerament ha aparegut la radiodifusió sonora i la televisió digitals terrestres, per satèl·lit i per cable.

Pel que fa al marc legislatiu, en aquell moment només hi havia la Llei 49/1966, de 23 de juliol, sobre antenes col·lectives, però aquesta Llei ha estat derogada pel Reial decret llei 1/1998, de 27 de febrer, d’infraestructura comuna a l’interior dels edificis per a l’accés als serveis de telecomunicació. Posteriorment foren aprovats la Llei 37/1995, de 12 de desembre, de telecomunicacions per satèl·lit, el Reial decret 136/1997, de 31 de gener, que desplegava tècnicament l’esmentada Llei, la Llei 11/1998, de 24 d’abril, general de telecomunicacions, i la Llei 8/1999, de 6 d’abril, de reforma de la Llei 49/1960, de 21 de juliol, sobre propietat horitzontal.

Pel que fa a les canalitzacions necessàries en els edificis que permeten l'accés als serveis de telefonia i altres serveis per cable, la Generalitat de Catalunya ha aprovat el Decret 172/1999, de 29 de juny, sobre canalitzacions i infraestructures de radiodifusió sonora, televisió, telefonia bàsica i altres serveis per cable en els edificis.

És necessari, per tant, en aplicació de les competències transferides, aprovar la norma tècnica que, amb les convenients actualitzacions tecnològiques, reguli a Catalunya les infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis per a la captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió, televisió i altres serveis de dades associats procedents d’emissions terrestres i de satèl·lit.

Aquesta disposició s’ha sotmès al procediment d’informació en matèria de normes i reglamentacions tècniques i de reglaments relatius als serveis de la societat de la informació, que preveu la Directiva 98/34/CE del Parlament Europeu i del Consell de 22 de juny, modificada per la Directiva 98/48/CE, de 20 de juliol, i pel Reial decret 1337/1999, de 31 de juliol, que incorpora aquestes Directives a l’ordenament jurídic espanyol.

Per tot això, a proposta del conseller de la Presidència i d’acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora i amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret té per objecte establir el règim jurídic de les infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis per a la captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió, televisió i altres serveis de dades associats procedents d’emissions terrestres i de satèl·lit i llur distribució fins als punts de connexió situats als diferents habitatges o locals d’un edifici, així com aprovar la norma tècnica d’infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis (ICT) per a la captació, adaptació i distribució de senyals de radiodifusió, televisió i d’altres serveis de dades associats, procedents d’emissions terrestres i de satèl·lit, que figura com annex d’aquesta disposició.

Article 2

L’àmbit d’aplicació d’aquest Decret comprèn tots els edificis ubicats dins el territori de Catalunya, d’ús residencial o no, siguin o no de nova construcció, que es trobin acollits o hagin d’acollir-se al règim de propietat horitzontal que estableixen la Llei 49/1960, de 21 de juliol, de propietat horitzontal, i la Llei 8/1999, de 6 d’abril, que reforma l’esmentada norma. També comprèn tots aquells edificis que, en tot o en part, hagin estat o siguin objecte d’arrendament per un termini superior a un any, excepte d’aquells que continguin un sol habitatge i d’altres que la Llei determini.

Aquest Decret preveu les obligacions i responsabilitats dels propietaris, comunitats de propietaris, arrendataris, promotors o constructors d’edificis, els tècnics autors dels projectes o dels que emetin els certificats o butlletins corresponents i dels operadors de les xarxes de telecomunicacions, pel que fa a les infraestructures comunes de telecomunicacions als edificis per a la captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió, televisió i altres serveis de dades associats, procedents d’emissions terrestres i de satèl·lit.

Article 3

3.1 L’adaptació de les instal·lacions individuals o de les infraestructures comunes existents que, d’acord amb aquest Decret, no reuneixin les condicions per donar el servei que preveu l’annex d’aquest Decret, es realitzarà d’acord amb el citat annex.

3.2 Cas que s’hagin de modificar les instal·lacions que ja hi ha o s’hagin de substituir per una nova infraestructura, la comunitat de propietaris o el propietari de l’immoble prendran les mesures necessàries per assegurar raonablement la normal utilització de les instal·lacions o infraestructures existents, fins que es trobi en perfecte estat de funcionament la instal·lació modificada o la nova infraestructura.

3.3 Amb caràcter previ a la modificació o substitució de les instal·lacions existents, la comunitat de propietaris o el propietari de l’immoble estan obligats a efectuar una consulta per escrit als seus titulars o, si s’escau, als arrendataris perquè declarin, per escrit, els serveis que reben a través d’ells, a fi i efecte que amb les noves modificacions o amb la nova infraestructura sigui possible la recepció de tots els serveis declarats. Aquesta consulta es realitzarà en el termini indicat en el Reial decret llei 1/1998, de 27 de febrer, per la instal·lació de la infraestructura en els edificis ja construïts, o en el que es fixi en la Llei que, si s’escau, el substitueixi.

3.4 Sens perjudici del que disposa l’article 5 del Reial decret llei 1/1998, de 27 de febrer, el propietari de l’immoble o la comunitat de propietaris seran els responsables del manteniment de la part d’infraestructura comuna formada per l’equipament de captació, adaptació i distribució dels senyals de radiodifusió i televisió.

Article 4

4.1 Per tal de garantir que les xarxes de telecomunicació que regula aquest Decret compleixin les normes tècniques previstes, hauran de disposar del corresponent projecte tècnic signat per un tècnic titulat competent en matèria de telecomunicació, que actuarà, si s’escau, en coordinació amb l’autor del projecte d’edificació, i visat pel corresponent col·legi professional, en el qual es detallin tots els elements que componen la instal·lació, la seva ubicació i dimensions, així com la relació de les normes que compleixen. El projecte tècnic comprendrà, pel cap baix, els següents documents:

a) Memòria, en què s’especificarà com a mínim els següents apartats: descripció de l’edificació; descripció dels serveis de telecomunicació que s’inclouen en la infraestructura; previsions de demanda d’aquests serveis; càlculs dels nivells de senyal en els diferents punts de la instal·lació; elements que componen la infraestructura.

b) Plànols, que indicaran, com a mínim, les següents dades: esquemes de principi de la instal·lació, tipus, número, característiques i situació dels elements de la infraestructura, canalitzacions de telecomunicació de l’immoble; situació i ordenació dels recintes d’instal·lacions de telecomunicacions; altres instal·lacions previstes a l’immoble que poguessin interferir o ser interferides en el seu funcionament amb la infraestructura; i detalls d’execució de punts singulars quan així ho requereixin per la seva naturalesa.

c) Plec de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR