ORDRE ARP/428/2004, de 25 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/428/2004, de 25 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2005.

El capítol 2 de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix els objectius i les línies d'actuació en els àmbits de la modernització de l'empresa agrària, el desenvolupament rural i l'equilibri territorial. El Reglament CE 1257/1999, del Consell, de 17 de maig (DOCE núm. L160/80, de 26.6.1999), sobre l'ajut al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu d'Orientació i de Garantia Agrícola, i el Programa de desenvolupament rural per a la millora de les estructures de producció en regions situades fora d'objectiu 1 a l'Estat espanyol, aprovat per la Comissió europea el 14 de setembre de 2000, configuraven el marc normatiu bàsic per als ajuts estructurals.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca mitjançant l'Ordre ARP/268/2003, d'11 de juny (DOGC núm. 3908, de 16.6.2003), per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves, va fomentar la millora i la modernització de les explotacions a Catalunya, d'acord amb el Reial decret 613/2001, de 8 de juny (BOE núm. 138, de 9.6.2001), per a la millora i la modernització de les explotacions agràries, modificat pel Reial decret 1650/2004, de 9 de juny (BOE núm. 175, de 21.7.2004). S'han adaptat els criteris de prioritat a aquestes modificacions, s'han prioritzat encara més els joves agricultors i s'ha recollit també per a Catalunya l'increment de l'ajut per tal d'adaptar-lo al màxim comunitari. En plans de millora s'encaren aquests ajuts cap als professionals de l'agricultura i es pretén que les inversions auxiliables estiguin més adreçades a l'estructura de l'explotació, que suposin millores més permanents i que garanteixin una viabilitat de les explotacions a més llarg termini.

Atesa la conveniènciad'establir un marc normatiu conjunt i adequat a la nova situació de les necessitats de les explotacions agrícoles.

En conseqüència, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Lleide finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquest Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors corresponents a l'any 2005, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds per a aquesta convocatòria finalitzarà el dia 21 de gener de 2005.

2.3 S'atendran preferentment les sol·licituds presentades d'acord amb l'ordre de prioritats de l'apartat 9 de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.4 Les sol·licituds s'han d'acompanyar de la documentació que justifiqui el compliment dels requisits que estableix el Reial decret 613/2001, de 8 de juny, per a cada tipus d'ajut.

2.5 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant serà de sis mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

2.6 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, que tenen el caràcter de cofinançats amb la Unió Europea d'acord amb el Programa de desenvolupament rural (PDR) aprovat per la Comissió europea el 14 de setembre de 2000, aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/771170100/7143 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de l'any 2005, per un import màxim de 100.000 euros i 4.500.000 euros a càrrec de la plurianualitat 2006.

2.7 Les actuacions auxiliables objecte d'aquesta Ordre tenen caràcter plurianual, de conformitat amb l'Acord de Govern de 25 de febrer de 2003.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre ARP/268/2003, d'11 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2003 (DOGC núm. 3908, de 16.6.2003).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 25 de novembre de 2004

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

.1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable als ajuts que regulen aquestes bases l'integren el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i controls d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18/11/03); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 23/2002, de 18 de novembre (DOGC núm. 3778, de 10.12.2002) i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

.2 Objecte dels ajuts

2.1 S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les inversions en plans de millora amb la finalitat de subvencionar les actuacions que tinguin algun dels objectius següents:

La millora de les condicions de vida i treball dels agricultors i els treballadors en les explotacions. Les inversions considerades es destinaran, en exclusiva, a la millora de les pràctiques agràries i les tasques derivades de l'explotació agrària.

La millora qualitativa i l'ordenació de produccions d'acord amb les necessitats de mercat i, en el seu cas, per a l'adaptació a les normes comunitàries de qualitat, així com per la diversificació de les activitats agràries, mitjançant inversions destinades a la classificació, el condicionament, la fabricació, la transformació i la comercialització dels productes agraris de la pròpia explotació.

L'adaptació de les explotacions per reduir els costos de producció, estalviar energia o aigua, o incorporar noves tecnologies, incloses les d'informatització i telemàtica.

El compliment de normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar dels animals, establertes recentment. A aquests efectes, s'entenen com a normes recentment establertes les que hagin entrat en vigor en el termini d'un any anterior a la sol·licitud.

La millora de les condicions d'higiene de les explotacions ramaderes i de benestar dels animals, la protecció i la millora del sòl, de la coberta vegetal i del medi ambient.

2.2 Queden excloses de les inversions objecte d'ajut en plans de millora les actuacions següents:

a) La compra de terres excepte en els casos quepreveu l'article 16 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

b) La compra de maquinària i de tot tipus d'estris, excepte en els casos següents:

b.1) La primera adquisició de maquinària de la qual no es disposi a l'explotació i que calgui per a la seva viabilitat i sigui adequada a la seva orientació productiva.

b.2) L'adquirida quan augmenti la base territorial o canviï l'orientació productiva de l'explotació i aquesta calgui per a la seva viabilitat.

En qualsevol cas, el volum d'inversió en maquinària que es tindrà en compte com a inversió auxiliable serà del 30% en zona ordinària i el 35% en zona desfavorida. Aquesta inversió auxiliable se sumarà a la resta d'inversions auxiliables per altres conceptes i donarà com a resultat la inversió auxiliable total, que no pot superar els límits establerts, i a la que se li aplicarà el percentatge màxim que li pertoqui per determinar l'ajut total. En tots els casos cal que s'adeqüi a l'orientació productiva i a la dimensió de l'explotació, i es destinin exclusivament a aquesta. En els casos de màquines autopropulsades, per calcular l'adequació de la màquina a l'explotació, es tindrà en compte la taula de conversió de potència de l'annex 2.

c) La diversificació d'activitats productives a través del turisme rural, cinegètiques i artesanals.

d) L'adquisició de vehicles.

e) L'adquisició de drets de producció.

f) Les que tinguin per objecte la simple substitució, reposició o renovació d'elements de l'explotació.

g) Les inversions i els sectors productius que tinguin limitacions o estiguin excloses d'ajut en les OCM.

2.3 S'estableix una línia d'ajuts per fomentar la instal·lació de joves agricultors sempre que s'instal·lin per primer cop en una explotació agrària com a titulars, cotitulars o socis d'una entitat jurídica preexistent o de nova constitució. L'explotació en la qual s'instal·lin haurà d'estar catalogada com a prioritària en el moment de la certificació.

2.3.1 S'auxiliaran els conceptes recollits a l'article 15.2.e) del Reial decret 613/2001, de 8 de juny, i queden excloses de les inversions objecte d'ajut per fomentar la instal·lació de joves agricultors les actuacions següents:

a) La diversificació d'activitats productives a través del turisme rural, cinegètiques i artesanals.

b) L'adquisició de vehicles.

2.3.2 En cas d'adquisició de maquinària, es podrà auxiliar si la màquina s'adequa a l'orientació productiva i a la dimensió de l'explotació, està destinada exclusivament a aquesta i se'n justifica la rendibilitat. En els casos de màquines autopropulsades, per calcular l'adequació de la màquina a l'explotació, es tindrà en compte la taula de conversió de potència de l'annex 2.

.3 Definicions

Als efectes d'aquesta Ordre són d'aplicació les definicions que figuren a l'article 2 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

Capacitat professional: als efectes d'aquesta Ordre s'entén un nivell de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR