RESOLUCIÓ JUS/3269/2010, de 16 de setembre, dictada en el recurs governatiu interposat per la notària de Lleida, María Carmen Porta Vicente, contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/3269/2010, de 16 de setembre, dictada en el recurs governatiu interposat per la notària de Lleida, María Carmen Porta Vicente, contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida.

Es dicta en el recurs governatiu interposat per la notària de Lleida María Carmen Porta Vicente contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida, Juan José Ortín Caballé, que suspèn la inscripció d'una escriptura de modificació de donació.

Relació de fets

I

El dia 8 d'octubre de 1997 els cònjuges M. L. D. i E. G. C., en escriptura autoritzada pel notari de Lleida, Antonio Rico Morales, van fer donació de la finca registral 32.873, inscrita al Registre de la Propietat número 1 de Lleida, tom 2.212, llibre 1.388, foli 219, a favor del seu fill, el senyor J. M. L. G. En aquesta donació es va estipular el següent: "Els donants imposen al donatari la condició de no poder vendre, gravar, ni de cap altra forma alienar o disposar de la finca donada, tant per actes entre vius com mortis causa , substituint-li fideïcomissàriament per la filla del donatari A. L. M., i en defecte de la mateixa pel també fill del donatari J. L. M., i en defecte d'ambdós per la també filla del donatari I. L. M.".

II

El 13 de maig de 2010 els donants i el donatari van atorgar una nova escriptura davant la notària de Lleida, la senyora Maria Carmen Porta Vicente, de modificació de la donació efectuada el 1997. En virtut d'aquesta nova escriptura, els atorgants van acordar suprimir tant la condició imposada com la substitució fideïcomissària, deixant-les sense efecte; van fer constar que la donació es va formalitzar en concepte de bestreta de llegítima i com a liberalitat en l'excés i van pactar que, per al cas de venda de la finca objecte de donació, es requeriria el consentiment exprés dels donants.

III

El dia 19 de maig de 2010 es va presentar, sota l'assentament 2.402 del Diari 199, aquesta escriptura de modificació i el 31 de maig de 2010 el registrador de la propietat número 1 de Lleida va acordar suspendre la seva inscripció pel defecte esmenable de falta de consentiment del fideïcomissari nomenat en la donació, així com dels dos substituts vulgars establerts en aquesta. El registrador de la propietat, a l'empara dels articles 18 de la Llei hipotecària i 98 del Reglament hipotecari, fonamenta la seva decisió en els articles 531-19.6 i 426-41.1 del Codi civil de Catalunya (CCCat): el primer estableix que les reversions en les donacions entre vius a favor de terceres persones es regeixen pels preceptes relatius als fideïcomisos i el segon, que s'ocupa específicament d'aquests, indica que per a la disposició de finques gravades amb fideïcomís cal el consentiment dels fideïcomissaris que efectivament arribin a ser-ho en deferir-se el fideïcomís.

IV

En data 30 de juny de 2010 la senyora Maria Carmen Porta Vicente, notària autoritzant de l'escriptura de modificació de donació, va presentar recurs governatiu contra la qualificació realitzada pel registrador de la propietat número 1 de Lleida. El recurs es basava en cinc motius, dels quals interessen –a efectes substantius– els tres primers. En primer lloc, la recurrent entenia que la donació en qüestió no és una donació reversional de l'article 531-19 del CCCat, malgrat que el registrador de la propietat la qualifiqués com a tal, sinó una simple donació entre vius de l'article 531-7 del CCCat, en relació amb l'article 531-9 del CCCat, amb substitució fideïcomissària. En segon lloc, considerava igualment que els substituts fideïcomissaris adquireixen la seva condició de tals en el moment de la defunció dels donants o del donatari i que, per tant, el seu consentiment a la modificació de l'escriptura de donació només hagués estat necessari si s'hagués produït la defunció d'uns o l'altre, circumstància que, evidentment, no s'ha produït. I en tercer lloc, la recurrent entenia que, si segons l'article 621 del Codi civil espanyol, les donacions entre vius es regeixen per les disposicions generals dels contractes, qualsevol contracte es pot modificar per acord entre les parts i, havent intervingut en la donació originària tan sols tres persones, aquestes tres persones són les que han d'intervenir en la seva modificació, sense que sigui necessària la intervenció de ningú més.

V

El 12 de juliol de 2010 el registrador de la propietat número 1 de Lleida va redactar l'informe preceptiu en defensa de la seva nota de qualificació. En aquest informe, el registrador insisteix a qualificar –tot i reconèixer que l'expressió legal no és molt afortunada– la donació com a reversional i en la necessitat del consentiment dels substituts fideïcomissaris del donatari per a la modificació vàlida de la donació originària, d'acord amb els articles 531-19.6 i 426-41.1 del CCCat. Segons el registrador, l'adquisició de la condició de donataris substituts fideïcomissaris es produeix en el mateix moment en què es perfecciona la donació i el donatari instituït en primer lloc accepta i adquireix el bé donat, i en suport d'aquesta tesi al·lega, a més dels preceptes esmentats, l'existència de la prohibició de disposar imposada pels donants, argument no utilitzat en la nota de qualificació. Així mateix, el registrador de la propietat argumenta la seva tesi a partir dels articles 9, regla 2a, de la Llei hipotecària; 51, regla 6a, del Reglament hipotecari; 181.3r de la Compilació de dret civil de Catalunya, i 82.1, 1.3, 40, regla d), i 18.1 de la Llei hipotecària, en relació amb la seva competència en l'àmbit de la seva funció qualificadora.

VI

El mateix dia 12 de juliol de 2010, d'acord amb el que disposa l'article 327 de la Llei hipotecària, el registrador de la propietat número 1 de Lleida va remetre a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques l'expedient integrat pel seu informe, la còpia de l'escriptura objecte de recurs, la nota de qualificació, l'escriptura atorgada el 8 d'octubre de 1997, que es modifica per la que és objecte de recurs, l'escrit de recurs i la fotocòpia de la inscripció registral. La data d'entrada de l'expedient a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques va ser el 14 de juliol de 2010.

VII

En la resolució del recurs, aquesta Direcció General ha estat assessorada per la comissió que, a aquests efectes, preveu la Llei 5/2009, del 28 d'abril, dels recursos contra la qualificació negativa dels títols o les clàusules concretes en matèria de dret català que s'hagin d'inscriure en un registre de la propietat, mercantil o de béns mobles de Catalunya.

Fonaments de dret

Primer

La naturalesa jurídica de la donació originària que es modifica

1.1 La qüestió que se suscita davant d'aquesta Direcció General es planteja entorn d'una donació en la qual, al mateix temps que li transmeten una finca, els donants imposen al donatari una prohibició de disposar i estableixen una substitució fideïcomissària a favor de la filla d'aquest últim, i al seu torn una substitució vulgar i de forma successiva per altres dos fills del donatari. Amb posterioritat a aquesta donació, gairebé 13 anys després, els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR