ORDRE TRE/560/2009, de 22 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la realització d'actuacions de la Xarxa d'orientació per a l'ocupació i s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2010 per a la concessió d'ajuts i subvencions d'itineraris personals d'inserció i programes d'orientació i suport a la inserció de col·lectius en situació de major vulnerabilitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/560/2009, de 22 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la realització d'actuacions de la Xarxa d'orientació per a l'ocupació i s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2010 per a la concessió d'ajuts i subvencions d'itineraris personals d'inserció i programes d'orientació i suport a la inserció de col·lectius en situació de major vulnerabilitat.

El Pla de Govern 2007-2010 de la Generalitat de Catalunya estableix les prioritats en matèria de polítiques d'ocupació: augmentar el volum d'oportunitats per atreure més persones al mercat de treball, així com aquells col·lectius amb més dificultats d'integració, com el jovent, les persones amb discapacitat, les persones majors de 45 anys, les persones en risc d'exclusió social, les persones immigrades i les dones en situació de vulnerabilitat per l'atur, prestant especial atenció a les que es trobin en situació de violència de gènere.

El Pla General d'Ocupació de Catalunya reconeix com un mercat de treball eficient, aquell que permet un ajust el més ràpid possible entre les necessitats de la demanda i les possibilitats de l'oferta, i per tant situa la intermediació i l'orientació com una de les pedres angulars del sistema ocupacional. Alhora, raons d'eficàcia i equitat l'impulsen a definir directrius que promoguin la igualtat d'oportunitats de totes les persones en el mercat de treball, tant en termes d'accés com de participació i permanència en aquest.

D'altra banda, l'Acord de mesures per a l'ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012 suposa el desenvolupament de programes específics per a la inserció laboral del jovent amb l'objectiu d'afavorir llur entrada al mercat de treball en plenitud de condicions i oportunitats. En relació amb els joves amb més dificultats d'inserció laboral es preveu la promoció de programes d'acompanyament amb l'objectiu de millorar la seva ocupabilitat mitjançant l'aplicació de metodologies intensives i especialitzades adaptades a les necessitats de professionalització, d'acompanyament a la inserció en el lloc de treball i de coordinació entre els diferents agents en el territori.

La Unió Europea ha fixat com objectiu general de la seva estratègia, en relació a les persones amb discapacitat, aconseguir un màxim nivell d'autonomia i una plena igualtat d'oportunitats per a tot aquest col·lectiu. L'estratègia europea es basa en tres pilars essencials: mesures antidiscriminatòries que facilitin la igualtat de drets d'aquest col·lectiu; l'eliminació de barreres que impossibiliten que les persones amb discapacitat puguin posar en joc les seves potencialitats i habilitats; i la incorporació de la perspectiva de la discapacitat en totes les polítiques europees per aconseguir que en totes elles es tinguin en compte les especificitats d'aquestes persones (mainstreaming).

Dins del marc de l'Estratègia per a la inserció laboral de persones amb discapacitat a Catalunya 2008-2010, es promou l'ocupació de qualitat de les persones amb discapacitat, tot donant un nou impuls a la inserció laboral d'aquest col·lectiu en el marc més ampli de les polítiques generals d'ocupació.

Els serveis de suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat, ,d'acord amb el que s'estableix en l'exposició de motius de l'Ordre TRE/290/2009, de 28 de maig, s'ha integrat dins les línies d'ajuts i subvencions ja establertes a l'estratègia del Departament de Treball per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat a Catalunya, mitjançant la incorporació del esmentat programa en la present Ordre.

Atesa la situació econòmica actual, la Generalitat de Catalunya i en concret el Servei d'Ocupació de Catalunya posa a l'abast dels ciutadans la possibilitat d'accedir a un servei integral d'orientació a partir del model d'orientació implementat en la xarxa ocupacional, en la línia establerta per a l'exercici 2009 al capítol 3 de l'Ordre TRE/235/2009, de 8 de maig, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre la convocatòria per al 2009 per a la concessió de subvencions per a la realització dels plans d'ocupació i per a les actuacions de la xarxa d'orientació per a l'ocupació.

Per això, considera convenient convocar diverses línies d'actuació en l'àmbit de l'orientació que donin cobertura a tots els col·lectius que per a millorar la seva ocupabilitat necessitin, en major o menor grau, participar en un itinerari d'inserció.

Vist el Reglament (CE) núm. 1081/2006, del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juliol de 2006 (DOUE L210, de 31.7.2006), relatiu al Fons Social Europeu; el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, FSE i al Fons de Cohesió (DOUE L210, de 31.7.2006), i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desplegament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006), el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, que declara determinades categories d'ajuts compatibles amb el Mercat Comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories).

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

Vista l'Ordre TAS/2643/2003, de 18 de setembre, per la qual es regulen les bases per a la concessió de subvencions per a la posada en pràctica de programes experimentals en matèria d'ocupació (BOE núm. 232, de 27.9.2003) i l'Ordre TAS/816/2005, de 21 de març, que adeqüen al règim jurídic establert a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les normes reguladores de subvencions que concedeixi el Servei Públic d'Ocupació Estatal en els àmbits d'ocupació i de formació professional ocupacional (BOE núm. 78, d'1.4.2005).

Vist el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Vist el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l'eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l'activitat econòmica (DOGC núm. 5131, de 15.5.2008).

Vist l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del Servei d'Ocupació de Catalunya i de la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, i amb informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Títol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és aprovar les bases reguladores per a la realització d'actuacions de la Xarxa d'orientació per a l.ocupació i obrir la convocatòria anticipada per a l'any 2010 per a la concessió d'ajuts i subvencions per a la realització d'itineraris personals d'inserció i programes d'orientació i suport a la inserció de col·lectius en situació de major vulnerabilitat.

Article 2

Xarxa d'orientació per a l'ocupació

El Servei d'Ocupació de Catalunya defineix la seva xarxa d'orientació per a l'ocupació en dos nivells diferenciats, un primer nivell que es porta a terme mitjançant la seva xarxa d'oficines amb mitjans propis, i un segon nivell d'orientació especialitzada externa al Servei d'Ocupació de Catalunya integrada en el Servei d'Informació i Orientació, amb coordinació amb entitats cooperadores i col·laboradores amb accions subvencionades en els termes previstos en aquesta Ordre.

Article 3

Línies d'accions subvencionables

Les accions de la xarxa d'orientació per a l'ocupació són les següents:

3.1 Línia A. Itineraris personals d'inserció.

Les accions objecte de subvenció en aquesta línia inclouen aquelles actuacions que mitjançant la informació, orientació o d'altres procediments facilitin la millora de la posició en el mercat de treball dels demandants d'ocupació per compte aliè i/o aquelles que mitjançant informació, orientació, motivació, assessorament o d'altres procediments facilitin la detecció i dinamització d'iniciatives d'autoocupació en demandants d'ocupació (itineraris personals d'inserció).

3.2 Línia B. Programes d'orientació i suport a la inserció de col·lectius en situació de major vulnerabilitat. En aquesta línia són objecte de subvenció les accions integrades d'inserció que suposin el desenvolupament d'itineraris personalitzats mitjançant l'orientació ocupacional, la millora de les competències personals, professionals i tècniques per afavorir l'ocupabilitat de les persones en situació de vulnerabilitat atenent a les seves característiques i necessitats. També inclouen la promoció d'accions de prospecció empresarial i tasques de suport i seguiment a la inserció laboral.

Els programes d'orientació i suport a la inserció laboral de col·lectius en situació de major vulnerabilitat es classifiquen en els següents tipus de programes:

Línia B.1. Programes d'orientació i suport a la inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat per l'atur. Aquests programes s'adrecen principalment al col·lectiu de dones més vulnerables per l'atur...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR