RESOLUCIÓ JUS/1103/2002, de 22 d'abril, de modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/1103/2002, de 22 d'abril, de modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Vista l'Ordre de 26 de juny de 1985 publicada en el DOGC núm. 597, de 7 d'octubre, per la qual es declara l'adequació a la legalitat i es disposa la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de Catalunya i la publicació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya; i les resolucions de 15 de febrer de 1990 (DOGC núm. 1261, de 28 de febrer) i 29 de desembre de 1995 (DOGC núm. 2155, de 17 de gener de 1996) de modificació d'estatuts;

Vista la modificació global dels estatuts aprovada en Junta General extraordinària de 30 de gener de 2002;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals, i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, d'aprovació del reglament que la desplega; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; i la Resolució d'11 de maig de 1999, de publicació de les relacions de procediments administratius regulats per la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2898, de 28 de maig de 1999);

Atès que els articles modificats s'adeqüen a la legalitat;

Atès que el present expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials, i que s'han complert tots els tràmits establerts;

D'acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

-1 Declarar l'adequació a la legalitat de la modificació global dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya i disposar la seva inscripció en el Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya.

-2 Disposar que es publiqui al DOGC la modificació dels Estatuts esmentats, com a annex a aquesta Resolució.

Barcelona, 22 d'abril de 2002

Josep-D. Guàrdia i Canela

Conseller de Justícia

Annex

Modificació d'Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya

Per resolució del 26 de juny de 1985, publicada el 7 d'octubre de 1985 (DOGC núm. 597), es va adequar a la legalitat els Estatuts del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) que tenen la voluntat d'agrupar tots els psicòlegs residents al territori català i aconseguir les finalitats que a continuació es detallen, mantenint els acords de col·laboració amb les altres institucions col·legials, acadèmiques i polítiques que escaigui.

Naturalesa, finalitats i funcions

Article 1

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per al compliment de les seves funcions.

Article 2

Aquesta corporació de dret públic es regeix per aquests Estatuts, per la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals de Catalunya, modificada parcialment pel Decret legislatiu 12/1994, de 26 de juliol, pel Decret 329/1983, de 7 de juliol, que va aprovar el Reglament de col·legis professionals de Catalunya, i per qualsevol altra legislació comunitària, estatal o autonòmica que l'afecti.

Article 3

Relació del COPC amb la Generalitat de Catalunya

El COPC, tant pel que fa a aspectes institucionals i corporatius com a continguts de la professió, es relaciona amb els departaments del Govern de la Generalitat de Catalunya amb competència en la matèria.

Quan calgui, dins dels marcs competencials corresponents, el COPC es pot relacionar també amb els ens locals i amb l'Administració de l'Estat i els organismes supraestatals.

Article 4

Relació del COPC amb altres organismes professionals i públics

  1. El COPC es relaciona amb el Consell General de Col·legis Oficials de Psicòlegs de l'Estat d'acord amb la legislació estatal i amb els estatuts que ho regulin.

    Dins d'aquests marcs legals, el COPC manté amb el Consell General les relacions pactades per mitjà d'acords establerts lliurement entre les dues parts i té, en l'esmentat Consell, la representació i els drets i els deures que preveuen els seus Estatuts.

  2. Sens perjudici del que disposa l'apartat anterior, el COPC, com a col·legi de psicòlegs únic en l'àmbit de Catalunya, pot establir acords de reciprocitat i cooperació amb altres col·legis o associacions professionals de fora d'aquest àmbit territorial.

  3. El COPC pot establir amb els organismes professionals estrangers i internacionals les relacions que, en el marc de la legislació vigent, consideri convenients en cada moment.

Article 5

La incorporació al Col·legi és obligatòria per a tots als qui amb el títol oficial exerceixin la professió dins del seu àmbit territorial.

Amb la finalitat de quedar subjectes a les competències d'ordenació i de control corresponents, els professionals inscrits en un col·legi oficial de psicòlegs d'una altra demarcació territorial han de comunicar al COPC les actuacions que facin dins del seu àmbit territorial.

Article 6

Són principis essencials de l'estructura interna i del seu funcionament la igualtat dels seus membres, l'elecció democràtica dels seus òrgans de govern, l'adopció dels acords per majoria i la seva llibertat d'actuació dins del respecte a les lleis.

Article 7

L'àmbit territorial del Col·legi és el del territori de Catalunya i el seu domicili social és a Barcelona ciutat, Gran Via de les Corts Catalanes, 751 A.

Article 8

Són finalitats essencials del Col·legi ordenar l'exercici professional en qualsevol de les seves formes i modalitats; representar els interessos generals de la professió, especialment en les seves relacions amb l'Administració; defensar els interessos professionals dels col·legiats i vetllar perquè l'activitat professional s'adeqüi als interessos dels ciutadans.

Article 9

Per al compliment de les seves finalitats, el Col·legi exerceix les funcions següents:

  1. Facilitar l'exercici de la professió i fomentar el màxim desenvolupament professional entre els col·legiats.

  2. Fomentar la solidaritat entre el seus membres, vetllar per l'ètica professional i pel respecte als drets del ciutadans, i exercir la jurisdicció disciplinària en matèries professionals i col·legials.

  3. Vetllar perquè tots els mitjans de comunicació social divulguin els avenços de la psicologia fonamentats científicament i/o d'ús comú en la pràctica professional contrastada i evitin qualsevol propaganda o publicitat general incerta.

  4. Participar en els òrgans consultius de l'Administració, quan aquesta ho requereixi, i contribuir a la consecució del dret a la protecció de la salut.

  5. Participar en l'elaboració i la modificació, quan calgui, dels plans d'estudis de la carrera de psicologia, especialment la fase postgraduada i d'especialització.

  6. Tenir la representació i defensa de la professió davant l'Administració, les institucions, els tribunals, les entitats i els particulars amb legitimació per ser part en tots els litigis que afectin els interessos professionals. Pot exercir el dret de petició, d'acord amb la llei, i proposar les reformes legislatives que consideri justes per defensar la professió.

  7. Promoure i desenvolupar la formació professional i fomentar el perfeccionament científic i tècnic dels col·legiats.

  8. Garantir una organització col·legial eficaç, promovent la descentralització territorial i el funcionament de les seccions i/o comissions professionals especialitzades.

  9. Organitzar activitats i serveis comuns i institucionals de caràcter professional, cultural, assistencial, de previsió i anàlegs que siguin d'interès per als col·legiats.

  10. Prendre mesures i, si és procedent, exercir les accions legals oportunes per impedir l'intrusisme en la professió.

  11. Evitar la competència deslleial entre els col·legiats.

  12. Intervenir, com a mediador i amb procediments d'arbitratge, en els conflictes que, per motius professionals, se suscitin entre col·legiats.

  13. Definir i regular les diferents especialitats professionals i proposar, a títol orientatiu, els honoraris corresponents.

  14. Emetre informes i dictàmens en procediments judicials o administratius en els quals es discuteixin qüestions relatives a honoraris professionals.

  15. Visar els treballs professionals en els casos i en la forma que estableixi la Junta General, així com editar i distribuir els impresos dels certificats psicològics oficials.

  16. Facilitar, a requeriment de jutjats i tribunals, el nom dels col·legiats designats per actuar com a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR