ORDRE TRE/337/2008, de 10 de juliol, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions per a programes innovadors cofinançades pel Fons Social Europeu i s'obre la convocatòria per al 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/337/2008, de 10 de juliol, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions per a programes innovadors cofinançades pel Fons Social Europeu i s'obre la convocatòria per al 2008.

El Pla de Govern 2007-2010 de la Generalitat de Catalunya estableix les prioritats en matèria de polítiques d'ocupació: augmentar el volum d'oportunitats per atraure més persones al mercat de treball, sobretot dones potencialment actives, així com aquells col·lectius amb més dificultats d'integració, com els/les joves, les persones amb discapacitat, les persones majors de 45 anys, les persones amb nivells de qualificació baixos, o les persones en risc d'exclusió social, i promoure més i millors oportunitats de treball per afavorir el creixement de formes de treball més flexible.

Per millorar la qualitat de l'ocupació, incrementar l'ocupabilitat de les persones i les oportunitats d'ocupació, cal impulsar una millora substancial de l'estabilitat dels llocs de treball, de la seguretat i la salut, i de l'organització del temps de treball per assolir objectius de conciliació entre la vida laboral i la vida personal. I per donar suport a la millora de la competitivitat, cal millorar substancialment la formació, que constitueix la millor inversió per a les persones i per a les empreses. En aquest sentit, és fonamental millorar la qualificació i l'ocupabilitat de les persones per aconseguir una estructura econòmica més sòlida i competitiva. En totes les línies de treball, a més, la igualtat d'oportunitats constitueix un aspecte fonamental.

El Govern ha acordat prioritzar les actuacions en comarques en regressió econòmica i aquesta Ordre hi presta una atenció especial per tal de contribuir-ne al desenvolupament.

De conformitat amb les disposicions del Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu i al Fons de cohesió i, d'acord amb el que estableix el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006, relatiu al Fons Social Europeu (d'ara endavant .FSE.), aquest instrument financer contribuirà a executar les prioritats de la Unió Europea vinculades al reforç de la cohesió econòmica i social amb l'objectiu d'augmentar el creixement econòmic, les oportunitats d'ocupació d'homes i dones i la qualitat i la productivitat en l'àmbit laboral.

Per al període actual dels Fons estructurals, 2007-2013, en el marc de l'objectiu .competitivitat regional i ocupació., els ajuts concedits amb càrrec al FSE s'han de destinar, sobretot, a millorar la capacitat d'adaptació dels treballadors i de les treballadores i les empreses, a incrementar la qualificació, l'accés a l'ocupació i la participació al mercat laboral, a propiciar la inclusió social de les persones desfavorides, a lluitar contra la discriminació, a fomentar la inserció al mercat de treball de les persones econòmicament inactives i a impulsar les associacions que promoguin aquest canvi cultural i de model socioeconòmic.

Aquestes prioritats generals adquireixen una concreció específica derivada de la diversitat regional de la Unió Europea. Així, en el cas particular de Catalunya, per poder afrontar de manera eficaç i eficient els reptes que li són propis, les intervencions estratègiques i pressupostàries del FSE s'adapten i s'articulen amb l'adopció del Programa operatiu del FSE 2007-2013 de Catalunya, aprovat per la Decisió de la Comissió de 18 de desembre de 2007, per la qual s'adopta el Programa operatiu d'intervenció comunitària del Fons Social Europeu en el marc de l'objectiu de competitivitat regional i ocupació a Catalunya.

Les subvencions globals objecte d'aquesta Ordre estaran cofinançades pel Servei d'Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya en concepte d'aportació pública i per les aportacions del FSE d'acord amb el que estableix el Programa operatiu.

En seguiment del que disposen els articles 11 i 12 del Reglament (CE) 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol de 2006, i d'acord amb el que estableix el Programa operatiu de Catalunya, la totalitat de les actuacions desenvolupades en aquest Programa són competència del Departament de Treball, i de manera específica, del Servei d'Ocupació de Catalunya, el qual executa les directrius de la política d'ocupació a Catalunya i estableix els procediments de selecció de projectes que han d'obtenir el cofinançament mitjançant aquesta Ordre. Per tant, correspon al Servei d'Ocupació de Catalunya i a la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball la gestió de les subvencions globals regulades i convocades en aquesta Ordre.

En conseqüència, i en virtut de les disposicions establertes, escoltat el Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Títol 1

Bases reguladores de subvencions per a la realització de projectes innovadors per a la millora de la qualitat de l'ocupació i la igualtat d'oportunitats en el treball que es desenvolupin en el marc del Programa operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013, i per a la concessió de subvencions del SOC per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local complementaris al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal en el marc del mateix Programa operatiu

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regular el règim de concessió de subvencions per a la realització de projectes innovadors que es desenvolupin en el marc del Programa operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013 i convocar aquestes subvencions en l'exercici 2008.

També té per objecte aprovar les bases reguladores que hauran de regir la concessió de subvencions del SOC per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local complementaris al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal en el marc del Programa operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013.

Article 2

Àmbit d'actuació

Els projectes objecte de subvenció s'executaran en l'àmbit del territori de Catalunya, sense perjudici de les actuacions específiques que, en el marc de la cooperació transnacional i interregional, es puguin realitzar en altres àmbits territorials.

Article 3

Projectes subvencionables

3.1 Els projectes hauran de ser innovadors, integrals i sostenibles en el temps i hauran d'abordar millores de les oportunitats d'ocupació i de la qualitat dels llocs de treball, de l'equilibri territorial i de la competitivitat de les empreses i el suport de l'activitat econòmica. La seva finalitat fonamental haurà de ser la de millorar la qualitat de l'ocupació a Catalunya incidint en aspectes com són l'estabilitat de l'ocupació, el nivell de qualificació de les persones, la seguretat i salut laboral, la igualtat d'oportunitats, o la integració en el mercat de treball dels col·lectius amb especials dificultats.

3.2 Els projectes susceptibles d'obtenir subvenció hauran de portar a terme activitats que s'inscriguin, al menys, en un dels eixos d'intervenció establerts al Programa operatiu del Fons Social Europeu 2007-2013 de Catalunya, que s'estructuren com segueix:

Eix: foment de l'esperit empresarial i millora de l'adaptabilitat del personal, les empreses i l'empresariat.

Eix: foment de l'ocupabilitat, la inclusió social i la igualtat entre homes i dones.

Eix: augment i millora del capital humà.

Eix: promoure la cooperació transnacional i interregional.

3.3 D'acord amb els eixos definits en el Programa operatiu 2007-2013, els projectes hauran d'incidir, al menys, en una de les cinc línies estratègiques, previstes en l'article següent.

Article 4

Línies estratègiques i prioritats d'actuació

4.1 Els projectes hauran d'identificar almenys una línia estratègica i, dins d'aquesta, les prioritats sobre les quals es vol actuar i les línies d'acció en què es concretarà el projecte.

  1. Primera línia estratègica: igualtat d'oportunitats en el treball

    Prioritat A1: desenvolupar programes per a la inserció i la promoció en igualtat d'oportunitats de les dones en el mercat de treball

    Aquests programes tenen com a objectiu desenvolupar mesures per promoure l'accés, la presència i la permanència de les dones en el mercat de treball i superar els estereotips tradicionals d'adscripció al treball de dones i homes.

    Aquesta prioritat pot esdevenir operativa mitjançant les línies d'acció que s'exposen a continuació:

    Línia d'acció A1.1: programes d'inclusió laboral per a dones amb necessitats específiques d'inserció.

    Dispositius d'inserció sociolaboral:

    Desenvolupament de dispositius d'inserció sociolaboral adreçats principalment al col·lectiu de dones més vulnerables per l'atur, amb especial atenció a les dones en risc d'exclusió (situacions de pobresa i marginalitat, problemes de drogoaddicció, dones que procedeixen d'institucions penitenciàries, etc.) i considerant les necessitats específiques de les dones en situació de violència de gènere.

    Es considerarà que una dona ha participat en un dispositiu d'inserció laboral quan hagi estat inscrita i hi hagi assistit com a mínim 15 dies.

    Les accions d'anàlisi i diagnosi de l'ocupabilitat, acompanyament a la inserció i seguiment i suport a la inserció laboral seran individuals i tindran caràcter obligatori. La resta d'actuacions podran ser grupals o individuals, en funció de les característiques del programa i de les dones objecte d'intervenció.

    Pràctiques en empreses:

    Dins de les accions es pot incloure un període de pràctiques no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR