ORDRE AAM/217/2014, de 9 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya i es convoquen els corresponents a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d’unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l’Administració. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d’un distintiu comunitari de denominació d’origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d’origen vitivinícola protegida (DOP), indicació geogràfica protegida vitivinícola (IGP) i especialitat tradicional garantida (ETG).

Els distintius d’origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP/IGP vitivinícola, DOP, IGP i ETG possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i la Llei 15/2002, de 27 de juny de 2002, d’ordenació vitivinícola.

L’artesania alimentària també regulada per la Llei 14/2003, de 13 de juny, es defineix com l’activitat d’elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen a les persones consumidores un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. L’artesania ocupa un punt important d’inflexió entre el consum del producte sense transformar i la indústria de l’alimentació.

Les entitats associatives d’artesans i artesanes sense ànim de lucre proporcionen a les persones associades assessorament i informació sobre l’adaptació a les noves tecnologies, i al mateix temps uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt de persones artesanes associades i augmentin el coneixement de la producció artesanal alimentària entre les persones consumidores.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea el 15 de febrer de 2008 mitjançant la Decisió C (2008) 702, modificada per la Decisió C (2009) 10340 de 14 de desembre de 2009 i per la Decisió C (2010) 8294 final de 30 de novembre de 2010, per la Decisió C(2012) 8674 final de 26 de novembre de 2012, i per la Decisió C (2013) 8300 final de 25 de novembre de 2013, preveu una mesura per fomentar els distintius d’origen i qualitat dels programes de qualitat d’aliments però només per als productes registrats a la Comissió Europea i els lligats amb la producció.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural vol fomentar la promoció i certificació dels productes amb distintius d’origen i qualitat dels aliments i l’artesania alimentària a Catalunya.

Per aquest motiu, es publica aquesta Ordre d’ajuts per als distintius d’origen i qualitat DOP/IGP vitivinícola, DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional, que no es poden acollir al PDR, i per a la certificació dels distintius d’origen i qualitat de les DOP/IGP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG, així com per a la promoció de l’artesania alimentària.

El règim d’aquests ajuts és el que estableix el Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L-352, de 24.12.2013).

D’acord amb el que disposen el Decret 56/2009, de 7 d’abril, per a l’impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de normes reguladores de signatura electrònica, la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, i el Reial decret 1671/2009, de 6 de novembre, que desplega parcialment la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, en relació amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú;

Atès que s’ha pogut constatar que, per a aquests ajuts, un nombre considerable de possibles persones beneficiàries disposen dels mitjans tecnològics necessaris per poder realitzar la tramitació electrònica de la sol·licitud d’aquests ajuts, s’estableix la tramitació administrativa de la fase de sol·licitud per mitjans electrònics, de conformitat amb l’article 27.6 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, i l’article 43.2 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i al sector d’artesania alimentària mitjançant un ajut econòmic, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d’origen i qualitat dels aliments i l’artesania alimentària a Catalunya, les quals es publiquen a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per a l’any 2014, els ajuts següents d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article anterior:

2.1.1 La promoció dels distintius d’origen i qualitat DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional.

2.1.2 La certificació dels distintius d’origen i qualitat de les DOP i IGP vitivinícoles, les DOP, IGP i ETG.

2.1.3 La promoció de l’artesania alimentària a Catalunya.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds és d’un mes que computa des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC.

2.3 La dotació pressupostària es distribueix de la manera següent:

La promoció dels distintius d’origen i qualitat DOP, IGP, ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional està dotada amb un import màxim de 40.000,00 euros.

La certificació dels distintius d’origen i qualitat de les DOP i IGP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG està dotada amb un import màxim de 140.000,00 euros.

La promoció de l’artesania alimentària a Catalunya està dotada amb un import màxim de 40.000,00 euros.

Aquests ajuts van a càrrec de la partida pressupostària del DAAM per a 2014 AG06/D/482000100/6130/0000 dotada amb un import màxim de 220.000,00 euros.

2.4 Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts, imputables a l’anualitat 2014 i compreses entre el 16 d’octubre de 2013 i el 15 de setembre de 2014, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DAAM el 3 d’octubre de 2014, per tal que com a màxim el dia 10 de desembre de 2014, es pugui procedir a la certificació i comprovació de l’execució de les activitats previstes.

2.5 L’òrgan instructor dels expedients d’ajuts és el Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que és l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general amb competència en Qualitat Agroalimentària, el subdirector o subdirectora general d'Agricultura i el/la cap de Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.7 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és d’un mes, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del director o la directora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant el conseller o consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sense...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR