ORDRE AAR/418/2008, de 15 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de projectes de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines, i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/418/2008, de 15 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de projectes de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines, i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

En l'actualitat existeix una preocupació social creixent per la conservació i la sostenibilitat del medi ambient, que s'ha reflectit tant en la normativa comunitària com en l'estatal i la de Catalunya.

El Reial decret 324/2000, de 3 de març, d'ordenació de les explotacions porcines va introduir noves exigències en matèria d'utilització i gestió de fems en les explotacions porcines i el Reial decret 987/2008, de 13 de juny, pel qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a determinats projectes de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines, complementa aquestes mesures i estableix un règim d'ajuts destinats a afavorir el desenvolupament de sistemes de gestió conjunts que ofereixen solucions innovadores als actuals sistemes d'eliminació de purins.

Donat l'increment dels subproductes generats en les explotacions porcines, que és un dels factors que limita el creixement del sector, i especialment de les dejeccions ramaderes, la gestió de les quals comporta problemes importants ja que generen l'emissió de gasos a la atmosfera, la contaminació de les aigües i un excés de nitrogen i de fòsfor assimilable per les superfícies agrícoles.

Davant d'aquesta situació, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) considera necessari afavorir el desenvolupament de sistemes de gestió conjunts que ofereixin solucions als problemes actuals de gestió i valorització de purins de les explotacions porcines, així com implementar mesures de reducció d'aquesta volatilització en l'aplicació de fertilitzants.

D'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya. A proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a projectes de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines, les quals es troben publicades als annexos 1, 2 i 3 d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a l'execució de projectes conjunts de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines, corresponents a l'any 2008, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC fins al 3 d'octubre de 2008, inclòs.

2.3 Els ajuts per a l'any 2008 que s'estableixen en aquesta ordre van a càrrec de la partida pressupostaria AG03 D/770000116/6121 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, per un import de 100.000 euros.

2.4 L'òrgan competent per a la tramitació del procediment és el Servei de Producció Agrícola.

2.5 L'òrgan competent per dictar la resolució corresponent de les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds de l'ajut, i estarà constituïda pel subdirector o la subdirectora general de Ramaderia, que actuarà com a president o presidenta, el cap o la cap del Servei de Producció Agrícola, que actuarà com a secretari o secretària de la Comissió, el subdirector o la subdirectora de Gestió d'Acció Rural, i el cap o la cap de Servei de Producció Ramadera.

2.6 El termini màxim per emetre i notificar la resolució per escrit amb justificant de recepció a la persona sol·licitant és fins el 31 de desembre de 2008. Si en aquest termini no s'ha dictat resolució expressa, s'ha d'entendre que la sol·licitud ha estat desestimada.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, que no exhaureixi la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució. En cas de silenci administratiu es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini de tres mesos, comptats a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar que estableix l'apartat 2.6 anterior.

2.8 Els ajuts atorgats es publicaran en el web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm fent ús dels mitjans electrònics establerts i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural. En el supòsit d'ajuts d'un import superior a 3.000 euros es publicaran, a més, en el DOGC.

Disposició addicional

D'acord amb la disposició final segona del Reial decret 987/2008, de 13 de juny, el pagament dels ajuts quedarà condicionat a la decisió positiva de la Comissió Europea d'acord amb l'article 88.3 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 15 de setembre de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

.1 Objecte de l'ajut

L'objecte d'aquestes bases reguladores és establir els ajuts per promoure el desenvolupament de sistemes innovadors de gestió de purins procedents de les explotacions porcines, respectuosos i compatibles amb la protecció del medi ambient, que evitin consums ineficients d'energia, que contemplin una visió integral de valorització i desenvolupament de millors tècniques disponibles en l'aplicació de purins.

.2 Activitats subvencionables

2.1 La compra, inclòs l'arrendament financer amb opció de compra, de nova maquinària i equipaments necessaris per a la preservació i la millora de l'entorn natural en la gestió dels purins de les explotacions porcines, fins al valor de mercat de l'esmentada maquinària o equipament.

2.2 Les despeses generals relacionades amb les despeses indicades a l'apartat anterior, com els honoraris del personal assessor, els estudis de viabilitat o l'adquisició de patents i llicències. L'import del conjunt d'aquestes despeses resta limitat a un màxim del 12 per cent de les inversions previstes a l'apartat anterior.

2.3 Les ajudes es concediran a activitats realitzades entre la data de presentació de la sol·licitud de l'ajut i el 31 de desembre de 2008.

2.4 No seran subvencionables les instal·lacions de plantes d'assecatge tèrmic de purins.

.3 Persones beneficiàries

3.1 Poden ser persones beneficiàries dels ajuts que s'estableixen en aquestes bases reguladores, les associacions, organitzacions i agrupacions de titulars d'explotacions porcines i altres figures equivalents, incloses les agrupacions de defensa sanitària, cooperatives, societats agràries de transformació i els plans col·lectius de gestió de dejeccions ramaderes establerts a l'empara del Decret 220/2001, d'1 d'agost, de gestió de les dejeccions ramaderes; integrades en la major part per explotacions de porcí, que presentin un projecte conjunt de gestió de purins, segons es defineix en l'annex 2 d'aquesta Ordre.

3.2 Els projectes hauran d'incloure la participació d'explotacions agràries, o empreses gestores, de manera que es dugui a terme una gestió i valorització de purins innovadora des del punt de vista tecnològic, econòmic i mediambiental, i que integrin les millors tècniques disponibles en l'aplicació de purins.

.4 Requisits de les persones beneficiàries, de les explotacions porcines integrades i de les explotacions agràries

4.1 L'associació, organització, agrupació o figura equivalent...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR