ACORD GOV/118/2014, de 5 d'agost, pel qual es declara d'interès públic el desenvolupament d'un altre lloc de treball de caràcter assistencial en determinants àmbits del sector públic per part del personal titulat en infermeria.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyAcord

L'organització dels serveis sanitaris ha de respondre a l'objectiu de garantir l'assistència sanitària adequada a la població per fer efectiu el dret constitucional a la protecció de la salut, i és responsabilitat de l'Administració sanitària, d'acord amb la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, la determinació dels criteris generals de la planificació sanitària i l'ordenació territorial dels recursos humans, de forma que s'asseguri una dotació adequada a les necessitats dels centres i serveis, amb l'objectiu d'assolir una màxima racionalització i optimització en la prestació dels serveis.

Precisament, la necessitat de garantir les prestacions sanitàries adequades en el conjunt del sistema sanitari va justificar l’impuls de l'Acord de Govern 134/2010, de 20 de juliol, que declarava l’interès públic per desenvolupar un segon lloc de treball de caràcter assistencial en el sector públic o en determinats serveis socials per part dels professionals titulats en infermeria.

L'esmentat Acord trobava un dels seus fonaments en una clara tendència a l’envelliment de la població infermera a Catalunya que, a mitjà termini, pot comportar conseqüències negatives en l’àmbit assistencial, així com l’assumpció progressiva de noves funcions per part del personal titulat en infermeria que exigeix un reforçament de la disponibilitat d’aquest personal.

Aquesta situació es recull també en l’informe elaborat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, a requeriment del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, en data 17 de febrer de 2014, així com a l’informe elaborat pel Sindicat d’Infermeria (SATSE) en data 4 d’abril de 2014. Ambdós informes preveuen un augment molt significatiu de les jubilacions en els propers anys.

Coincideixen ambdós informes amb el posicionament dels quatre col·legis oficials d’infermeria de Catalunya expressat en la reunió del Consell de Col·legis el dia 18 de febrer de 2014, sobre la necessitat de no agreujar el dèficit de les plantilles actuals, en un entorn normatiu que dificulta les cobertures, ateses les restriccions en les taxes de reposició.

Es planteja com a molt necessari reforçar les eines que facilitin la contractació àgil de professionals experts que garanteixin una bona cobertura assistencial, sobretot en determinats àmbits específics com són els d’infermeria de suport vital avançat del SEM; infermeria d’hemodiàlisi; infermeria obstetricoginecològica; infermeria quirúrgica, especialment en activitats quirúrgiques d’alta especialització i expertesa; infermeria de crítics (UCI) i d’altres. I això perquè es requereix en tots aquests casos una alta qualificació tècnica en relació amb la qual ha d’estar garantida la contractació, si cal amb caràcter d’urgència, dels professionals més experts que permetin donar una adequada prestació del servei sanitari, tenint en compte també les característiques intrínseques d’aquests llocs de treball en jornades parcials i torns rotatius. S’ha de tenir en compte que la cobertura d’aquests serveis les 24 hores del dia durant tot l’any, afegida a un alt grau de variabilitat assistencial, obliga a una ràpida contractació de professionals que garanteixi un grau òptim d’atenció assistencial i pràctiques segures.

Cada vegada més, el personal d'infermeria de cada àrea o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR