DECRET 270/1999, de 28 de setembre, pel qual s'estableix el currículum del cicle de formació específica de grau mitjà d'arts plàstiques i disseny en revestiments murals, de la família professional de les arts aplicades al mur.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

270/1999, de 28 de setembre, pel qual s’estableix el currículum del cicle de formació específica de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny en revestiments murals, de la família professional de les arts aplicades al mur.

D’acord amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives l’establiment del currículum dels diferents ensenyaments, dels quals el Govern n’ha de fixar prèviament els aspectes bàsics curriculars.

Mitjançant el Decret 304/1995, de 7 de novembre, el Departament d’Ensenyament ha determinat l’ordenació general dels cicles de formació específica d’arts plàstiques i disseny de Catalunya.

El Reial decret 1463/1995, d’1 de setembre, fixa el títol de tècnic d’arts plàstiques i disseny de la família professional de les arts aplicades al mur, així com els corresponents ensenyaments mínims i les altres característiques bàsiques. Escau, per tant, establir el currículum per a l’aplicació a Catalunya.

El cicle de grau mitjà d’aquesta família de les arts aplicades al mur a què es refereix aquest Decret està orientat a formar professionals creatius que coneguin i desenvolupin les activitats pròpies del sector artístic del revestiment mural.

Tots els continguts i procediments que comprèn aquest àmbit de la família de les arts aplicades al mur estan encaminats a donar resposta a la demanda d’aquest mercat. Les tècniques del revestiment mural, el tractament dels materials i l’ús de les eines requereixen el coneixement tant de les noves tecnologies com les tècniques i els processos tradicionals i manuals que han qualificat des de sempre les arts aplicades al mur. Els professionals han de disposar d’una bona preparació que els permeti conciliar l’aplicació de criteris artístics i estètics adequats a l’entorn ambiental i arquitectònic, i als objectius previstos.

Per tot això, a proposta del conseller d’Ensenyament, d’acord amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per als ensenyaments vinculats al títol de tècnic d’arts plàstiques i disseny pertanyent a la família professional de les arts aplicades al mur. Aquest títol és de tècnic d’arts plàstiques i disseny en revestiments murals.

Article 2

Per als mòduls impartits en el centre educatiu, corresponents als diferents cicles de formació específica objecte d’aquest Decret:

  1. La denominació, el nivell i la durada són els que es defineixen a l’annex 1, en els apartats 1.1, 1.2 i 1.3.

  2. El camp professional i les tasques més significatives són les que es descriuen a l’annex 1, en els apartats 2.1 i 2.2.

  3. Els objectius generals són els que s’estableixen a l’annex 1, en l’apartat 3.1.

  4. L’estructura de la formació en centres educatius, de la fase de pràctiques i de l’obra final, així com les hores que se’ls destina, es detallen a l’annex 1, en l’apartat 3.2.1.

  5. Els mòduls que componen l’ensenyament en centres educatius i les hores assignades a cadascun es fixen a l’annex 1, en l’apartat 3.2.2.

  6. Els objectius, continguts i objectius terminals de cada mòdul són els que s’estableixen a l’annex 1, en l’apartat 3.3. Els objectius terminals tenen la consideració de criteris d’avaluació.

Article 3

Els objectius i continguts de l’obra final i de la fase de pràctiques, així com les orientacions per a la seva avaluació, s’inclouen a l’annex 2.

Article 4

El nombre màxim de convocatòries per a cada mòdul serà de quatre. De manera excepcional, a proposta del director del centre, el Departament d’Ensenyament podrà establir una convocatòria extraordinària en els supòsits de malaltia o d’altres de consideració semblant.

Article 5

El títol de tècnic d’arts plàstiques i disseny donarà dret a l’accés al batxillerat en la seva modalitat d’arts a qui hagi accedit al corresponent cicle de formació específica mitjançant la prova a què fa referència l’article 9 del Decret 304/1995.

Els mòduls de dibuix artístic i emmotllat i buidatge podran ser objecte de convalidació per les matèries de dibuix artístic I i volum de la modalitat d’arts del batxillerat.

Article 6

Les condicions d’espai i d’instal·lacions que han de reunir els centres educatius són les que fixa el Reial decret 389/1992, de 15 d’abril, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics. Als efectes del que disposen els articles 40.1 i 44 del Decret esmentat, els mòduls d’aquesta família professional es classifiquen a l’annex 1, en l’apartat 4.

La relació numèrica docent/alumnes serà d’1/15 en els mòduls relacionats sota l’epígraf "Tallers", que, sempre que sigui possible, s’impartiran en les aules específiques del centre. Per a la resta de mòduls, s’aplicarà la relació numèrica docent/alumnes d’1/30.

Article 7

Els mòduls classificats com a teoricopràctics i tallers que s’estableixen en aquest Decret tindran la consideració de matèries optatives de batxillerat en la modalitat d’arts.

Article 8

Els mòduls susceptibles de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’especifiquen a l’annex 1, a l’apartat 5.

Disposició transitòria

Es faculta el conseller d’Ensenyament per autoritzar la docència de determinats mòduls al professorat que, a la publicació d’aquest Decret, imparteixi matèries equivalents de l’ordenació anterior i puguin acreditar la formació i experiència adients.

Barcelona, 28 de setembre de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno

Conseller d’Ensenyament

Annex 1

Revestiments murals

—1 Identificació del títol

El cicle de revestiments murals està orientat a formar professionals en l’àmbit de la intervenció mural en tot tipus de revestiments decoratius per a espais i elements de les construccions. L’aplicació del revestiment és múltiple, abasta des de consideracions d’índole decorativa a també funcionals, i contribueix a qualificar les condicions ambientals i estètiques d’espais i d’edificis.

Aquest professional podrà oferir solucions creatives a partir d’una formació basada en disciplines sobre coneixements artístics i plàstics, i sobre tècniques, procediments i materials, tant actuals com tradicionals. El disposar també d’una visió àmplia sobre les pròpies possibilitats expressives, d’un esperit experimentador, i d’una capacitat de raonament sobre el fet artístic, és el que qualifica el treball d’aquest professional per a la concepció i realització de projectes de revestiments murals.

1.1 Denominació: tècnic d’art plàstiques i disseny en revestiments murals.

1.2 Nivell: grau mitjà d’art plàstiques i disseny.

1.3 Durada: mil sis-centes hores.

—2 Descripció del perfil professional

2.1 Camp professional.

Comprèn les activitats i els procediments de revestiments murals realitzats com a artista autònom o associat, en grau divers, a un taller, a un equip pluridisciplinari o a una empresa vinculat a:

Realització, recreació i reproducció de revestiments murals.

Ornamentació, renovació, manteniment i rehabilitació del medi arquitectònic.

2.2 Tasques més significatives.

Realitza revestiments murals projectats per ell o per altres professionals.

Selecciona el material adequat per a cada projecte verificant-ne la qualitat i les prestacions corresponents.

Adequa els diferents dissenys i els trasllada a revestiments murals.

Empra correctament les eines i els materials propis de l’especialitat.

Comprova que el resultat final dels treballs responen a les orientacions inicials.

Analitza la documentació sobre els plantejaments plàstics i tècnics dels projectes a realitzar i estableix els recursos necessaris per a la consecució dels treballs.

Vetlla pel manteniment de màquines i eines.

Pressuposta els treballs.

Verifica les prestacions i qualitats dels materials de l’obra.

Investiga diferents tipus de processos i productes i la idoneïtat de la seva aplicació per a cada tipus de revestiment mural.

Col·labora en equips de treball coordinats per tècnics superiors.

Gestiona i difon la pròpia obra.

Organitza el taller tenint en compte els factors necessaris per al desenvolupament de la seva activitat professional.

—3 Currículum

3.1 Objectius generals del cicle formatiu

Identificar els períodes històrics i les manifestacions artístiques significatives de l’àmbit de les arts aplicades al mur.

Emprar els mètodes de creació, elaboració i reproducció dels revestiments murals tradicionals i actuals.

Dur a terme projectes de revestiments murals.

Aplicar les tècniques de modelatge i buidatge.

Adequar-se a les propostes de treball encomanades, valorant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR