ORDRE TRE/290/2009, de 28 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades als serveis de suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat, i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

TRE/290/2009, de 28 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades als serveis de suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat, i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

La integració plena a la societat de les persones amb discapacitat passa, necessàriament, per la seva incorporació a la vida laboral activa i, més concretament, sempre que sigui possible, dins del sistema ordinari de treball. En molts casos, aquesta incorporació es veu mancada d'estímuls, malgrat la indiscutible capacitat productiva de moltes de les persones amb discapacitat, per dificultats concurrents alienes a l'estricta relació laboral, les quals situen a la persona discapacitada en injusta situació de gravamen social per fer front a la dinàmica competitiva necessària del sistema de treball.

Atesa aquesta situació, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Acció Social i Ciutadania i per mitjà de l'Ordre d'1 de març de 1990, va instituir els serveis socials de suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat i el seu règim jurídic. Es va establir com objecte d'aquests oferir mitjans d'equitat social que permetessin equilibrar la posició de la persona amb discapacitat fent realitat el dret a una veritable igualtat d'oportunitats a l'empara de l'article 14 de la Constitució i l'article 8 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979, per tal d'aconseguir la viabilitat del dret al treball i a la lliure elecció de professió o ofici.

D'acord amb el Decret 30/2009, de 24 de febrer, de reestructuració parcial del Departament de Treball i del Departament d'Acció Social i Ciutadania (DOGC núm. 5328, de 27.2.2009) i el Decret 199/2007, de 10 de desembre, de reestructuració del Departament de Treball (DOGC núm. 4967, de 13.9.2007), la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, òrgan adscrit al Departament de Treball, desenvoluparà les funcions relacionades amb la promoció de mesures per a la integració en el mercat de treball de les persones en situació de risc d'exclusió sociolaboral, així com per a la inserció laboral de persones discapacitades.

D'acord amb l'esmentat Decret 30/2009, de 24 de febrer, es deroga l'indicada Ordre d'1 de març de 1990 i, mitjançant la present Ordre, s'estableix un nou marc normatiu regulador de les concessions de subvencions destinades als serveis de suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat.

La present Ordre té per objectiu ser inicialment continuista però progressivament innovadora i amb una clara tendència a la millora continua dels programes que regula. Així, l'any 2009, representarà un període transitori d'aquest programa fins a la completa integració d'aquest dins les línies d'ajuts i subvencions ja establertes a l'estratègia del Departament de Treball per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat a Catalunya.

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

Vist el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atesa la Llei 15/2008, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009 (DOGC núm. 5288, de 31.12.2008);

Vist l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, i amb informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Capítol I

Bases reguladores

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta Ordre és aprovar les bases per a la concessió de subvencions destinades als serveis de suport a la integració laboral (SSIL) de les persones amb discapacitat.

Les accions a desenvolupar han de tenir per objecte la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat en el mercat laboral ordinari mitjançant el desenvolupament d'itineraris personalitzats d'inserció. Les accions d'anàlisi i diagnosi de l'ocupabilitat, acompanyament a la inserció i seguiment i suport a la inserció laboral seran, per tant, individuals de tal manera que s'elaborarà, per a cada persona amb discapacitat que accedeixi al servei un pla individual d'inserció.

Les accions objecte de la subvenció s'han de desenvolupar en el període indicat a cada convocatòria.

Article 2

Definició i funcions dels SSIL

2.1 Es consideren SSIL les actuacions dirigides a les persones amb discapacitat que tenen com a objectiu primordial la seva inserció al sistema ordinari de treball, així com la seva adaptació a l'entorn laboral, en particular, i a l'entorn cívic, en general.

2.2 Els SSIL han de desenvolupar les següents funcions:

  1. Orientació, assessorament, diagnòstic de l'ocupabilitat i acompanyament a la persona amb discapacitat en el seu procés o itinerari d'inserció laboral.

  2. Oferir suport, apropament i acompanyament a l'empresa en els processos d'inserció de persones amb discapacitat: assessorament sobre avantatges i oportunitats en la seva contractació, prospecció de llocs de treball mitjançant l'anàlisi del mercat de treball, proposta de persones candidates, suport en l'adaptació del lloc de treball i l'entorn laboral, seguiment de les persones insertades.

  3. Accions de millora de l'ocupabilitat mitjançant l'anàlisi del lloc de treball, la preparació i el suport per a l'adaptació a l'entorn laboral.

  4. Accions de seguiment i/o acompanyament individualitzat en el lloc de treball, en empreses del mercat ordinari.

  5. Recolzament a la persona treballadora discapacitada en el desenvolupament d'habilitats socials i comunitàries, de manera que puguin relacionar-se amb l'entorn laboral en les millors condicions.

Les anteriors funcions es realitzaran, si s'escau, en coordinació amb les Oficines de Treball, adscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya, del Departament de Treball.

Els SSIL s'instrumentalitzaran per mitjà d'equips interdisciplinaris de professionals.

Article 3

Destinataris finals

Els destinataris finals de les accions dels SSIL regulades a la present Ordre seran les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial que tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i/o persones amb malalties mentals, que estiguin inscrites en el Servei d'Ocupació de Catalunya com a demandants d'ocupació, ja sigui en situació de no ocupats o com a demandants de millora d'ocupació, que tinguin possibilitats d'inserció en el món laboral i que no participin d'una altra mesura de foment de l'ocupació excepte formació ocupacional o contínua.

Article 4

Quantia dels ajuts

Les subvencions establertes en aquesta Ordre es destinaran a finançar les actuacions desenvolupades pels SSIL que han de tenir per objecte la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat en el mercat laboral ordinari mitjançant el desenvolupament d'itineraris personalitzats d'inserció.

La quantia dels ajuts indicats a l'article 1 d'aquesta Ordre s'estableix de la següent manera:

  1. Un màxim de 3.696,31 euros anuals per cada nova persona amb discapacitat usuària del SSIL inserida durant el període objecte de la convocatòria, en una empresa del mercat laboral ordinari amb un contracte de durada superior a 6 mesos.

  2. Un màxim de 2.153,19 euros anuals per cada nova persona amb discapacitat usuària del SSIL inserida durant el període objecte de la convocatòria, en una empresa del mercat laboral ordinari amb un contracte de durada entre 3 i 6 mesos.

  3. Un màxim de 1.847,52 euros anuals per cada persona amb discapacitat usuària del SSIL inserida durant el període objecte de la convocatòria, i amb qui s'ha subscrit un nou contracte en una empresa del mercat laboral ordinari de durada superior a 6 mesos durant l'exercici d'atorgament.

Aquestes subvencions es concediran per actuacions que comprenen períodes màxims d'un any, dins els terminis indicats a l'article 1 d'aquesta Ordre i prèvia sol·licitud del SSIL.

L'import de les subvencions, en cap cas, podrà ser de tal quantia que, aïlladament o amb concurrència amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos, superi els costos de funcionament del servei.

Article 5

Convocatòries

5.1 Anualment i en funció de les disponibilitats pressupostàries, el/la conseller/a de Treball podrà dictar la resolució de convocatòria de les subvencions que preveu la present Ordre de bases reguladores. Aquesta resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i indicarà la disposició en la qual consten les bases reguladores, el termini per a la presentació de sol·licituds, l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar l'import de les subvencions concedides i la quantia màxima destinada, així com les altres dades que exigeixi la normativa d'aplicació.

5.2 La convocatòria fixarà necessàriament la quantia total màxima destinada a les subvencions convocades i els crèdits pressupostaris als quals s'imputen.

5.3 Per concedir subvencions per import superior a la quantia total màxima fixada en la convocatòria s'obrirà prèviament una nova convocatòria llevat que, excepcionalment, la convocatòria fixi, a més de la quantia total màxima dins dels crèdits disponibles, una quantia addicional d'acord amb el que preveu l'article 58.2 del Reglament de la Llei general de subvencions aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

5.4...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR