ORDRE de 23 de febrer de 2001, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts que integren la indemnització compensatòria en determinades zones desfavorides, i es convoquen els corresponents a l'any 2001.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 23 de febrer de 2001, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts que integren la indemnització compensatòria en determinades zones desfavorides, i es convoquen els corresponents a l’any 2001.

El Reglament CE 1257/1999, del Consell, de 17 de maig, sobre l’ajut al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu d’Orientació i de Garantia Agrària (FEOGA), pel qual es modifiquen i deroguen determinats reglaments, estableix al capítol V un règim d’ajuts a zones desfavorides.

Així mateix, el Reglament CEE 3887/1992, de la Comissió, de 23 de desembre, i les seves posteriors modificacions estableixen les normes d’aplicació del sistema integrat de gestió i control relatiu a determinats règims d’ajuts comunitaris.

En aplicació de l’esmentada normativa comunitària, el Reial decret 3482/2000, de 29 de desembre, regula la indemnització compensatòria en determinades zones desfavorides i deroga el Reial decret 466/1990, de 6 d’abril, pel qual s’estableix una indemnització anual bàsica a determinats agricultors de determinades zones desfavorides.

El Pla de desenvolupament rural (PDR) preveu entre les mesures incloses al Programa horitzontal de mesures d’acompanyament indemnitzacions compensatòries destinades als agricultors de determinades zones desfavorides.

D’acord amb l’esmentada normativa i atesa la singularitat de les explotacions agràries de Catalunya, cal establir el règim aplicable als ajuts que integren la indemnització compensatòria en determinades zones desfavorides i convocar aquests ajuts.

En conseqüència, d’acord amb l’article 92 del Decret 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovació de les bases

Aprovar les bases reguladores dels ajuts que integren les indemnitzacions compensatòries en determinades zones desfavorides, les quals es publiquen a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 2

Convocatòria

2.1 Convocar els ajuts destinats a la concessió d’indemnitzacions compensatòries als agricultors de determinades zones desfavorides.

2.2 Establir les zones agrícoles desfavorides a Catalunya que són els municipis relacionats a l’annex 3 qualificats com de muntanya, de despoblament o amb dificultats especials, d’acord amb el que estableixen els articles 18, 19 i 20 del Reglament CE 1257/1999, del Consell, de 17 de maig.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, que tenen el caràcter de cofinançats d’acord amb la Decisió de la Comissió Europea C/2000/3549, de 24 de novembre, i l’article 10 del Reial decret 3482/2000, de 29 de desembre, pel qual es regula la indemnització compensatòria en determinades zones desfavorides, aniran a càrrec de la partida pressupostària núm. 10.02.771.04/6 dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, dotada amb un import màxim de 151.250.000 pessetes (909.030,81 euros).

D’acord amb el finançament comunitari que preveu l’article 47.2 del Reglament CE 1257/1999, el 50% de l’import dels ajuts anirà a càrrec dels fons FEOGA-Garantia, i el percentatge restant serà finançat a parts iguals entre el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 3

Presentació de la sol·licitud

3.1 La sol·licitud d’ajut s’haurà de realitzar conjuntament amb la declaració única de conreus, que estableix i regula l’Ordre de 20 de desembre de 2000 (DOGC núm. 3294, de 29.12.2000).

3.2 La realització, la presentació i el registre de la declaració única i de la corresponent sol·licitud d’ajut es regiran pel procediment que estableix l’article 6 de l’esmentada Ordre de 20 de desembre de 2000.

Article 4

Termini de presentació

Els sol·licitants han de presentar la declaració única de conreus i la sol·licitud d’ajut corresponent entre el dia 2 de gener i el 9 de març de 2001, ambdós inclosos. Això no obstant, s’admetran sol·licituds fins a 25 dies naturals següents a la finalització del termini establert, però l’import dels ajuts es reduirà en 1 per 100 per cada dia hàbil de retard, excepció feta que el retard en la presentació s’hagi produït per motius de força major. Les sol·licituds presentades amb posterioritat als 25 dies següents abans esmentats es consideraran com a no presentades.

Article 5

Lloc de presentació de la sol·licitud

La declaració única de conreus i la corresponent sol·licitud d’ajut es presentaran d’acord amb el que estableix l’article 5 de l’Ordre de 20 de desembre de 2000.

Article 6

Resolució

6.1 La resolució de les sol·licituds d’ajut a què fa referència aquesta Ordre correspondrà al director general de Desenvolupament Rural. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant és de sis mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

6.2 Si en el termini fixat a l’apartat anterior no s’hagués dictat resolució expressa, la sol·licitud s’entendrà estimada, sempre que existeixi crèdit pressupostari suficient i es compleixin els requisits que estableix la convocatòria per ser beneficiari de l’ajut.

6.3 Contra la resolució es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 23 de febrer de 2001

Josep Grau i Seris

Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

—1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable als ajuts que regulen aquestes bases l’integren el Decret 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 1849, de 21.1.1994); l’Ordre d’1 d’octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i controls d’ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

—2 Objecte de l’ajut

S’estableix una línia d’ajut per compensar les rendes dels agricultors i els ramaders amb explotacions ubicades en zones amb desavantatges naturals que té els objectius següents:

Assegurar un ús continuat de les terres agràries i contribuir així al manteniment d’una comunitat rural viable.

Conservar el camp.

Mantenir i fomentar sistemes de producció agrària sostenibles, amb especial consideració a les exigències mediambientals.

—3 Definicions

Als efectes d’aquesta Ordre són d’aplicació les definicions que estableix l’article 2 del Reial decret 3482/2000, de 29 de desembre (BOE núm. 17, de 19.1.2001) referents a: explotació agrària, titular de l’explotació, agricultor a títol principal, explotació agrària prioritària, mòdul base, unitat de bestiar major i bones pràctiques agrícoles.

—4 Requisits dels beneficiaris

Poden ser beneficiaris dels ajuts que integren les indemnitzacions compensatòries els agricultors que reuneixin els requisits següents:

a) Ser agricultors a títol principal o titulars d’una explotació agrària qualificada com a prioritària, bé a títol individual o com a soci d’una explotació agrària constituïda com a cooperativa o societat agrària de transformació; en aquests supòsits, cada soci podrà percebre la indemnització corresponent a la seva quota de participació, que en el seu cas podrà acumular-se a la de la seva explotació individual als efectes del càlcul d’una indemnització compensatòria única.

b) Residir en el terme municipal en què radiqui la seva explotació o en alguns dels municipis limítrofs enclavats en zones desfavorides.

c) Comprometre’s formalment a mantenir l’activitat agrària, almenys durant els cinc anys següents a la data en què cobri la indemnització, llevat de la jubilació o causes de força major.

d) Comprometre’s formalment a exercir l’agricultura sostenible amb mètodes de bones pràctiques agrícoles habituals, adequades a les característiques agràries de la localitat, compatibles amb el medi ambient i el manteniment del camp i el paisatge, d’acord amb l’article 2.7 del Reial decret 3482/2000, de 29 de desembre, pel qual es regula la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR