DECRET 148/2010, de 26 d'octubre, de creació de la Comissió Assessora de l'atenció maternoinfantil i d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

148/2010, de 26 d'octubre, de creació de la Comissió Assessora de l'atenció maternoinfantil i d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva.

A Catalunya, l'atenció a la salut sexual i reproductiva té una bona qualitat. No obstant això, en els darrers anys diferents factors de tipus demogràfic, social, professional i organitzatiu fan que sigui necessari reorientar els serveis d'atenció maternoinfantils i els serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva.

En aquest sentit, s'ha evidenciat una evolució dels següents factors: el perfil de les dones embarassades ha variat, l'edat mitjana de la maternitat ha augmentat, s'ha incrementat el número d'embarassos multifetus com a conseqüència de l'augment en la utilització de tècniques de reproducció assistida, i s'ha comprovat un increment de la demanda de la dona per participar d'una manera més activa en la salut sexual i reproductiva, en especial durant el procés d'embaràs, part i postpart. També, s'ha posat de manifest que l'increment de la taxa d'embarassos de les dones residents a Catalunya ha suposat un creixement de la taxa de naixements, però també ha comportat un augment de la taxa d'interrupcions de la gestació. Per últim, l'evidència actual sobre la rellevància de la promoció de la salut sexual i la prevenció de les infeccions de transmissió sexual motiva la incorporació d'actuacions dirigides a assolir aquests objectius en els serveis sanitaris públics.

Així mateix, la nostra societat es troba en constant evolució pel que fa a la composició i rols familiars. A aquesta situació hi ha contribuït, entre d'altres factors, el creixement de l'índex de població immigrant, amb valors i comportaments sanitaris diferents als de la població autòctona, i l'augment del nombre de famílies de composició diferent a la fórmula tradicional.

L'evolució del coneixement científic i de les competències professionals fa que es replantegin tant la cartera de serveis d'atenció maternoinfantils com dels serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva.

Amb la finalitat d'atendre aquestes circumstàncies, es crea la Comissió Assessora de l'atenció maternoinfantil i d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, en el si del departament competent en matèria de salut.

D'acord amb la disposició final única, aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya . L'exclusió de la vacatio legis es justifica pel caràcter organitzatiu de la norma i perquè la creació de l'òrgan que regula no requereix cap període d'adaptació. Alhora, l'entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, aconsella, per a la seva interpretació i aplicació, la creació de la Comissió Assessora, tant aviat com sigui possible.

La Comissió Assessora de l'atenció maternoinfantil i d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva es crea de conformitat amb l'article 22 de la Llei 13/1989, 14 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR