ORDRE AAR/68/2010, d'11 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats a la producció i per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/68/2010, d'11 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats a la producció i per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que tenen unes característiques diferencials i de qualitat sempre han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i també a l'artesania alimentària.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i el Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desplegament de la Llei anterior, regulen els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris Denominació d'Origen Protegida (DOP), Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i Especialitat Tradicional Garantida (ETG), que possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració.

També regulen la marca de qualitat alimentària (Marca Q), marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s'atorga a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa.

A més, regulen l'artesania alimentària, la qual defineixen com l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen a les persones consumidores un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. L'artesania ocupa un punt important d'inflexió entre el consum del producte sense transformar i la indústria de l'alimentació.

Les entitats associatives d'artesans i artesanes sense ànim de lucre proporcionen a les persones associades assessorament i informació sobre l'adaptació a les noves tecnologies i, al mateix temps, uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt de persones artesanes associades i augmentin el coneixement de la producció artesanal alimentària entre les persones consumidores.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2007-2013, aprovat per la Comissió Europea el 15 de febrer de 2008 mitjançant la Decisió C(2008)702, preveu una mesura per fomentar els distintius d'origen i qualitat dels programes de qualitat d'aliments, però només per a productes lligats a la producció.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) vol fomentar els productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i que no estan lligats directament a la producció, els quals no poden beneficiar-se dels ajuts del PDR, i també vol fomentar l'artesania alimentària.

El règim d'aquests ajuts serà el que estableix el Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L-379, de 28.12.2006).

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector d'artesania i als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i que no estan lligats directament a la producció mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció (IGP, Indicacions Geogràfiques Protegides; ETG, Especialitat Tradicional Garantida, i Marca Q, Marca de Qualitat Alimentària de Catalunya), i al foment de l'artesania alimentària a Catalunya, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats directament a la producció i al foment de l'artesania alimentària per a l'any 2010, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article anterior.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

2.3 La línia d'ajuts al foment dels distintius d'origen i qualitat de productes no lligats a la producció està dotada amb un import màxim de 80.000 euros, dels quals 60.000 euros tenen com a persones destinatàries les entitats sense ànim de lucre i 20.000 euros la resta de persones beneficiàries, i la línia d'ajuts al foment de l'artesania alimentària està dotada amb un import màxim de 140.000 euros. Aquests ajuts aniran a càrrec de les partides pressupostàries del DAR per al 2010 AG06/D/482000100/6130, amb un import màxim de 200.000 euros, i AG06/D/470000100/6130, dotada amb un import màxim de 20.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajuts és el Servei de Denominacions i Marques.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, el subdirector o la subdirectora general d'Indústries Agroalimentàries, i el/la cap del Servei de Denominacions i Marques.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de cinc mesos a comptar de la data en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en el web www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, al DOGC.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 11 de febrer de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR