ORDRE TRE/121/2010, de 18 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades a l'establiment d'un Pla d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones en l'àmbit de les relacions laborals a Catalunya, i es fa pública la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

TRE/121/2010, de 18 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions destinades a l'establiment d'un Pla d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones en l'àmbit de les relacions laborals a Catalunya, i es fa pública la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2010.

Vist que el Pla de Govern de la Generalitat 2007-2010 preveu actuacions polítiques dirigides a garantir la igualtat d'oportunitats i drets de les dones i els homes;

Entenent que des del Govern s'ha de liderar el procés que garanteixi aquesta igualtat, la qual cosa comporta que el Departament de Treball posi en marxa accions en l'àmbit de les relacions laborals;

Vist que el Pla de polítiques de dones a Catalunya 2008-2011 incorpora actuacions del Departament de Treball per garantir les condicions d'igualtat d'oportunitats i de qualitat en l'accés i la permanència de les dones al mercat de treball, així com actuacions dirigides al foment de la reorganització de la vida personal i laboral;

Atesa la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març (BOE núm. 71, de 23 de març), per a la igualtat efectiva de dones i homes, l'article 49 de la qual preveu mesures de foment per a la implantació de plans d'igualtat;

Vist que s'ha realitzat l'avaluació per mesurar l'efectivitat de la convocatòria anterior, i que s'ha considerat adient una modificació de les bases reguladores;

Atès el que disposen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre), i seu Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25 de juliol);

Atès el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31 de desembre), modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres, la Llei 5/2007, de 4 de juliol, de mesures fiscals i financeres, i la Llei 25/2009, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2010 (DOGC núm. 5537, de 31 de desembre);

Vist l'Acord de Govern de despesa plurianual de data 16 de desembre de 2009;

Vistos els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta de la Direcció General de Relacions Laborals, i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat,

Ordeno:

Capítol I

Bases reguladores

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores de la subvenció destinada a l'elaboració i la implantació de plans d'igualtat a les empreses per al foment de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit de les relacions laborals a Catalunya, i fer pública la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2010.

La subvenció regulada en aquesta Ordre es concreta en l'elaboració i la implantació d'un Pla d'igualtat per a empreses de 30 o més persones treballadores.

Article 2

Convocatòries

2.1 Anualment, i en funció de les disponibilitats pressupostàries, el conseller o consellera de treball dictarà resolució de convocatòria, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, per presentar sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions regulades en aquesta Ordre.

2.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria de la subvenció prevista en aquesta Ordre, no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o que el Departament de Treball obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, o que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions, amb el romanent que quedi d'aquests fons addicionals es podrà fer pública una nova convocatòria per a la concessió de subvencions per al desenvolupament de les accions previstes en aquesta Ordre mitjançant una nova resolució del conseller/a de Treball, o bé es podran assignar nous atorgaments als plans que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració aplicables, mantenen una posició immediatament següent a la dels plans subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests plans es puguin realitzar en el termini que estableix aquesta Ordre de bases reguladores.

Article 3

Condicions de l'ajut

3.1 La subvenció que estableix aquesta Ordre té per finalitat donar suport a les empreses de 30 o més persones treballadores que, en l'àmbit de les relacions laborals, elaborin i implantin un Pla d'igualtat que haurà de ser negociat amb la representació del personal per fomentar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

3.2 S'haurà de garantir el compromís de la Direcció de l'empresa en relació amb la realització i la implantació del Pla, i la participació i la implicació de la representació unitària i/o sindical de les persones treballadores.

3.3 Els plans que es presentin hauran d'incloure una diagnosi prèvia i impulsar accions en relació amb els àmbits de treball que s'especifiquen a continuació:

  1. Accés i promoció interna de les dones a qualsevol lloc de treball de l'empresa.

  2. Presència de dones en càrrecs de responsabilitat.

  3. Organització del temps de treball per afavorir la conciliació de la vida personal i laboral.

  4. Prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe

  5. Igualtat en matèria retributiva, l'enquadrament professional i/o la valoració de llocs de treball.

  6. Condicions de treball: tipologia de contracte, jornada i horaris de treball, formació, salut laboral i d'altres.

  7. Ús no discriminatori en el llenguatge, la comunicació corporativa i la publicitat.

Article 4

Objecte de l'ajut

4.1 L'ajut regulat en aquesta Ordre inclou necessàriament la realització per part de l'entitat beneficiària del següent:

  1. Una diagnosi sobre la situació a l'empresa en matèria d'igualtat entre homes i dones.

  2. L'elaboració d'un Pla d'igualtat que corregeixi les deficiències detectades.

  3. La primera fase d'aplicació del Pla.

    El Pla d'igualtat ha de ser elaborat i implantat per personal de l'empresa en col·laboració amb la representació de les persones treballadores. La fase de diagnosi es podrà encarregar, si es considera oportú, a una entitat externa especialitzada.

    4.2 Als efectes d'aquesta Ordre, la diagnosi, el Pla i la primera fase d'aplicació es defineixen de la forma següent:

  4. La diagnosi consisteix en un estudi quantitatiu i qualitatiu de l'estructura organitzativa de l'empresa amb l'objectiu de saber el grau de compliment del principi d'igualtat entre els seus treballadors i treballadores. Ha d'incloure informació sobre els elements que poden generar discriminacions a l'empresa (humans, econòmics, materials, d'organització, etc.) i sobre quins recursos disposa l'empresa per plantejar el canvi.

  5. El Pla d'igualtat de l'empresa consisteix en un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de realitzar una diagnosi de la situació, que tendeixen a assolir en l'empresa la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes i a eliminar les discriminacions per raó de sexe i/o gènere. Els plans d'igualtat fixaran els objectius concrets d'igualtat a assolir, les estratègies i les accions concretes a adoptar per a la seva consecució, amb el pressupost econòmic corresponent, el calendari de realització i els sistemes de seguiment i avaluació.

    Tots aquests elements, degudament impulsats per la Direcció i integrats al sistema de gestió de l'empresa, s'orienten a generar, impulsar, garantir i/o consolidar un sistema estable d'actuació que integri la perspectiva de gènere dins l'organització empresarial, que fomenti la igualtat d'oportunitats entre les dones i els homes de l'empresa, i prevegi una paritat en tots els estaments jeràrquics.

  6. La primera fase d'aplicació del Pla són les accions definides en aquest com a prioritàries, ateses les deficiències detectades en la diagnosi. Als efectes d'aquesta subvenció s'haurà d'acreditar la realització completa de tres d'aquestes actuacions, com a mínim.

Article 5

Entitats beneficiàries

Podran sol·licitar la concessió de les subvencions previstes en aquesta Ordre les entitats que s'assenyalen a continuació, sempre que desenvolupin la seva activitat en centres de treball ubicats a Catalunya i que reuneixin la resta de requisits que s'hi estableixen:

  1. Empreses privades de 30 o més de persones treballadores que reuneixin la condició d'empresari/ària, d'acord amb el que disposa l'article 1.2 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març (TRLET).

  2. Empreses públiques i entitats autònomes públiques de 30 o més de persones treballadores, regulades pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana.

Article 6

Requisits

6.1 Per a l'obtenció de la subvenció objecte d'aquesta Ordre de bases, les empreses sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Complir el que estableix l'article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social de persones discapacitades, i, si escau, el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril.

  2. Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  4. No haver estat sancionades per resolució ferma, durant els últims 3 anys, per la comissió d'una infracció greu en matèria d'integració laboral de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR