ORDRE ARP/129/2002, de 18 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2002.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/129/2002, de 18 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, i es convoquen els corresponents a l'any 2002.

El dictamen (1999/C368/21) del Comitè Econòmic i Social de la CE, sobre la política de consolidació del model agrari europeu, assenyala que la pressió cada vegada més intensa de la competència exigeix reforçar la posició dels agricultors al mercat, sobretot amb unes empreses de comercialització i transformació competitives a les quals les cooperatives i les seves integracions per a la concentració de l'oferta tinguin una funció determinant.

Així mateix, el Decret legislatiu 1/1992, de 10 de febrer, pel que s'aprova el text refós de la Llei de cooperatives de Catalunya, reconeix als articles 121, 122, 129 i a la disposició final 2, la importància del moviment cooperatiu per al sector agrari i per al desenvolupament rural, i la necessitat d'adoptar mesures de foment i suport a les cooperatives perquè puguin complir els seus objectius.

Per donar resposta a aquestes demandes, el Parlament de Catalunya va aprovar la Resolució 35/VI sobre les mesures per impulsar la cooperació i la formació al món agrari que conté l'elaboració i l'execució d'un pla de suport i millora del sector cooperatiu, amb la finalitat de reforçar la competitivitat de les explotacions agràries catalanes.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre, subjecte als principis i les disposicions del Decret legislatiu 1/1992, de 10 de febrer, dotada de plena personalitat jurídica i que té com a finalitats la representació dels interessos generals dels socis, el manteniment i la divulgació dels principis del moviment cooperatiu i de serveis, assistència i actuacions d'interès general per al cooperativisme agrari català. Considerades les característiques de la Federació es creu convenient destinar una de les línies d'ajut a fomentar les actuacions que desenvolupi aquesta entitat com a eix vertebrador del teixit agrari cooperatiu.

Amb aquest marc normatiu, es considera que el foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i de l'oferta cooperativa a Catalunya ha de contribuir a la millora de l'orientació econòmica i social de les cooperatives i les entitats associatives agràries, amb l'adopció de mesures de gestió integral i comercialització com un element important per reforçar la seva posició en la indústria agroalimentària i el comerç en el mercat interior i exterior.

En conseqüència, valorada la conveniència de fomentar la modernització i la concentració de les cooperatives agràries de Catalunya mitjançant l'aplicació de noves estratègies empresarials i comercials, així com les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari, i en ús de les competències que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries, amb la finalitat que puguin adaptar-se ràpidament als canvis del mercat, mantenir o crear nous llocs de treball i aprofitar noves sortides comercials. Les esmentades bases reguladores es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de la modernització i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries de Catalunya per a l'any 2002, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds és de tres mesos comptat a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Seran elegibles les despeses de les actuacions iniciades després del 20 de març de 2001, data d'aprovació del Pla de modernització de les cooperatives agràries de Catalunya pel Parlament de Catalunya.

2.3 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de tres mesos comptat a partir de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

2.4 Els ajuts que estableix aquesta Ordre aniran a càrrec de les anualitats 2002, 2003, 2004 i 2005 de la partida pressupostària plurianual D/772170000/7141 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca dotada amb uns imports màxims de 3.074.176,91 euros, 1.000.000 euros, 800.000 euros i 400.000 euros, respectivament, per a cada una de les esmentades anualitats.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 18 d'abril de 2002

Josep Grau i Seris

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

- 1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable als ajuts que regulen aquestes bases l'integren el Decret 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 1849, de 21.1.1994); l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i controls d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

- 2 Objecte dels ajuts

Constitueix l'objecte dels ajuts que estableix aquesta Ordre el foment de la modernització i la concentració de les cooperatives agràries i les entitats associatives agràries, que contribueixi a la millora de la seva orientació econòmica i social amb l'adopció de mesures de gestió empresarial i de comercialització.

D'acord amb aquests objectius, s'estableixen les línies d'ajut corresponents:

2.1 Processos d'integració cooperativa.

2.1.1 S'estableix una línia d'ajuts per fomentar la concentració i la modernització de l'oferta cooperativa dirigida a consolidar processos d'integració de cooperatives agràries per fusió, absorció o creació de nous grups cooperatius.

2.1.2 Aquests ajuts estan destinats a sufragar els costos inicials que resultin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR