ORDRE AAM/260/2012, de 2 d'agost, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, societats agràries de transformació (SAT) i cooperatives agràries i altres entitats participades o integrades en més del 50% per cooperatives i/o SAT, afectades per les tempestes ocorregudes durant l'estiu a partir del 5 de juliol de 2012 i els incendis forestals ocorreguts durant aquest any fins a la publicació d'aquesta Ordre, i s'aproven les bases reguladores corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

Els mesos de juliol i agost d’enguany s’han produït grans tempestes acompanyades de molta pedra que han causat importants danys als conreus de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell. Els conreus afectats han estat bàsicament els fruiters, tant de llavor com de pinyol i en molt menor mesura el blat de moro, el blat i els ametllers i les oliveres. Pel que fa als fruiters, ametllers i oliveres, a més de la pèrdua de producció, la pedra i el vent han afectat la part vegetativa i, per tant, caldrà realitzar tasques de recuperació dels arbres i la producció dels propers anys es veurà reduïda.

D’altra banda, els incendis forestals, habituals a l’estiu, han tingut aquest any, a causa d’unes condicions meteorològiques molt adverses, una extensió i virulència com feia anys que no es donaven, i han provocat greus afectacions en algunes explotacions agràries, sobretot pel que fa a la pèrdua d’animals i de palla i farratge que tenien emmagatzemat.

Aquesta situació es veu agreujada per la persistència de la crisi econòmica que dificulta l’accés al crèdit de moltes explotacions que pateixen una situació de manca de liquiditat, i que pot comprometre fins i tot la continuïtat d’algunes explotacions, especialment les que han fet inversions els últims anys per incrementar la seva capacitat i competitivitat, que es troben amb la impossibilitat d’accedir al crèdit bancari per fer front a les necessitats de capital circulant derivades de les inversions realitzades.

En tot cas, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural creu que les explotacions agràries han de preveure dins la seva activitat la gestió dels riscos i, per tant, han d’assegurar la seva producció per mantenir la seva renda agrària i evitar abandonaments i descapitalitzacions no desitjats. Per tot això, aquesta Ordre implanta mesures de suport en forma de préstecs tous que dotin de liquiditat el sector i n’afavoreixin la rendibilitat reduint els costos financers per als titulars d’explotacions agràries que tinguessin la seva producció assegurada.

Aquests ajuts se sotmeten al Reglament CE 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció agrària.

D’altra banda, la forta reducció de la producció dels conreus implica una disminució en el volum de comercialització de les societats agràries de transformació (SAT), cooperatives i altres entitats participades majoritàriament per cooperatives i SAT de la zona, que suporten, alhora, el manteniment de les despeses fixes i, per tant, grans dificultats econòmiques. Aquesta Ordre també implanta en forma de préstecs tous mesures de suport per a pal·liar els efectes de la disminució del volum de comercialització de les societats agràries de transformació i cooperatives agràries afectades.

Aquests ajuts se sotmeten al Reglament CE 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis al sector de les empreses agroalimentàries.

Conseqüentment, valorada la conveniència d’establir ajuts per tal de pal·liar les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, societats agràries de transformació i cooperatives agràries afectades per les tempestes de l’estiu a partir del 5 de juliol de 2012 i els incendis forestals ocorreguts durant aquest anys fins a la publicació d’aquesta Ordre, d’acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

S’aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, i de les societats agràries de transformació (SAT) i cooperatives agràries i altres entitats participades o integrades en més del 50% per cooperatives i/o SAT, afectades per les tempestes ocorregudes durant l’estiu a partir del 5 de juliol de 2012 i els incendis forestals ocorreguts durant aquest any fins a la publicació d’aquesta Ordre, mitjançant la bonificació dels interessos dels préstecs concedits per l’Institut Català de Finances, les quals es publiquen a l’annex 1 i l’annex 2, respectivament, d’aquesta Ordre, així com la llista de municipis de les explotacions, SAT i cooperatives afectades que figura a l’annex 3 i els mòduls màxims de préstecs que figuren a l’annex 4.

Article 2

2.1 Es convoquen els ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, i de les societats agràries de transformació (SAT) i cooperatives agràries i altres entitats participades o integrades en més del 50% per cooperatives i/o SAT, afectades per les tempestes ocorregudes durant l’estiu a partir del 5 de juliol de 2012 i els incendis forestals ocorreguts enguany fins a la publicació d’aquesta Ordre d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article anterior.

2.2 El termini per presentar les sol·licituds serà de 20 dies naturals, a comptar de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, per un import total de 510.000,00 euros, van a càrrec de la partida pressupostària AG02D/470000100/6121 dels pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a 2012 i es distribueixen de la següent manera: 360.000,00 euros per als ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, regulats en l’annex 1, i 150.000,00 euros per als ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les societats agràries de transformació (SAT) i cooperatives agràries i altres entitats participades o integrades en més del 50% per cooperatives i/o SAT, regulats en l’annex 2.

La concessió dels ajuts es condiciona a la subscripció del conveni corresponent amb l’ICF.

2.4 L’òrgan competent per a la instrucció dels expedients de l’annex 1 serà el Servei d’Ajuts a la Sostenibilitat Agrària i la dels expedients de l’annex 2, la Subdirecció General de Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds de l’annex 1 és la persona titular de la Direcció General de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena la comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut que estarà formada pel subdirector o la subdirectora general de Planificació Rural, el o la cap del Servei d’Ajuts a la Competitivitat Agrària i la persona responsable de Coordinació Administrativa de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds de l’annex 2 és la persona titular de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes es nomena la comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, que estarà formada pel subdirector o la subdirectora general de Qualitat i Indústries Agroalimentàries, el o la cap del Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries i la persona responsable d’Associacionisme Agrari de la Subdirecció General de Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant és de tres mesos, a comptar de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa i notificació en el termini establert, la sol·licitud s’entendrà desestimada.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general corresponent a cada ajut, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar de la data en què s’exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts.htm fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposicions finals

—1 Es faculta el director general de Desenvolupament Rural a ampliar la llista de municipis que apareix a l’annex 3 d’aquesta Ordre.

—2 Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 2 d’agost de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores dels ajuts per a les explotacions agràries

—1 Objecte de l’ajut

L’objecte de l’Ordre és establir una línia d’ajuts consistent en la bonificació d’interessos dels préstecs concedits per l’Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries afectades per les tempestes ocorregudes durant l’estiu a partir del 5 de juliol de 2012 situades als municipis que es detallen a l’annex 3 de l’Ordre i els incendis forestals ocorreguts durant aquest any fins a la publicació d’aquesta Ordre.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les persones titulars d’explotacions agràries afectades per les tempestes situades en algun dels municipis que es detallen a l’annex 3 i els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR