ORDRE AAR/421/2009, de 21 de setembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/421/2009, de 21 de setembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l'Ebre.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit, la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desenvolupada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l'Ebre es va crear amb el nom d'IGP Mandarines i Clementines de les Terres de l'Ebre per l'Ordre d'11 de juny de 1998 (DOGC núm. 2670, de 30.6.1998). Posteriorment, per tal d'adaptar-la a la normativa comunitària, estatal i autonòmica, aquesta Ordre va ser derogada per l'Ordre de 25 de setembre de 2001 (DOGC núm. 3489, de 9.10.2001), per la qual es va aprovar la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre i el seu Reglament. Aquesta indicació geogràfica protegida ha impulsat els cítrics produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit per millorar el desenvolupament d'unes comarques a les quals la importància del sector de la fruita és significatiu.

La IGP Clementines de les Terres de l'Ebre va ser inscrita al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides per mitjà del DOUE núm. L235/6, de 23 de setembre de 2003.

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la IGP ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, i l'ha tramès al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 13 de juny de 2008 perquè l'aprovi.

Aquesta Ordre conté un annex (annex 1) dedicat al Reglament de la IGP en el qual s'especifiquen els requisits de producció, d'elaboració i d'envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

L'Ordre conté també un annex (annex 2) en el qual consten els municipis corresponents a la zona de producció, d'elaboració i d'envasament de la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, d'elaboració i d'envasament de la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre de 25 de setembre de 2001, per la qual s'aprova la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre i el seu Reglament, amb el caràcter transitori establert al Reglament CEE 2081/1992 (DOGC núm. 3489, de 9.10.2001).

Barcelona, 21 de setembre de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l'Ebre

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre el producte que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi, en la producció, en l'elaboració, en la designació i en la comercialització, tots els requisits que exigeixen el plec de condicions que consta a la inscripció d'aquest producte en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, i pel qual la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre es va inscriure en el Registre esmentat (DOUE núm. L235/6, de 23.12.2003), i la resta de legislació vigent.

Article 2

Extensió de la protecció de la indicació geogràfica protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la indicació geogràfica protegida, en català Clementines de les Terres de l'Ebre, i en castellà Clementinas de las Tierras del Ebro.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, en el qual s'han de recollir les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària perquè l'homologui.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària perquè l'homologui.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de clementines emparades per la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre està constituïda per les parcel·les de clementines inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de clementines, de les varietats descrites a l'article 5, tal com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 Les clementines protegides amb la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre corresponen a fruites de l'espècie Citrus reticulata, de les varietats Clementina fina, Clementina fernandina i Clemenules (Clementina de Nules), que pertanyin a persones productores inscrites al Registre del Consell Regulador.

5.2 Les varietats a les quals fan referència els apartats anteriors d'aquest article són les descrites a l'apartat B del plec de condicions.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció són adequades per obtenir clementines de la millor qualitat. S'estableixen a l'apartat E del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Les clementines amb destinació a ser protegides amb la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre han d'estar separades netament, les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites. Aquesta mateixa distinció també s'ha de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància s'ha de fer constar en el moment de la seva inscripció i s'ha de sotmetre a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació de les clementines

Article 7

Zona d'elaboració i d'envasament

La zona d'elaboració i d'envasament de les clementines emparades per la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre queda integrada dins dels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i d'envasament

8.1 Els locals inscrits al Registre de magatzems-expedidors als quals fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Un cop formulada la petició d'inscripció al Registre, els locals han de ser inspeccionats pel personal tècnic que designi el Consell Regulador, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a l'elaboració o l'envasament correctes de les clementines amb IGP Clementines de les Terres de l'Ebre.

8.3 A les instal·lacions inscrites al Registre de magatzems-expedidors es permet la manipulació i l'emmagatzematge de clementines procedents de plantacions no incloses a la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, sempre que estiguin separades netament de les clementines emparades per la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre, es faci constar expressament en el moment de la seva inscripció, i se sotmetin a les normes específiques del manual de gestió de qualitat per controlar aquest producte i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat de les clementines protegides per la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre.

8.4 El Consell Regulador ha d'establir, al manual de gestió de qualitat, el sistema de control i de registre de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR