ORDRE BSF/331/2013, de 18 de desembre, per la qual s'aproven les llistes d'indicadors i factors de protecció dels infants i adolescents.

Fecha de Entrada en Vigor19 de Enero de 2014
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

Preàmbul

L’objectiu principal de la protecció pública de la infància i l’adolescència és l’atenció de les persones menors d’edat en situació de risc o desemparament i, segons els casos, el suport als seus progenitors, tutors o guardadors, incloent els acollidors familiars o professionals que se n’ocupen.

Per complir aquesta finalitat, la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, particularment als títols III, IV i V, estableix els fonaments del sistema de protecció dels infants i adolescents de Catalunya: l’interès superior de la persona menor d’edat, que inclou la seva participació en el procés de presa de decisions; la naturalesa jurídicoadministrativa de la intervenció; la proporcionalitat de la intervenció, segons la gravetat de la situació, concretada en els conceptes de risc i desemparament; el caràcter tècnic de l’avaluació i la proposta de mesures protectores; la garantia jurídica dels drets de les persones menors d’edat i dels seus progenitors, tutors o guardadors; l’existència d’un sistema organitzat en xarxa, integrat per institucions i equips organitzats segons criteris de competència jurídica, proximitat territorial i treball tècnic; l’atenció específica dels casos de maltractament infantil i abús sexual; la previsió d’un sistema d’indicadors i factors de risc, desemparament i resiliència per objectivar i homogeneïtzar-ne l’avaluació tècnica, en el marc de les situacions d’intervenció que preveu la Llei, i, també, per facilitar el coneixement dels problemes socials que motiven la intervenció individualitzada; el reforç del funcionament en xarxa per mitjà del sistema d’informació i gestió, i l’expedient únic de protecció.

En aquest marc, l’Ordre desplega el mandat de l’article 79 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, el qual atribueix al departament competent en matèria d’infància i adolescència, en col·laboració amb altres departaments de la Generalitat, les universitats i els col·legis professionals i altres entitats dedicades als infants i adolescents, l’elaboració de llistes d’indicadors i factors de risc i llistes d’indicadors i factors de protecció i resiliència. Així mateix, ha de formular les recomanacions específiques per tal de facilitar i promoure la identificació d’aquests indicadors o factors i la valoració consegüent de la situació de l’infant o adolescent. Aquestes llistes i recomanacions es poden actualitzar i modificar sempre que ho aconsellin els avenços en el coneixement científic i professional.

Les llistes d’indicadors s’han elaborat, en primer lloc, tenint en compte la configuració de la xarxa pública de protecció dels infants i adolescents en situació de risc, desemparament i guarda del títol V de la Llei 14/2010, de 27 de maig, que estableix la competència específica de l’Administració local i de l’Administració de la Generalitat (articles 98 i 99) i la tipologia dels expedients de protecció que se’n deriven (article 101); les llistes s’han elaborat, en segon lloc, per atendre la necessitat de preveure la intervenció específica en matèria de maltractament infantil (títol IV), amb un registre unificat, amb finalitats de prevenció i detecció (article 86).

Les previsions anteriors s’han d’emmarcar igualment en el mandat legal de creació d’un sistema únic de gestió de les dades sobre protecció i intervenció (article 25), on s’han d’integrar, també, les valoracions dels professionals derivades de les dades obtingudes.

Aquesta Ordre està estructurada en un text articulat en el qual es determinen l’objecte, les llistes objecte de regulació, els destinataris i les mesures de suport i desenvolupament, i tres annexos que contenen, agrupades per matèries, les llistes estandarditzades de situacions i observacions que els professionals han de fer servir, segons els casos, per detectar i valorar adequadament la possible desprotecció o maltractament dels infants i adolescents.

El Consell General de Serveis Socials, l’Observatori dels Drets de la Infància i la Comissió de Govern Local de Catalunya han informat sobre el Projecte normatiu.

Per tot el que s’ha exposat i d’acord amb el Dictamen 378/13 de la Comissió Jurídica Assessora;

En ús de les facultats que m’atorga l’article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 L’objecte d’aquesta disposició és establir les llistes d’indicadors i factors de risc i protecció necessaris per a la valoració de les situacions de desprotecció dels infants i adolescents, en aplicació de l’article 79 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.

1.2 Les llistes objecte d’aquesta Ordre són les següents:

  1. Llistes d’indicadors i de factors de risc, protecció i pronòstic, que s’han d’incorporar com a eina de valoració al sistema d’informació i gestió de la infància i l’adolescència de Catalunya que preveu l’article 25 de la Llei 14/2010, de 27 de maig (annex 1).

  2. Llistes d’indicadors per detectar les situacions de risc i de desemparament definides en els articles 102 i 105 de la Llei 14/2010, de 27 de maig (annex 2).

  3. Llistes d’observacions de maltractament infantil del Registre Unificat del Maltractaments Infantils que estableix l’article 86 de la Llei 14/2010, de 27 de maig (annex 3).

    1.3 Als efectes d’aquesta Ordre, els conceptes d’indicadors, factors de risc i factors de protecció són els següents:

  4. Indicadors: són les dades que ens mostren que hi ha probabilitats que la situació esdevingui perjudicial per a les persones implicades.

  5. Factors de risc: són les condicions o circumstàncies de l’infant, la família o el seu entorn que poden contribuir a fer aparèixer o augmentar una situació perjudicial per a l’infant.

  6. Factors de protecció: són les condicions o circumstàncies que potencien el desenvolupament de l’infant o l’adolescent i redueixen les probabilitats que aparegui una situació de risc o desemparament.

Article 2

Àmbit d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de cadascuna de les llistes esmentades en l’apartat anterior és el següent:

  1. Les llistes d’indicadors i de factors de risc, protecció i pronòstic s’han d’utilitzar per valorar la situació personal, familiar i social dels infants i adolescents en els procediments administratius de risc, de desemparament, de tutela i de guarda.

  2. Les llistes d’indicadors per detectar situacions de risc i de desemparament s’han d’aplicar en el procés de valoració inicial de les situacions de risc i de desemparament que descriuen els articles 102 i 105 de la Llei 14/2010, de 27 de maig.

  3. Les llistes d’observacions de maltractament infantil s’han d’aplicar per a la detecció precoç i l’assessorament davant situacions de maltractament infantil o de risc de patir-ne.

Article 3

Destinataris

3.1 Els criteris que estableix aquesta norma vinculen tots els equips, professionals i òrgans administratius que intervenen en la detecció i protecció davant situacions de risc i de desemparament dels infants i adolescents.

3.2 Els destinataris de cadascuna de les llistes són els següents:

  1. Els destinataris de les llistes d’indicadors i de factors de risc, protecció i pronòstic són els professionals dels serveis socials especialitzats en infància i adolescència del sistema de protecció.

  2. Els destinataris de les llistes d’indicadors per detectar situacions de risc i de desemparament són els professionals del sistema de serveis socials bàsics, del sistema de serveis socials especialitzats en infància i adolescència i dels òrgans administratius de la Generalitat de Catalunya competents per a la protecció dels infants i adolescents.

  3. Els destinataris de les llistes d’observacions de maltractament infantil són la ciutadania en general i, principalment, els professionals dels sectors policial, social, educatiu i de salut.

Article 4

Igualtat i prevenció de la discriminació

En la detecció i la valoració de les situacions de desprotecció i maltractament dels infants i adolescents, els professionals encarregats d’aplicar aquesta norma han de tenir cura de detectar, identificar i valorar adequadament les desigualtats i les situacions de discriminació derivades del gènere, la discapacitat, l’orientació sexual, l’origen cultural o ètnic i qualsevol altra circumstància personal o social rellevant, d’acord amb els plans i programes vigents.

Disposicions addicionals

Primera

Instruments de suport tecnològic

El departament competent en infància i adolescència pot desenvolupar instruments de suport tecnològic per facilitar la valoració general de la situació informada, a partir dels indicadors i dels factors objectivats i, si escau, establir l’orientació respecte de les accions recomanables a emprendre.

Segona

Desplegament, avaluació i revisió

–1 En el termini de sis mesos, comptats des de l’entrada en vigor d’aquesta Ordre, l’òrgan administratiu competent en infància i adolescència ha d’elaborar i aprovar un pla de desplegament de l’annex 2, amb la participació dels ens públics afectats.

–2 El pla ha d’incloure els objectius, les actuacions, el calendari i els recursos necessaris i pot preveure, si escau, una prova pilot limitada en el temps i en el territori.

–3 Les llistes i les eines de valoració tècnica que contenen els annexos adjunts han de ser objecte d’avaluació i, si escau, de revisió, en el termini màxim de dos anys, comptats des de la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre, amb l’objectiu de mantenir actualitzada una eina de valoració homogènia i comuna.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor en el termini de vint dies a comptar de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 18 de desembre de 2013

Neus Munté i Fernàndez

Consellera de Benestar Social i Família

Annex 1

Llistes d’indicadors i de factors de risc, protecció i pronòstic que s’han d’incorporar com a eina...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR