ORDRE TRI/292/2004, de 4 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius per a projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic (R+D), i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball i Industria
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/292/2004, de 4 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius per a projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic (R+D), i s'obre la convocatòria per a l'any 2004.

La capacitat d'innovació tecnològica i la presència d'empreses innovadores constitueixen factors claus per a millorar la productivitat i, en conseqüència, assolir elevats ritmes de creixement econòmic. Així doncs, es necessari avançar en la convergència tecnològica amb els països capdavanters de la Unió Europea i millorar la capacitat d'innovació i productivitat de la indústria catalana, la qual cosa requereix un esforç continuat de la inversió en activitats en R+D, particularment en el sector privat.

Per afavorir decididament la capacitat competitiva de la indústria catalana és necessari mobilitzar els esforços en recerca, tant de les empreses industrials com dels centres públics i privats de recerca i tecnològics, i dels inversors cap a objectius comuns. Per això, és necessari fomentar, tal com recomana la Comissió Europea, la configuració d'agrupacions entre empreses amb la participació de centres públics i privats de recerca i centres tecnològics, capaços de desenvolupar tecnologies claus i projectes de R+D que difícilment poden ser portats a terme de manera separada. La creació d'aquestes agrupacions afavoreix la interacció entre els diferents agents i permet que comparteixin una visió comuna amb l'existència de guanys d'eficiència derivats de l'aprofitament d'economies d'escala i de l'intercanvi de coneixements. En un context de competència global i d'intens progrés tecnològic, la cooperació constitueix una estratègia organitzativa eficient que permet assolir la massa crítica per afrontar projectes de caràcter transnacional. Així mateix, amb aquesta cooperació augmenta la vinculació entre la recerca de caràcter bàsic amb la investigació orientada cap al mercat. Aquests elements justifiquen la intervenció pública

amb l'objectiu de fomentar la cooperació de les empreses i la creació d'agrupacions per a portar a terme projectes de R+D.

Els esforços i recursos per a la realització de projectes de R+D conjunts s'han de concentrar en aquells sectors en què es poden obtenir beneficis significatius i en què la interacció entre els agents privats i públics és fonamental per al desenvolupament de nous productes i processos. En concret, els sectors prioritaris són aquells amb un alt potencial de creixement i que s'enfronten a reptes tecnològics significatius, com l'aerospacial, la indústria farmacèutica, el sector agroalimentari de segona generació i la fabricació de maquinària tecnològicament avançada per a les energies renovables. En aquests sectors, el foment de projectes conjunts de R+D és un instrument particularment adient per avançar substancialment en àmbits tecnològics en els que existeixen interessos comuns entre els agents públics i privats i que no es poden portar a terme de manera individual degut a la insuficiència de capacitat.

Per tant, vista la Llei 6/ 2004, de 16 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2004, i d'acord amb la normativa comunitària relativa als ajuts d'Estat en matèria de recerca i desenvolupament;

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A de 31.12.2002), i amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre de 2003);

En conseqüència, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i fent ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta ordre té per objecte aprovar les bases reguladores d'incentius a projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic originats per agrupacions d'empreses i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2004.

Article 2

Bases reguladores

S'aproven les bases reguladores que regiran aquesta convocatòria, les quals figuren als articles i a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

Convocatòria per al 2004 i presentació de sol·licituds

3.1 S'obre la convocatòria per al 2004 per a la presentació de sol·licituds d'incentius a projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic originats per agrupacions d'empreses previstos en aquesta Ordre.

3.2 L'avaluació de les sol·licituds correspon a la comissió d'avaluació, d'acord amb les bases de l'annex d'aquesta Ordre. Es delega al titular de la Secretaria d'Indústria i Energia la resolució de les sol·licituds. La resta de fases del procediment s'encomana al CIDEM.

3.3 Les sol·licituds han d'anar adreçades al titular de la Secretaria d'Indústria i Energia (SIE) i s'han de formalitzar d'acord amb un imprès normalitzat que es podrà obtenir a la pàgina web del CIDEM (www.cidem.com) o a qualsevol de les seves delegacions de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Berga, Manresa i Tortosa. Les sol·licituds s'han de presentar a la seu de la SIE, passeig de Gràcia, 129, Barcelona, a qualsevol de les delegacions territorials del CIDEM, o bé mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1994, de 13 de gener.

3.4 El termini de presentació de les sol·licituds serà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i fins al 30 d'octubre de 2004.

Article 4

Import màxim

Atesa la Llei 6/2004, de 16 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2004, la quantitat màxima destinada a aquests ajuts per a l'any 2004 és de 3.000.000 euros de la partida del pressupost de la Secretaria d'Indústria i Energia D/770.4007, que seran transferides al CIDEM, d'acord amb les necessitats pressupostaries originades pels ajuts que hagin estat seleccionats i concedits, el qual actuarà com a entitat col·laboradora, d'acord amb el que preveu l'article 91.c) del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 d'agost de 2004

Josep Maria Rañé i Blasco

Conseller de Treball i Indústria

Annex

Bases

.1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte d'aquesta convocatòria és la concessió d'ajuts a projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic originats per agrupacions d'empreses en què es podran integrar organismes públics de recerca, centres privats de recerca científica i desenvolupament tecnològic sense ànim de lucre i centres tecnològics. Per tal que sigui considerat un projecte conjunt de recerca i desenvolupament tecnològic, haurà d'haver-hi necessàriament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR