RESOLUCIÓ JUS/4282/2010, de 10 de febrer, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Lleida Luis Prados Ramos contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/4282/2010, de 10 de febrer, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Lleida Luis Prados Ramos contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida.

Es dicta en el recurs governatiu interposat pel notari de Lleida Luis Prados Ramos contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Lleida senyor Juan José Ortín Caballé, que suspèn la inscripció d'una escriptura de divisió horitzontal d'un edifici antic per manca de llicència administrativa o de la declaració que no aquesta cal.

Relació de fets

I

En escriptura autoritzada el 19 d'octubre de 2009 pel notari de Lleida Luis Prados Ramos amb el número 1229 de protocol, els germans A. i G. A. O. van procedir a dissoldre parcialment la situació de comunitat ordinària en virtut de la qual eren copropietaris d'una casa situada a Lleida, partida Balafia, carrer del Bergadà, número 4, inscrita al Registre de la propietat de Lleida 1, tom 387, llibre 95 de Lleida, foli 160, finca 10.668. Ho feren amb l'establiment simultani d'un règim de propietat horitzontal del qual resultaven tres entitats o elements independents: un local a la planta baixa, que van conservar en indivisió, i un habitatge a cada una de les dues plantes elevades, dels quals n'adjudicaren un a cada germà. El local es descriu, pel que aquí interessa, com a “local magatzem (...) planta baixa, porta única (...) de superfície construïda 207,43 metres quadrats”. Els habitatges es descriuen com a “habitatge planta primera, porta única (...) de superfície construïda (...) 137 metres quadrats i útil de 99,40 metres quadrats (...) i habitatge planta segona, porta única (...) de superfície construïda (...) 137 metres quadrats i útil de 99,40 metres quadrats”. A l'escriptura esmentada s'hi fa constar que “no és procedent la llicència ni la declaració municipal d'innecessarietat (...) perquè ja consta al registre la destinació de l'edificació i el seu nombre d'habitatges sense que s'hagi produït un augment del nombre d'establiments en els termes que preveu l'article 210 de la Llei d'urbanisme i 81 del seu reglament”. L'escriptura incorpora una certificació cadastral descriptiva i gràfica que acredita que l'edifici és de 1960 i té un magatzem a la planta baixa i un habitatge per planta, més els elements comuns dels habitatges.

II

L'edifici que tenien en indivisió els dos germans A. O. consta inscrit al Registre com a “pati (...) sobre el qual, ocupant una superfície de 207,43 metres quadrats, hi ha construïda una casa que es compon de planta baixa, destinada a magatzem, amb una superfície de 207,43 metres quadrats, dos pisos alts i unes golfes. A cada pis hi ha un habitatge que es compon de quatre dormitoris, menjador, cuina amb un rebost, bany i rebedor, amb una superfície construïda de 137 metres quadrats i útil de 99,40 metres quadrats per cada habitatge”. Segons consta a l'escriptura de referència i al registre, els dos germans van adquirir la casa, tal com està descrita, per herència del seu pare, G. A. P., segons escriptura d'herència atorgada el dia 1 de desembre de 1980, és a dir, fa gairebé 29 anys. Segons la inscripció 3a de la finca, el pare va declarar l'obra nova de l'edifici en escriptura de 3 de gener de 1962 i, per nota marginal a la inscripció, de data 4 de desembre de 1962, consta que s'hi va presentar la cèdula definitiva d'habitatge de renda limitada, lliurada el 14 de novembre de 1962.

III

Presentada la còpia de l'escriptura el 23 d'octubre de 2009, assentament 1285...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR