ORDRE AAR/76/2009, de 25 de febrer, per la qual es regula el marisqueig del cargol de punxes amb rastell de cadenes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/76/2009, de 25 de febrer, per la qual es regula el marisqueig del cargol de punxes amb rastell de cadenes.

La franja costanera és des de fa bastants anys objecte de mesures de protecció per part de les diverses administracions implicades, ja que es tracta d'una zona especialment sensible a l'acció humana, tant des del punt de vista de la pesca com de les activitats turístiques que s'hi concentren durant l'estiu.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural vetlla per protegir els ecosistemes fràgils com els alguers de fanerògames o grapissars. Ha construït i instal·lat esculls artificials per protegir els fons costaners i fomentar-hi la pesca artesanal seguint una línia de convergència amb la política pesquera comuna de la Unió Europea.

D'acord amb el que estableix l'article 119.3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de regulació i gestió del marisqueig i l'aqüicultura i l'establiment de les condicions per practicar-los i també la regulació i la gestió dels recursos.

En l'àmbit de la regulació dels recursos marins, la Llei 1/1986, de 25 de febrer, de pesca marítima de Catalunya, estableix a l'article 10 que el Govern establirà per decret, un cop consultades les federacions territorials de confraries de pescadors, les característiques de les arts i els instruments i equips de pesca, les zones i els períodes de veda, les limitacions de captures, la capacitat de captura segons la modalitat de pesca, les característiques dels vaixells, les zones i els horaris d'activitat pesquera i la reglamentació i l'ordenació de les activitats i els mitjans per obtenir recursos marins vius renovables.

En desplegament de l'esmentat mandat legal, el Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc, regula les normes generals per les quals es regeix l'activitat de marisqueig a Catalunya i preveu que el departament competent en matèria de pesca estableixi les mesures concretes per regular aquesta activitat segons l'espècie.

La definició de rastell de cadenes que estableix aquesta Ordre coincideix amb la definició de l'article 2.b) del Reglament (CE) núm. 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers a la mar Mediterrània i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament 1626/94 (DOUE Sèrie L núm. 409 de 30.12.2006), referida a draga per a embarcació.

Les diferents ordres reguladores d'aquesta activitat s'han anat modificant al llarg dels anys per tal d'ajustar-se a la realitat del sector, i han intentat mantenir l'activitat en els límits inicials. Fruit d'aquesta regulació, el nombre màxim de llicències que aquesta Ordre disposa que es poden atorgar a tot Catalunya ha disminuït en un 45% respecte de la regulació que ara es deroga.

La possibilitat de poder practicar dues modalitats de pesca el mateix dia dificultaria el control d'espècies acompanyants capturades amb el rastell de cadenes, i provocaria una competència deslleial a les barques que sent d'arts menors no tenen la llicència de rastell, sense oblidar tampoc l'increment de l'esforç pesquer que aquest fet comportaria. Per aquest motiu, aquesta Ordre, si bé possibilita la combinació del rastell amb altres activitats artesanals, considera que aquestes s'han d'exercir en dies alternatius, de manera que mentre s'estigui feinejant amb el rastell de cadenes no està autoritzada cap altra activitat amb l'excepció dels cadups i les cargoleres, tal com s'ha fet aquests darrers anys.

D'altra banda, l'entrada en vigor del Reglament (CE) núm. 1967/2006, del Consell, de 21 de desembre, obliga a efectuar correccions importants a l'Ordre de 24 de desembre de 2001, per la qual es reglamenta la pesca del cargol de punxes amb rastell de cadenes per tal d'adaptar-la als nous requeriments de la normativa comunitària. Aquestes correccions aconsellen, des d'un punt de vista tècnic i de simplificació normativa, la derogació de l'Ordre de 24 de desembre de 2001 i les seves successives modificacions i l'aprovació d'una nova regulació adaptada als nous requeriments normatius comunitaris.

Finalment, es vol reduir el nombre de llicències que preveu l'Ordre de 24 de desembre de 2001, per atorgar-ne com a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR