RESOLUCIÓ JUS/2919/2006, de 21 d'agost, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 7 de juliol de 2006 de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Torredembarra Ricardo Cabanas Trejo contra la qualificació del registrador de la propietat de Vilafranca del Penedès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/2919/2006, de 21 d'agost, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 7 de juliol de 2006 de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Torredembarra Ricardo Cabanas Trejo contra la qualificació del registrador de la propietat de Vilafranca del Penedès.

Atès que en data 7 de juliol de 2006, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat pel notari de Torredembarra Ricardo Cabanas Trejo contra la qualificació del registrador de la propietat de Vilafranca del Penedès, que suspèn la inscripció registral d'una declaració d'obra nova;

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya, i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució de 7 de juliol de 2006 de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Torredembarra Ricardo Cabanas Trejo contra la qualificació del registrador de la propietat de Vilafranca del Penedès, que suspèn la inscripció registral d'una declaració d'obra nova, que es publica com a annex d'aquesta Resolució.

Barcelona, 21 d'agost de 2006

Xavier Muñoz i Puiggròs

Director general de Dret i d'Entitats Jurídiques

RESOLUCIÓ

de 7 de juliol de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Torredembarra Ricardo Cabanas Trejo contra la qualificació del registrador de la propietat de Vilafranca del Penedès, que suspèn la inscripció registral d'una declaració d'obra nova.

Relació de fets

I

El dia 17 de febrer de 2006 els consorts senyors JPV i IGA varen atorgar escriptura de declaració d'obra nova d'un habitatge unifamiliar a la finca urbana carrer Melió, 79, de Vilafranca del Penedès, finca registral 5591, autoritzada a Torredembarra pel notari senyor Ricardo Cabanas Trejo, número de protocol 472.

Presentada al Registre de la Propietat de Vilafranca del Penedès, es va qualificar negativament en quant a l'accepció "entre mitgeres" que consta a la declaració d'edificació, sense que al Registre consti cap servitud de mitgeria.

Es varen practicar les notificacions que ordena la legislació hipotecària.

II

El Registrador fonamenta la seva qualificació en què l'expressió "entre mitgeres" té una significació jurídica que és la de l'article 27 de la Llei 13/1990, de 9 de juliol, de l'acció negatòria, les immissions, les servituds i les relacions de veïnatge, i més si hom té en consideració que en el present cas l'expressió es conté en un document notarial. Considera que el fet de que la llicència d'obres digui "entre mitgeres" no té transcendència jurídica i que en tot cas constituiria una menció.

III

En data 7 d'abril de 2006 el notari senyor Ricardo Cabanas Trejo interposa recurs governatiu contra la qualificació registral mitjançant presentació a l'oficina de Correus de Torredembarra.

El recurs es fonamenta en el fet que no es tracta de constituir una servitud de mitgeria. Literalment afirma que està "Completament d'acord amb el funcionari que no concorren els elements necessaris per inscriure una situació jurídica de mitgeria...", sinó que és una mera dada descriptiva de la finca, com si es tractés d'un habitatge adossat. El recurs l'interposa davant la Direcció General dels Registres i del Notariat perquè, en opinió del recurrent, es tracta d'una qüestió que afecta la descripció de finca, no pas substantiva.

IV

En data 21 d'abril de 2006 compareix el propietari, titular registral de la finca, i sol·licita la inscripció sense que es faci constar l'expressió "entre mitgeres", atès que les parets de carrega han estat aixecades sobre sòl propi, rectificació que s'empara en l'article 110 del Reglament Hipotecari i es practica la inscripció de la declaració d'obra nova.

V

En la resolució del recurs aquesta Direcció General ha estat assessorada per la Comissió creada a aquests efectes per la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la Propietat de Catalunya.

Fonaments de dret

Primer

Determinació de la competència funcional per a la resolució del present recurs

1.1 Com s'ha exposat en la relació de fets, el notari interposa el recurs per a la Direcció General dels Registres i del Notariat, perquè considera que la qüestió debatuda no és de dret substantiu, sinó que afecta només la descripció de la finca. El registrador, en el seu informe, manifesta que no té cap dubte sobre el fet que la nota de qualificació es fonamenta en un motiu de dret català. Conclou que, sigui com sigui, "[p]er...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR