DECRET 126/2014, de 23 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament de l'impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit i de modificació del Reglament de l'impost sobre successions i donacions, aprovat pel Decret 414/2011, de 13 de desembre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyDecret

Mitjançant el Decret llei 5/2012, de 18 de desembre, el Govern de la Generalitat va crear l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit, posteriorment validat pel Parlament de Catalunya i tramitat com a projecte legislatiu, que ha esdevingut la Llei 4/2014, de 4 d’abril, de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit.

Un cop aixecada la suspensió de l’execució del Decret llei 5/2012, de 18 de desembre, i aprovada la Llei 4/2014, de 4 d’abril, cal dur a terme el desplegament reglamentari necessari perquè l’impost pugui ser aplicat efectivament.

En el marc legal assenyalat, el present Decret es dicta a l’empara de l’habilitació competencial reconeguda a l’article 203.5 de l’Estatut d’autonomia i en exercici de la potestat reglamentària que atorga al Govern l’article 68.1 del mateix Estatut. Aquest Decret, doncs, aprova les normes que, com a complement de la Llei, determinen i concreten aspectes derivats des de la Llei cap a la norma reglamentària, així com els aspectes de caràcter procedimental.

El Decret conté un article únic i dues disposicions finals.

L’article únic disposa l’aprovació del Reglament de l’impost sobre els dipòsits en entitats financeres, el qual comprèn, al seu torn, tres articles, una disposició addicional i dues disposicions transitòries. L’article 1 desplega l’article 8 de la Llei quant a l’aplicació de les deduccions de la quota: concreta la determinació del domicili social de les entitats subjectes a l’impost, defineix què s'entén per oficina o sucursal i remet a les xifres oficials de població de l’Institut Nacional d'Estadística per a la determinació de la població de dret d'un municipi; alhora, i a l’efecte de l’acord previ a què al·ludeix l’article 8 de la Llei, determina el sistema de presentació prèvia de la informació relativa als imports que es destinaran a finalitats d’utilitat pública, d’interès social, d’interès ambiental o de promoció econòmica, i a activitats socials fetes en el territori de Catalunya.

L’article 2 del Reglament es refereix a l’autoliquidació de l’impost i concreta la informació dels llistats a què es refereix l’article 11.2 de la Llei 4/2014, de 4 d’abril, i el termini de presentació i d’ingrés, que queda fixat en el període comprès entre els dies 1 i 20 de maig de l’any següent al de la meritació de l’impost, amb la possibilitat de fraccionar el pagament.

L’article 3 estableix la presentació i ingrés per via telemàtica, si bé la disposició addicional preveu que les sol·licituds d’ajornament i fraccionament es facin per via presencial. En referència també a l’ingrés del deute tributari, la disposició transitòria primera preveu la possibilitat que s’habilitin excepcionalment altres canals de pagament diferents del telemàtic, mentre els sistemes informàtics no estiguin adequats a aquesta forma de pagament.

I la disposició transitòria segona explicita les especificitats d’ordre procedimental que cal tenir en compte per als exercicis 2013 i 2014, tot i que per a aquests exercicis resulta d’aplicació el Decret llei 5/2012, llevat que l’aplicació de la Llei pugui resultar més favorable per al contribuent. En aquest sentit, l’aplicació d’una o altra norma ho és en la seva integritat.

Finalment, i en exercici de la capacitat normativa atribuïda a la Generalitat en l’article 48 de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes i ciutats amb Estatut d’autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, el Decret incorpora una disposició final primera, de modificació de dos preceptes del Decret 414/2011, de 13 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre successions i donacions: per una banda, l’article 16, en què es precisa el termini en què els contribuents poden presentar la sol·licitud de pagament amb béns immobles i s’adequa la norma reglamentària a les modificacions introduïdes per la Llei 5/2012, del 23 de març, en la Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l’impost sobre successions i donacions, pel que fa a l’òrgan competent per emetre l’informe favorable a l’acceptació d’aquest pagament en espècie. A més, es preveu que la sol·licitud de valoració i d’emissió d’informe sobre l’interès per acceptar l’immoble com a pagament, la tramiti l’Agència Tributària de Catalunya, reduint així les càrregues administratives per al contribuent. Per una altra banda, es modifica l’article 20, amb l’efecte que l’ajornament i fraccionament previst a l’article 75 de la Llei 19/2010, del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR