LLEI 1/2005, de 31 de març, del conseller o consellera primer del Govern de la Generalitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI

1/2005, de 31 de marÁ, del conseller o consellera primer del Govern de la Generalitat.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la seg¸ent

LLEI

Pre‡mbul

L'Estatut d'autonomia no estableix de manera expressa la figura del conseller o consellera primer del Govern dins el sistema institucional de la Generalitat, perÚ permet de crear-la i regular-la, ja que deixa un marge ampli al legislador a l'hora de configurar l'estructura del Govern i preveu la possibilitat que el president o presidenta de la Generalitat delegui funcions executives en els consellers.

La figura del conseller o consellera primer del Govern de la Generalitat tÈ els precedents en l'Estatut del 1932 i en l'Estatut interior del 1933, els quals ja preveien la possibilitat que el president deleguÈs temporalment les funcions executives. TÈ tambÈ uns antecedents mÈs prÚxims, dins el marc estatutari vigent, tant en la sisena legislatura com en la setena, en quË ha estat regulada per decret. L'experiËncia recent aconsella d'establir un marc legal estable i coherent amb la posiciÛ institucional que correspon a aquesta figura dins el Govern.

Aquesta Llei parteix del car‡cter potestatiu del nomenament i la separaciÛ pel president o presidenta de la Generalitat d'un conseller o consellera primer del Govern, i determina els elements b‡sics de l'‡mbit institucional i del rËgim jurÌdic d'aquesta figura per al supÚsit que el president o presidenta de la Generalitat decideixi incloure-la en el Govern.

Entre aquests elements b‡sics cal destacar la integraciÛ del conseller o consellera primer en el Govern, sigui titular d'un departament o no ho sigui, i l'articulaciÛ del c‡rrec entorn d'un nucli de competËncies prÚpies que reflecteixen la seva posiciÛ preeminent en el Govern com a Úrgan encarregat de desenvolupar les directrius generals de l'acciÛ de govern establertes pel president o presidenta de la Generalitat i de coordinar-ne l'execuciÛ.

El president o presidenta de la Generalitat exerceix la representaciÛ suprema de la Generalitat, d'acord amb el que estableix l'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; simbolitza la unitat i la continuÔtat de la instituciÛ; estableix les directrius vinculades a l'orientaciÛ de la polÌtica general, i determina el programa d'investidura, la composiciÛ del Govern, l'estructura departamental i el plantejament dels debats generals i de les q¸estions de confianÁa.

El conseller o consellera primer, en el marc de les directrius generals establertes pel president o presidenta de la Generalitat, tÈ com afuncions, entre d'altres, desplegar aquestes directrius, convocar i presidir les comissions del Govern, facilitar la informaciÛ sol∑licitada pel Parlament, coordinar l'activitat dels departaments i encarregar a un conseller o consellera el despatx d'un altre departament.

Les competËncies prÚpies del conseller o consellera primer del Govern es poden completar mitjanÁant l'atribuciÛ per delegaciÛ de competËncies que corresponen al mateix president o presidenta de la Generalitat. Les competËnciesdelegades constitueixen una esfera d'actuaciÛ del conseller o consellera primer del Govern que connecta amb el que estableix l'article 36.3 de l'Estatut d'autonomia. Aquesta Llei perfila el marc normatiu d'aquesta delegaciÛ: en delimita l'abast i enprecisa el rËgim jurÌdic, respectant-ne el car‡cter potestatiu i la temporalitat, que deriva de la seva regulaciÛ estatut‡ria, i mantenint, en tots els casos, la responsabilitat polÌtica del president o presidenta de la Generalitat davant el Parlament.

La regulaciÛ per llei de la figura del conseller o consellera primer del Govern tambÈ Ès el marc adequat per a vincular-la amb les funcions de suplËncia i substituciÛ del president o presidenta de la Generalitat, atesa la preeminËncia que el conseller o consellera primer tÈ en l'estructura del Govern sobre els altres consellers. Aquesta mateixa posiciÛ de preeminËncia obliga al reconeixement d'un estatut personal diferenciat.

La novetat institucional que implica aquesta Llei amb el reconeixement legal del conseller o consellera primer del Govern comporta la necessitat d'adaptar el marc normatiu institucional de la Generalitat a aquest nou escenari, amb la introducciÛ de les modificacions corresponents en la Llei 3/1982, del 23 de marÁ, del Parlament, del President i del Consell Executiu de la Generalitat, i en la Llei 13/1989, del 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, convÈ remarcar que el que estableix aquesta llei s'haur‡ d'ajustar, si escau, a les determinacions que resultin de la reforma de l'Estatut d'autonomia. En espera de la dita reforma, aquesta llei configura el conseller o consellera primer com un Úrgan del Govern i no ˙nicament com a destinatari d'una delegaciÛ de funcions. Per aixÚ, el conseller o consellera primer del Govern Ès dotat de funcions prÚpies.

Article 1

Potestat de nomenament i separaciÛ

El president o presidenta de la Generalitat pot designar un conseller oconsellera primer del Govern. El president o presidenta de la Generalitat, per decret, nomena i separa el conseller o consellera primer del Govern, de la qual cosa ha de donar compte al Parlament.

Article 2

RËgim jurÌdic

El conseller o conselleraprimer del Govern de la Generalitat es regeix pel que estableix aquesta Llei i, subsidi‡riament, per la legislaciÛ general sobre organitzaciÛ i funcionament del Govern.

Article 3

IntegraciÛ en el Govern

  1. †El conseller o consellera primer Ès membre del Govern de la Generalitat.

  2. †El conseller o consellera primer del Govern pot Èsser titular del Departament de la PresidËncia o d'un altre departament amb competËncies relacionades amb les ‡rees que el president o presidenta de la Generalitat consideri priorit‡ries.

  3. †En cas que, d'acord amb el que estableix l'apartat 2, el conseller o consellera primer del Govern sigui titular d'un departament, assumeix, a mÈs de les atribucions que li assigna aquesta Llei, les que corresponen al dit departament.

  4. †El conseller o consellera primer del Govern Ès un Úrgan superior de l'AdministraciÛ de la Generalitat, als efectes del que disposa l'article 5.1 de la Llei 13/1989, del 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya.

Article 4

CompetËncies prÚpies

En el marc de les directrius generals de l'acciÛ de govern establertes pel president o presidenta de la Generalitat i de les determinacions que aquest adopti per assegurar-ne la continuÔtat, corresponen al conseller o consellera primer del Govern les funcions seg¸ents:

a)†Desplegar les directrius generals de l'acciÛ de govern i vetllar perquË s'apliquin.

b)†Convocar i presidir les comissions del Govern, si n'hi ha.

c)†Facilitar la informaciÛ que el Parlament sol∑licita al Govern.

d)†Impulsar i coordinar l'activitat dels departaments i, si escau, dels consellers que no siguin titulars de cap departament, per a l'aplicaciÛ de les directrius generals de l'acciÛde govern, establint, quan calgui, estratËgies de planificaciÛ i d'acciÛ conjunta.

e)†Rebre informaciÛ sobre els projectes de decret que afecten competËncies de mÈs d'un departament, abans que no siguin sotmesos a l'aprovaciÛ del Govern.

f)†Proposar al president o presidenta de la Generalitat la resoluciÛ dels conflictes d'atribucions entre consellers i entre altres Úrgans o organismes dependents de diferents departaments.

g)†Encomanar a un conseller o consellera que s'encarregui del despatxo de les funcions d'un departament en cas d'absËncia, malaltia o impediment de la persona titular, fet del qual ha de donar compte al president o presidenta de la Generalitat i al Parlament.

h)†Coordinar i supervisar l'activitat de les delegacions territorials del Govern.

i)†Les altres funcions de car‡cter administratiu i executiu que li assignen les lleis.

Article 5

CompetËncies delegables

  1. †El president o presidenta de la Generalitat pot delegar, per decret, en el conseller o consellera primer del Govern totes les competËncies seg¸ents o una part d'aquestes:

    a)†Convocar i presidir reunions del Govern.

    b)†Coordinar el programa legislatiu del Govern i l'elaboraciÛ de disposicions reglament‡ries.

    c)†Coordinar l'acciÛ exterior del Govern.

    d)†Les altres funcions executives que li assignen les lleis.

  2. †La competËncia a quË fa referËncia l'apartat 1.a) es pot delegar per a reunions concretes o bÈ, amb car‡cter general, per a les reunions que compleixen uns requisits especÌfics. En cap cas no es poden delegar les funcions de convocar i presidir les reunions del Govern en quË es fixen directrius polÌtiques generals.

Article 6

RËgim jurÌdic de la delegaciÛ

  1. †El decret de delegaciÛ n'ha d'establir l'abast material i temporal i s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  2. †El president o presidenta de la Generalitat, immediatament desprÈs d'haver exercit la delegaciÛ, n'ha de donar compte al Parlament.

Article 7

VigËncia de la delegaciÛ i responsabilitat polÌtica del president o presidenta de la Generalitat

  1. †La delegaciÛ de funcions s'entÈn sempre sens perjudici de la responsabilitat polÌtica directa del president o presidenta de la Generalitat davant el Parlament.

  2. †El presidento presidenta de la Generalitat pot recuperar en tot moment les funcions delegades. En aquest cas, s'han de complir els mateixos requisits que l'article 6 estableix per a la delegaciÛ.

Article 8

Funcions de suplËncia i substituciÛ del president o presidenta de la Generalitat

  1. †El conseller o consellera primer del Govern assumeix les funcions d'administraciÛ ordin‡ria del president o presidenta de la Generalitat, en cas d'absËncia o malaltia d'aquest, pel que fa a les funcions representativesi executives.

  2. †En cas de mort del president o presidenta de la Generalitat, o en cas de separaciÛ d'aquest per notÚria incapacitat permanent, reconeguda pel Parlament, que l'inhabiliti per a exercir el c‡rrec, el conseller o consellera primer delGovern el substitueix interinament en el compliment de les funcions d'administraciÛ ordin‡ria, pel que fa a les funcions representatives i executives.

  3. †El conseller o consellera primer ha de donar compte de la suplËncia o la substituciÛ del president o presidenta de la Generalitat per mitj‡ d'una resoluciÛ que s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 9

Estatut personal

Els reglaments corresponents han d'establir els drets i els deures, el tractament i les precedËncies del conseller o consellera primer del Govern a fi de fer palesa la preeminËncia d'aquest c‡rrec respecte als altres consellers. En els aspectes no regulats per la seva normativa especÌfica, s'ha d'aplicar al conseller o consellera primer del Govern l'estatut personal que s'aplica amb car‡cter general als altres consellers.

Disposicions addicionals

Primera

AtribuciÛ als departaments de funcions executives corresponents a competËncies del conseller o consellera primer del Govern

La competËncia que estableix la lletra c de l'article 4 i les delegacions a quË fan referËncia les lletres b i c de l'article 5.1 s'han d'entendre sens perjudici que les funcions executives corresponents puguin Èsser atribuÔdes als departaments del Govern que el president o presidenta de la Generalitat consideri pertinents.

Segona

ModificaciÛ de la Llei 3/1982

  1. †Es modifica l'article 59.2 de la Llei 3/1982, del 23 de marÁ, del Parlament, del President i del Consell Executiu de la Generalitat, que resta redactat de la manera seg¸ent:

    2. En els quatre primers casos a quË es refereix l'apartat 1, el president o presidenta de la Generalitat ha de continuar exercint el c‡rrec fins que el seu successor o successora n'hagi pres possessiÛ.En el darrer cas, i tambÈ en cas de mort, el president o presidenta Ès substituÔt interinament en les seves funcions pel conseller o consellera primer del Govern o, si no n'hi ha, pel conseller o consellera que ocupi el primer lloc en l'ordre protocol∑lari, i el president o presidenta del Parlament ha de convocar la cambra per a elegir un nou president o presidenta de la Generalitat dins els vuit dies seg¸ents.

  2. †Es modifica l'article 63 de la Llei 3/1982, que resta redactat de la manera seg¸ent:

    "Article 63

    "1. TambÈ corresponen al president o presidenta de la Generalitat les funcions seg¸ents:

    "a) Coordinar el programa legislatiu del Govern i l'elaboraciÛ de disposicions reglament‡ries.

    "b) Convocar i presidir les comissions del Govern, si n'hi ha.

    "c) Facilitar la informaciÛ que el Parlament sol∑liciti al Govern.

    "d) Encomanar a un conseller o consellera que s'encarregui del despatx o de les funcions d'un departament en cas d'absËncia, malaltia o impediment de la persona titular, fet del qual ha de donar compte al Parlament.

    "e) Les altres funcions executives que li assignen les lleis.

    2. Si el president o presidenta de la Generalitat nomena un conseller o consellera primer del Govern, les funcions a quË fan referËncia les lletres b, c i d de l'apartat 1 corresponen al dit conseller o consellera primer del Govern.

  3. †Es modifica l'article 64 de la Llei 3/1982, que resta redactat de la manera seg¸ent:

    "Article 64

    "1. Sens perjudici del que estableix l'apartat 2, el president o presidenta de la Generalitat pot delegar en un conseller o consellera, amb car‡cter temporal, totes les funcions a quË fa referËncia l'article 63.1 o una part d'aquestes, de la qual cosa ha de donar compte al Parlament. El president o presidenta pot recuperar en tot moment les funcions delegades.

    2. En cas que hagi nomenat un conseller o consellera primer del Govern, el president o presidenta nomÈs pot delegar en un altre conseller o consellera les funcions a quË fa referËncia la lletra e de l'article 63.1, i pot delegar en el conseller o consellera primer, a mÈs de les dites funcions, les altres funcions que consten en la Llei del conseller o consellera primer del Govern de la Generalitat.

  4. †S'afegeix un apartat, el 3, a l'article 93 de la Llei 3/1982, amb el text seg¸ent:

    3. El president o presidenta de la Generalitat pot determinar, per causes justificades, que el conseller o consellera primer del Govern respongui a les preguntes adreÁades al president o presidenta per a Èsser respostes oralment en el Ple o en una comissiÛ.

    Tercera

    ModificaciÛ de la Llei 13/1989

  5. †Es modifica l'article 52.1 de la Llei 13/1989, del 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya, que resta redactat de la manera seg¸ent:

    1. Els conflictes d'atribucions positius o negatius entre Úrgans o organismes autÚnoms dependents de diferents departaments sÛn resolts pel president o presidenta de la Generalitat i han de constar en l'acta de la corresponent sessiÛ del Govern. Si hi ha un conseller o consellera primer del Govern, els dits conflictes sÛn resolts a proposta d'aquest.

  6. †Es modifica l'article 53.1 de la Llei 13/1989, que resta redactat de la manera seg¸ent:

    1. Sens perjudici del que estableix l'article 52.1, els conflictes d'atribucions entre Úrgans o organismes dependents de diferents departaments poden Èsser resolts mitjanÁant l'arbitratge administratiu d'una comissiÛ nomenada a aquest efecte pel president o presidenta de la Generalitat. Si hi ha un conseller o consellera primer del Govern, la comissiÛ Ès nomenada a proposta d'aquest.

    DisposiciÛ transitÚria

    Relacions amb el Parlament

  7. †Aquesta disposiciÛ s'integra en el cos normatiu format pel text refÛs del Reglament del Parlament .aprovat per la Mesa el 20 d'octubre de 1987 i publicat en els n˙meros 223 i 243 del ButlletÌ Oficial del Parlament de Catalunya., pels criteris que l'interpreten i les normes que el supleixen, pels usos convinguts per la Junta de Portaveus i pels costums parlamentaris que el complementen. Aquesta disposiciÛ est‡ en vigor mentre ho estigui el dit cos normatiu.

  8. †Pel que fa a les relacions amb el Parlament, a part de les funcions a quË fa referËncia l'article 4.c) i de les altres funcions que l'ordenament jurÌdic atribueix als membres del Govern, corresponen al conseller o consellera primer del Govern les funcions seg¸ents:

    a)†Fer una intervenciÛ especÌfica en els debats generals sobre l'acciÛ polÌtica i de govern.

    b)†Respondre a les preguntes amb resposta oral dirigides al president o presidenta de la Generalitat quan aquest ho determini per causes justificades.

    Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicaciÛ aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

    Palau de la Generalitat, 31 de marÁ de 2005

    Pasqual Maragall i Mira

    President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR