ORDRE BSF/94/2011, de 18 de maig, per la qual s'obre la convocatòria per a la concessió de prestacions per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental per a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BSF/94/2011, de 18 de maig, per la qual s'obre la convocatòria per a la concessió de prestacions per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental per a l'any 2011.

Ateses la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, i la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic;

Atesos el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del sistema català de serveis socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig;

Atès el Decret 318/2006, de 25 de juliol, dels serveis d'acolliment residencial per a persones amb discapacitat;

Atès el Decret 142/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011;

Atesos el Decret 109/2011, d'11 de gener, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010 mentre no siguin vigents els del 2011, i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atesos el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; i el Decret 332/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Benestar Social i Família, i la resta de reglaments de reestructuració vigents;

Atès l'Acord de Govern GOV/82/2008, de 6 de maig, pel qual es creen prestacions socials de caràcter econòmic de dret de concurrència en el Departament d'Acció Social i Ciutadania;

En ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 S'obre la convocatòria per a l'any 2011 per a la concessió de prestacions per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

1.2 Aquestes prestacions tenen per objecte complementar els ingressos de les persones beneficiàries per permetre que accedeixin a serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

1.3 Aquestes prestacions es concedeixen per rebre el servei en una entitat col·laboradora del Programa d'ajuts per a l'accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

Article 2

Caràcter de les prestacions

2.1 Les prestacions per a l'accés als serveis d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental són considerades prestacions socials de caràcter econòmic i dret de concurrència, la seva concessió és limitada per les disponibilitats pressupostàries i és sotmesa a concurrència pública i a priorització de les situacions de més necessitat.

2.2 Aquestes prestacions són permanents, i es paguen per mitjà d'aportacions dineràries periòdiques i amb voluntat de continuïtat i estabilitat en el temps.

2.3 Aquestes prestacions es consideraran rendiments exempts de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a persones amb discapacitat amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% o més grans de 65 anys, sempre que la resta dels seus ingressos no siguin superiors al doble de l'IPREM. Cas de no restar-ne exemptes es considera guany patrimonial (article 7.i) de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni).

Article 3

Requisits d'accés

  1. Tenir més de 18 anys i menys de 65 anys.

  2. Estar empadronat i residir en un municipi de Catalunya durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, llevat de les persones que tenen reconeguda la condició de persona catalana retornada, a les quals no s'exigeix el període mínim de residència, d'acord amb el que disposa la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents, i de segona modificació de la Llei 18/1996.

    La residència continuada es considerarà interrompuda per absències superiors a 90 dies l'any.

    Les persones que no tinguin la nacionalitat espanyola, o no siguin ciutadans nacionals d'algun dels altres estats membres de la Unió Europea, han d'acreditar la residència mitjançant l'autorització per a residir expedida per l'Administració General de l'Estat.

  3. Poder desenvolupar les activitats de la vida diària només amb supervisió externa i poder viure en règim obert.

  4. No complir els criteris necessaris per obtenir els drets derivats de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

  5. Necessitar un acolliment residencial en un habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

  6. No disposar de recursos econòmics suficients per accedir a una plaça no finançada amb fons públics, segons els criteris que estableix la normativa vigent per la qual s'estableix el règim de contraprestacions de les persones usuàries en la prestació dels serveis socials i s'aproven els preus públics dels serveis socials prestats per la Generalitat de Catalunya.

    S'entén que hi ha una manca de recursos econòmics suficients per part de la persona beneficiària quan la suma de les contribucions econòmiques de la persona sol·licitant de l'ajut computades sigui inferior a la tarifa del servei requerit.

  7. Trobar-se en situació de necessitat d'atenció social d'acord amb el que preveu l'article 7.4

  8. Tractar-se de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% pel que fa a la malaltia mental.

    La valoració de la discapacitat l'efectuen els serveis de valoració i orientació corresponents.

  9. Complir les característiques pròpies d'un trastorn mental sever, segons el criteri del Servei Català de la Salut d'acord amb el Pla director de salut mental i addiccions.

  10. No requerir una atenció sanitària continuada, entenent com a tal l'atenció que es presta al mateix centre.

    El compliment dels requisits tècnics s'ha d'acreditar mitjançant un informe mèdic i un de social, inclosos en l'imprès de sol·licitud, expedits per un/a psiquiatre/a i un/a diplomat/ada en treball social, respectivament, del centre de salut mental per a persones adultes de la xarxa pública sanitària o del centre psiquiàtric de la xarxa pública sanitària on estigui ingressada la persona sol·licitant.

    Els Serveis d'Atenció a les Persones dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i del Servei de Coordinació Territorial dels Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre verificaran el compliment dels requisits en el moment de la signatura del contracte assistencial.

    La persona titular del Departament de Benestar Social i Família, per resolució degudament motivada, pot exonerar del compliment d'algun dels requisits que estableix aquest article per ser persona beneficiària dels ajuts sempre que la persona sol·licitant compleixi els requisits per ser destinatària dels habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental que preveu l'article 7 de l'Ordre de 20 d'abril de 1998.

Article 4

Incompatibilitats

Aquestes prestacions són incompatibles amb les altres prestacions econòmiques que tingui reconegudes la persona beneficiària o a les que pugui tenir dret per qualsevol dels sistemes de protecció públics o privats complementaris de la seguretat social, si la concessió de les prestacions objecte d'aquesta convocatòria en pot comportar la pèrdua, la disminució o la no-concessió, així com amb les prestacions del sistema català de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Article 5

Sol·licituds i terminis de presentació

5.1 Les sol·licituds per concórrer a les prestacions d'aquesta convocatòria s'han de presentar en l'imprès normalitzat que es facilitarà a les dependències esmentades a l'annex 2 d'aquesta Ordre o a través d'Internet al web del Departament de Benestar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR