ORDRE AAR/287/2010, d'11 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/287/2010, d'11 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

Les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01) s'aplicaran a totes les ajudes estatals, atorgades a activitats de producció, transformació i comercialització de productes agrícoles, tenint en compte que la política comú i els seus mètodes especials d'aplicació han d'atendre les característiques específiques de les activitats agràries derivades de l'estructura inherent a la pròpia agricultura i les disparitats estructurals i naturals entre les diferents regions i tenint present la necessitat que quan sigui necessari portar a terme adequacions es faci de forma gradual pel fet que l'activitat agrària constitueix un sector íntimament lligat a l'economia en el seu conjunt.

El Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre de 2005, sobre l'ajut de desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), considera que cal tenir en compte els objectius generals en matèria de cohesió econòmica i social establerts al Tractat, contribuir a la seva consecució amb el foment de la transformació i comercialització de productes agraris, la introducció de noves tecnologies i innovacions, l'oferta de noves possibilitats de comercialització de productes agraris posant èmfasi en la qualitat, la millora de la protecció al medi ambient i la seguretat laboral, i centrar-se, com a norma general, en les petites i mitjanes empreses que són les més aptes per aportar valor afegit als productes locals, ja que en un context de competència creixent és important vetllar perquè els sectors agroalimentari i forestal puguin aprofitar oportunitats dels mercats mitjançant enfocaments amplis i innovadors en la creació de productes, processos i tecnologies.

La Decisió del Consell 2006/144/CE, de 20 de febrer, sobre directrius estratègiques comunitàries de desenvolupament rural (DOUE L núm. 55, de 25.2.2006), considera necessari actuar per a assolir les prioritats de la comunitat, especialment en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible, l'estratègia reformada de creixement i de creació d'ocupació.

Així mateix, la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives, estableix als articles 139, 140, 143, 145 i a la disposició addicional 1, la importància del moviment cooperatiu per al sector agrari i per al desenvolupament rural i la necessitat d'adoptar mesures de foment i suport a les cooperatives per tal que puguin complir els seus objectius.

També el Parlament de Catalunya va aprovar en la Resolució 35/VI mesures per a impulsar la cooperació i la formació al món agrari, que contenen l'elaboració i l'execució d'un pla de suport i millora del sector cooperatiu, amb la finalitat de reforçar la competitivitat de les explotacions agràries catalanes.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre, subjecta als principis i les disposicions de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, dotada de plena personalitat jurídica i que té com a finalitats la representació dels interessos generals dels socis, el manteniment i la divulgació dels principis del moviment cooperatiu i de serveis, assistència i actuacions d'interès general per al cooperativisme agrari català. Considerades les característiques de la Federació, es creu convenient destinar una de les línies d'ajut a fomentar les actuacions que desenvolupi aquesta entitat com a eix vertebrador del teixit agrari cooperatiu.

En aquest marc normatiu, el foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i de l'oferta cooperativa a Catalunya ha de servir com a factor incentivador per tal de contribuir al desenvolupament del sector agroalimentari i també com a estímul en l'orientació econòmica i social de les cooperatives i les entitats associatives agràries, amb l'adopció de mesures per a incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives, restablir i potenciar la competitivitat de les cooperatives i les zones rurals i facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques i socials, amb la millora de la qualitat, les condicions mediambientals i la capacitat de creació d'ocupació en l'àmbit rural com un element important per reforçar la posició del sector cooperatiu en la indústria agroalimentària i el comerç en el mercat interior i exterior.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural considera convenient establir ajuts incentivadors de l'intercooperació amb la finalitat d'atendre durant l'any 2010 i 2011 les actuacions d'integració de les cooperatives dins del període de vigència de les Directrius comunitàries sobre ajuts d'estat al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01), els quals s'han notificat a la Comissió Europea i aquesta ha autoritzat assignant-los el número d'ajut N 346/2008, sobre mesures d'integració, creació o ampliació de cooperatives i altres entitats agràries.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives agràries de Catalunya mitjançant un ajut econòmic, atenent a les Directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries. Les bases reguladores esmentades es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries de Catalunya per a l'any 2010. Les actuacions objecte de subvenció es poden dur a terme durant l'any 2010 i 2011, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds s'estableix des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC fins al dia 15 de juny de 2010, inclòs.

2.3 Els ajuts establerts en aquest Ordre tenen caràcter plurianual i aniran a càrrec de les anualitats 2010 i 2011 de la partida pressupostària D/770000300/6130/0000 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, dotada amb uns imports màxims de 5.000.000 euros per a l'anualitat 2010 i de 8.500.000 euros per a l'anualitat 2011.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és la Subdirecció General d'Indústries Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel/per la subdirector/a general d'lndústries Agroalimentàries, pel/per la subdirector/a general de Qualitat Agroalimentària i pel/per la cap del Servei d'Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de tres mesos a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considerarà desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del/de la director/a d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agrolimentàries que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el/la conseller/a d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre recurs que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller/a d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per a resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del Departament. Els ajuts que superin 3.000 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 11 de maig de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és el foment de la concentració, la intercooperació i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR