ORDRE EDU/312/2008, de 2 de juny, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau mitja d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/312/2008, de 2 de juny, per la qual s'adapta el currículum del cicle formatiu de grau mitja d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola.

Mitjançant el Decret 197/1997, de 30 de juliol (DOGC núm. 2459, de 21.8.1997), es va establir el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, de 2.000 hores de durada, que correspon a la família professional de manteniment i serveis a la producció.

Per l'Ordre EDU/93/2007, d'11 d'abril, aquest currículum va ser adaptat al perfil professional de manteniment de vaixells d'esbarjo i serveis portuaris.

Atesa la necessitat de disposar d'una formació adaptada al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, per poder atendre adequadament l'interès del col·lectiu d'alumnat que vol assolir la competència professional associada a l'esmentat perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola;

Atès que la demanda de formació en el camp professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola s'anava satisfent amb la impartició de cursos de formació ocupacional i que no s'ha establert cap cicle formatiu relacionat amb la reparació i manteniment de màquina d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola;

Atès que la disposició addicional tercera del Decret 197/1997, de 30 de juliol, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, estableix que el conseller d'Ensenyament pot adaptar el currículum a les característiques singulars de col·lectius d'alumnat;

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, d'acord amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre adapta el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, de 2.000 hores de durada, al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola.

Article 2

Horari, perfil i currículum

2.1 La distribució horària és la que s'indica a l'apartat 1 de l'annex.

2.2 El perfil professional és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 3.1 de l'annex.

2.4 Els continguts del currículum s'estructuren en els crèdits que s'estableixen a l'apartat 3.2 de l'annex.

2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l'avaluació.

Article 3

Crèdits

La relació de crèdits en què s'estructuren els mòduls professionals del currículum del cicle formatiu de grau mitjà d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, s'estableix a l'apartat 3.4 de l'annex.

Article 4

Professorat

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu, adaptat al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, són les que s'estableixen a l'apartat 4 de l'annex.

Article 5

Convalidacions i correspondències

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s'especifiquen, respectivament, en els apartats 5.1 i 5.2 de l'annex.

Article 6

Certificació

L'alumnat que superi tots els crèdits que componen el currículum adaptat per aquesta Ordre, a més de sol·licitar el títol de tècnic en instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, rebrà una certificació acreditativa del centre docent on l'hagin cursat, on consti que han cursat i superat el cicle formatiu de grau mitjà d'instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, de 2.000 hores de durada, adaptat al perfil professional de reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, d'acord amb el model que consta a l'apartat 6.1 de l'annex.

L'alumnat que no superi tots els crèdits rebrà la certificació dels estudis cursats d'acord amb el model que consta a l'apartat 6.2 de l'annex.

Barcelona, 2 de juny de 2008

Ernest Maragall i Mira

Conseller d'Educació

Annex

.1 Distribució horària

1.1 Durada del cicle formatiu: 2.000 hores.

1.1.1 Formació en el centre educatiu: 1.750 hores (crèdits de l'1 al 12 i del 14 al 16).

1.1.2 Formació en centres de treball: 250 hores (crèdit 13).

.2 Perfil professional

2.1 Competència general.

És competència general d'aquest tècnic realitzar la reparació i manteniment de maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, en condicions de qualitat, de seguretat i dins dels terminis requerits.

2.2 Competències professionals.

Les competències i realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

  1. Muntar i mantenir maquinària i equip electromecànic:

    1. Muntar i posar en condicions de funcionament subconjunts i conjunts mecànics, a partir de fulles de processos, plànols i especificacions tècniques, garantint les condicions de qualitat i seguretat establertes.

    2. Construir i instal·lar circuits pneumàtics i hidràulics, a partir de plànols, normes i especificacions tècniques necessàries, en condicions de funcionament i seguretat adequades.

    3. Diagnosticar l'estat, fallades o avaria dels elements del sistema mecànic, aplicant procediments establerts.

    4. Diagnosticar l'estat, fallada o avaria dels elements dels sistemes hidràulic i pneumàtic, aplicant procediments establerts.

    5. Realitzar les operacions de reparació per substitució de peces o elements dels sistemes mecànic, hidràulic i pneumàtic, establint el procés de desmuntatge/muntatge, utilitzant manuals d'instruccions i plànols, restablint les condicions funcionals, amb la qualitat i seguretat requerides.

    6. Obtenir croquis d'elements mecànics o dels circuits pneumàtics i hidràulics, i informació de les seves característiques i especificacions tècniques a partir de les dades recollides de l'element o sistema deteriorat i de la documentació tècnica disponible de la màquina per a la seva reconstrucció o reparació.

    7. Realitzar operacions de treballs de banc i de soldadura elèctrica per a la reparació o reconstrucció d'elements mecànics.

    8. Instal·lar i construir maquinària i equip electromecànic, a partir dels plànols i especificacions tècniques necessàries, en condicions de funcionament i seguretat.

    9. Realitzar fitxes de manteniment preventiu, a partir de la documentació tècnica de maquinària i manuals de manteniment.

    10. Crear, mantenir i intensificar relacions de treball a l'àmbit del manteniment industrial, resolent els conflictes interpersonals que es presentin i participant en la posada en pràctica de procediments de reclamacions i disciplinaris.

    11. Actuar segons el pla de seguretat i higiene de l'empresa, portant a terme accions preventives, correctives i d'emergència, aplicant les mesures establertes i complint les normes i la legislació vigents.

  2. Muntar i mantenir els sistemes elèctric i electrònic:

    1. Muntar i instal·lar equips i circuits elèctrics i electrònics per a maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola, a partir de plànols i especificacions tècniques, en condicions de funcionament i seguretat adequades.

    2. Realitzar les operacions de reparació per substitució d'elements dels sistemes elèctric i electrònic i dels circuits elèctrics, establint el procés de desmuntatge/muntatge, d'acord amb les instruccions tècniques i procediments establerts.

    3. Determinar, al seu nivell, l'estat dels elements electrònics de potència, de comandament, d'adquisició de dades, unitats de comandament i senyalització elèctrics i electrònics i de tractament de la informació, realitzant mesures i comprovacions, utilitzant instruccions tècniques i procediments establerts i informant dels resultats al seu superior.

    4. Obtenir croquis dels circuits i dels elements dels sistemes elèctrics i electrònics, i informació de les seves característiques i especificacions tècniques a partir de les dades recollides dels propis sistemes i de la documentació tècnica disponible de la màquina per a la seva reconstrucció o reparació.

    5. Crear, mantenir i intensificar relacions de treball a l'àmbit del manteniment industrial, resolent els conflictes interpersonals que es presentin i participant en la posada en pràctica de procediments de reclamacions i disciplinaris.

    6. Actuar segons el pla de seguretat i higiene de l'empresa, portant a terme accions preventives, correctives i d'emergència, aplicant les mesures establertes i complint les normes i la legislació vigents.

  3. Muntar i mantenir els components estructurals de la maquinària d'obra pública, logística i manutenció de càrregues i agrícola:

    1. Muntar i instal·lar components estructurals, a partir de plànols i especificacions tècniques, en condicions de funcionament i seguretat adequades.

    2. Realitzar les operacions de reparació per substitució d'elements estructurals, establint el procés de desmuntatge/muntatge, d'acord amb les instruccions tècniques i procediments establerts.

    3. Determinar, al seu nivell, l'estat dels elements estructurals, realitzant mesures i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR