DECRET 39/2008, de 26 de febrer, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental de Participació Ciutadana.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

39/2008, de 26 de febrer, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental de Participació Ciutadana.

L'article 43 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de promoure la participació social en l'elaboració, la prestació i l'avaluació de les polítiques públiques i han de facilitar la participació i la representació ciutadana i política.

La Resolució 70/VIII del Parlament de Catalunya, de 28 de setembre de 2007, sobre l'orientació política general del Govern, insta a elaborar un Pla Interdepartamental de Participació Ciutadana.

Al seu torn, el Pla de Govern 2007-2010 determina que s'han de definir processos que permetin una relació més propera entre els gestors públics i la societat per millorar el disseny i els resultats de les polítiques públiques en una societat cada cop més complexa i diversa.

En l'objectiu 2.2.1 es preveu modernitzar el funcionament del Govern de la Generalitat, incorporant formes de diàleg social i participació ciutadana que contribueixin a enriquir el contingut de les decisions públiques i a millorar l'eficiència de les actuacions administratives. També planteja diverses actuacions agrupades en línies estratègiques que han de donar forma a un pla integrat de participació ciutadana.

Algunes d'aquestes actuacions i línies estratègiques només es poden desenvolupar si existeix implicació per part del conjunt de departaments de la Generalitat de Catalunya perquè la participació només té sentit en el marc dels seus procediments de presa de decisions. Entre les línies estratègiques definides pel pla que afecten més directament l'administració de la Generalitat, en destaquen la millora dels espais estables de participació, la incorporació de la participació ciutadana en l'elaboració de lleis, plans i programes i la resolució dels conflictes territorials, per tal d'orientar l'administració a la ciutadania i fomentar el capital social i l'activisme cívic.

És en aquest sentit que el Pla de Govern 2007-2010, en l'objectiu 2.4 Orientar l'Administració al servei de la ciutadania i les entitats, preveu l'elaboració d'un pla de foment de la participació.

Aquestes previsions i el fet que les polítiques públiques, també les de foment de la participació, exigeixen cada cop més un enfocament transversal, fan imprescindible una major coordinació i l'establiment de criteris comuns entre tots els departaments pel que fa tant a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR