RESOLUCIÓ JUS/769/2009, de 19 de març, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 24 de febrer de 2009 dictada en el recurs governatiu interposat pel senyor J. R. F., en representació de la mercantil M. B., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Santa Coloma de Farners.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/769/2009, de 19 de març, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 24 de febrer de 2009 dictada en el recurs governatiu interposat pel senyor J. R. F., en representació de la mercantil M. B., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Santa Coloma de Farners.

En data 24 de febrer de 2009 la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat pel senyor J. R. F., en representació de la mercantil M. B., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Santa Coloma de Farners que denega la inscripció d'una escriptura de segregació de determinades parcel·les.

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya, i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució de 24 de febrer de 2009 de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques que es dicta en el recurs governatiu interposat pel senyor J. R. F., en representació de la mercantil M. B., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Santa Coloma de Farners que denega la inscripció d'una escriptura de segregació de determinades parcel·les.

Barcelona, 19 de març de 2009

M. Elena Lauroba Lacasa

Directora general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Resolució de 24 de febrer de 2009 de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel senyor J. R. F., en representació de la mercantil M. B., SL, contra la qualificació del registrador de la propietat de Santa Coloma de Farners que denega la inscripció d'una escriptura de segregació de determinades parcel·les.

Relació de fets

I

El dia 8 de setembre de 2008, el senyor J. R. F., com a administrador únic de la mercantil M. B., SL, va atorgar escriptura de segregació de 35 parcel·les ubicades a la Urbanització Junior Park del municipi de Riells i Viabrea, que va ser autoritzada pel notari de Santa Coloma de Farners, senyor José María Mateu García, amb el número 1920 de protocol. No aportava la llicència de parcel·lació, sinó que s'hi incorporaven els testimonis protocol·litzats d'una primera sol·licitud de la llicència relativa a disset parcel·les amb registre d'entrada a l'Ajuntament de Riells i Viabrea el 20 de desembre de 2007, els d'una posterior sol·licitud de llicència de parcel·lació per a unes altres disset parcel·les més, amb registre d'entrada d'1 de febrer de 2008, i els d'una darrera sol·licitud per a una única parcel·la, amb registre d'entrada 28 de març de 2008. L'atorgant manifestava que des de la presentació de cada sol·licitud havia transcorregut el termini d'un mes que fixa l'article 248 del Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme, sense que l'Ajuntament hagués adoptat ni notificat cap resolució relativa a les llicències sol·licitades, motiu pel qual s'havien d'entendre atorgades per silenci administratiu. S'incorporaven, degudament protocol·litzades, les certificacions cadastrals de cada una de les parcel·les segregades ..que consten al cadastre com a parcel·les independents. així com els escrits de sol·licitud d'emissió dels certificats d'actes presumptes per a cadascuna de les tres sol·licituds (registres d'entrada, respectivament, d'1 de febrer de 2008 [reiterat el 28 de març de 2008], de 28 de març de 2008 i de 19 d'agost de 2008). Finalment, manifestava també que, transcorregut el termini legalment establert, no havia obtingut cap resposta de l'Ajuntament i que d'acord amb l'article 249.5 del Reglament de la Llei d'urbanisme procedia a l'atorgament de l'escriptura de segregació.

II

El 10 de setembre de 2008, el senyor R. F. presentà l'escriptura de referència al Registre de la Propietat de Santa Coloma de Farners per a la seva inscripció.

El 24 de setembre el registrador, en compliment del que disposen els articles 249 i 250 del Decret 305/2006, del Reglament de la Llei d'urbanisme, va donar trasllat de l'escriptura i dels documents a l'Ajuntament, amb l'advertiment que, en cas de manca de resposta en el termini de 15 dies, procediria a practicar la inscripció.

III

L'1 d'octubre, l'Ajuntament de Riells i Viabrea comunicà al registrador que la llicència de parcel·lació sol·licitada per la mercantil M. B., SL, havia estat denegada per l'acord adoptat pel Ple en sessió ordinària de data 1 de setembre de 2008. Adjuntava la certificació de l'acord, on, pel que aquí interessa, textualment consta el següent: .[...] que la segregació dels terrenys i la propietat d'aquests de M. B., SL, està condicionada en escriptura a la cessió i acceptació prèvia dels terrenys d'aprofitament mitjà; així mateix a l'aprovació dels projectes de reparcel·lació i urbanització i a l'atorgament de la llicència per part de l'Ajuntament. Cap del tres condicionants s'ha complert. Tant M. B. com el senyor U. pretenen aconseguir llicències de segregació per silenci administratiu positiu. En aquest sentit, l'article 180.2 del Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme, esmenta el següent: .El sentit potestatiu [vol dir positiu] del silenci administratiu en aquesta matèria .llicències urbanístiques. s'entén sens perjudici del que disposa l'article 5.2 i en el marc del que estableix la legislació aplicable sobre procediment administratiu comú'. Així mateix, l'esmentat article 5.2 preceptua que en cap cas es poden considerar adquirides per silenci administratiu facultats urbanístiques que contravinguin a aquesta llei o el planejament urbanístic. La definició de parcel·lació urbanística està recollida a l'article 183 del dit text legal en la forma següent [...]. El Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme, defineix els paràmetres bàsics de les llicències de parcel·lació en el sentit següent: Les sol·licituds de llicència de parcel·lació urbanística, en el supòsit que ens ocupa, s'han de presentar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR