RESOLUCIÓ JUS/2560/2010, de 28 de juny, dictada en un recurs governatiu interposat contra l'acord de qualificació del registrador de la propietat de Sant Cugat del Vallès número 1.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/2560/2010, de 28 de juny, dictada en un recurs governatiu interposat contra l'acord de qualificació del registrador de la propietat de Sant Cugat del Vallès número 1.

Es dicta en el recurs governatiu interposat per Ricardo Cabanas Trejo contra l'acord de qualificació del registrador de la propietat de Sant Cugat del Vallès número 1 José María Alfín Massot que suspèn la inscripció d'una aportació a societat mercantil.

Relació de fets

I

Mitjançant escriptura autoritzada el 7 de gener de 2010 per Ricardo Cabanas Trejo, notari de Torredembarra, la Societat I., SL, augmenta el seu capital social i la societat C. i C. S., SL, aporta, entre altres béns, un habitatge unifamiliar que constitueix la finca 37.997 de Sant Cugat del Vallès.

Aquesta escriptura es va presentar al Registre de Sant Cugat del Vallès número 1, el 18 de març de 2010, on va causar l'assentament 342 del diari 25.

II

El 8 d'abril de 2010, el registrador José María Alfín Massot va dictar un acord de qualificació pel qual suspèn la inscripció de l'aportació per dos motius, dels quals només és objecte de recurs el següent: no s'ha acreditat ni manifestat per la part transmitent quin és l'estat de deutes amb la comunitat, sense que tampoc consti l'exoneració per part de l'adquirent. Segons l'article 553-5 del Codi civil de Catalunya, els transmitents, en l'escriptura de transmissió onerosa d'un element privatiu, han de manifestar i acreditar l'estat de deutes amb la comunitat de propietaris, a menys que l'adquirent renunciï expressament. En el títol presentat no consta aquesta manifestació ni l'exoneració per la part adquirent.

III

Contra aquesta qualificació el notari autoritzant presenta el 4 de maig escrit en el qual interposa recurs. El recurrent fonamenta el recurs en el fet que el requisit de l'article 553-5 del Codi civil català no estableix un requisit de validesa del negoci jurídic que impedeixi la inscripció i no hi ha cap norma que exigeixi el seu compliment per la pràctica de la inscripció; que la manca d'aquest requisit tampoc suposa la manca de validesa de l'escriptura pública; que si el document ja ha estat qualificat pel registrador mercantil no és possible la qualificació posterior pel registrador de la propietat. Finalment, al·lega que l'aportació a una societat mercantil no és estrictament una transmissió onerosa, i, en conseqüència, no és aplicable l'exigència de l'article 553-5.

IV

A l'informe preceptiu el registrador ratifica el seu acord de qualificació. Fa constar que el notari no devia haver autoritzat el document sense l'acreditació de l'estat de deutes amb la comunitat de propietaris. Aquesta obligació es va imposar amb la reforma de 1999 de la Llei de propietat horitzontal, i que el Codi civil de Catalunya regula, encara de forma més rigorosa, als articles 553-4, 553-5 i 553-6. L'article 553-5.2 diu que sense la manifestació sobre la situació dels deutes amb la comunitat no es pot atorgar l'escriptura. L'incompliment d'aquesta obligació no determina la nul·litat del negoci però impedeix la inscripció, per aplicació del principi de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR