LLEI 2/2001, de 9 d'abril, de creació del Col·legi Oficial d'Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyLlei

2/2001, de 9 d’abril, de creació del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya.

El President de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

L’activitat dedicada a la informàtica, tant en el camp de la investigació i de l’ensenyament, com del disseny i la construcció d’ordinadors, de sistemes operatius i sistemes d’informació, és reconeguda arreu des de fa molts anys, especialment en el darrer quart de segle, en què hi ha hagut un accelerat desenvolupament tècnic, acompanyat d’una creixent demanda social de professionals degudament preparats. En aquest marc, Catalunya ha estat capdavantera i ha actuat, certament, com a motor del desenvolupament informàtic del conjunt de l’Estat, situació que s’ha de mantenir i impulsar amb els instruments jurídics pertinents.

Amb la creació del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya es dóna un nou reconeixement i un impuls a aquesta professió tècnica, dotant-la d’una organització capaç de vetllar per la defensa de llurs interessos i d’ordenar-ne l’exercici, amb les garanties que això comporta per als ciutadans.

El Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya afavorirà la millor inserció del nostre país en el marc de la societat de la informació i evitarà tot esperit corporatiu que perjudiqui aquest propòsit. Per aquest motiu, durà a cap activitats a favor dels seus associats i de la societat, que no siguin les que la llei reserva en exclusiva als col·legis, mitjançant acords associatius amb altres entitats que agrupen els professionals informàtics i que comparteixen els mateixos objectius, independentment de quina en sigui la titulació.

Per tot plegat, en virtut de la competència exclusiva que l’article 9.23 de l’Estatut d’autonomia atorga a la Generalitat de Catalunya en matèria de col·legis professionals i d’acord amb el que disposa l’article 3 de la Llei 13/1982, del 17 de desembre, de col·legis professionals, que regula l’extensió de l’organització col·legial mitjançant llei a les professions que no en tenen, es considera oportuna i necessària la creació d’un col·legi professional que integri els professionals que amb la titulació suficient assumeixen les funcions d’enginyer tècnic en informàtica.

S’ha considerat també que amb la creació del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya es contribueix al compliment del que estableix l’article 18.4 de la Constitució, especialment pel que fa a l’empara dels ciutadans perquè puguin exercir plenament llurs drets.

L’especificitat amb què s’ha desenvolupat la professió a Catalunya justifica la inclusió de la disposició transitòria quarta.

Article 1

Es crea el Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya, corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i capacitat plena per a complir els seus fins.

Article 2

L’àmbit territorial del Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya és Catalunya.

Article 3

El Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya agrupa les persones que ho sol·liciten que tenen la titulació universitària d’enginyeria tècnica en informàtica o la diplomatura en informàtica, ambdues en qualsevol de les seves especialitats, o un títol estranger equivalent degudament homologat.

Article 4

Pel que fa als aspectes institucionals i corporatius, el Col·legi s’ha de relacionar amb el Departament de Justícia o amb els departaments que tinguin atribuïdes les funcions en matèria de col·legis professionals. Pel que fa als aspectes relatius a la professió, s’ha de relacionar amb el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació o amb els que tinguin competències relacionades amb la professió.

Disposicions transitòries

Primera

  1. La Junta de l’Associació Catalana d’Enginyers Tècnics en Informàtica, ampliada amb tres representants que tinguin la titulació d’enginyer tècnic en informàtica o una titulació homologada, escollits amb criteris de representativitat territorial, i dels diferents àmbits del sector, en el termini de deu mesos a comptar de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, actuant com a comissió gestora, ha d’aprovar uns estatuts provisionals, de conformitat amb la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals.

  2. La comissió gestora establerta a l’apartat 1 s’ha de constituir en comissió d’habilitació, amb la incorporació de representants de les universitats que imparteixen els estudis d’enginyeria tècnica en Informàtica a Catalunya i experts de reconegut prestigi en aquest camp. La dita comissió ha d’habilitar, si escau, el conjunt de professionals que sol·licitin la incorporació al Col·legi per a participar en la seva assemblea constituent, sens perjudici d’un recurs posterior davant aquesta contra les decisions d’habilitació adoptades per la Comissió.

  3. Els estatuts provisionals han de regular, en tot cas, el procediment per convocar l’assemblea constituent. Cal garantir la màxima publicitat de la convocatòria mitjançant la publicació d’aquesta en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en els diaris de més difusió a Catalunya.

Segona

Les funcions de l’assemblea constituent són:

a) Ratificar els membres de la comissió gestora, o bé nomenar-ne de nous, i aprovar-ne, si escau, la gestió.

b) Aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

c) Elegir les persones que han d’ocupar els càrrecs corresponents en els òrgans Col·legials.

Tercera

Els estatuts definitius, un cop aprovats, juntament amb el certificat de l’acta de l’assemblea constituent, s’han de trametre al Departament de Justícia o als altres departaments que tinguin atribuïdes les competències administratives en matèria de col·legis professionals, perquè se’n qualifiqui la legalitat i es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Quarta

Es poden integrar al Col·legi Oficial d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Catalunya, si ho sol·liciten dins els dos anys següents a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, les persones que compleixin qualsevol dels supòsits que es detallen a continuació:

a) Tenir el domicili professional únic o principal a Catalunya i qualsevol altra diplomatura, un títol universitari de grau mitjà o d’enginyeria tècnica universitària, i acreditar fefaentment i d’acord amb la normativa vigent, en la forma i amb els requisits establerts pels estatuts, un mínim de tres anys d’exercici o dedicació en les tasques pròpies de l’enginyeria tècnica en informàtica i de formació.

b) Haver cursat els estudis en el ja desaparegut Instituto de la Informática i haver obtingut alguna de les titulacions següents: programador d’aplicacions, programador de sistemes, analista d’aplicacions, analista de sistemes, o bé, tècnic de sistemes, i també acreditar fefaentment i d’acord amb la normativa vigent, en la forma i amb els requisits establerts pels estatuts, un mínim de tres anys d’exercici o dedicació en les tasques pròpies de l’enginyeria tècnica en informàtica i de formació.

Disposició final

Aquesta Llei entra en vigor l’endemà d’haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 9 d’abril de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

(01.097.101)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR