DECRET 180/1982, d'11 de juny, que regula el procediment per a la declaració de monuments i conjunts històrico-artístics.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

La Llei Reguladora del Patrimoni Històrico-artístic, de 13 de maig de 1933, i el seu Reglament de 16 d'abril de 1936, establien la definició de Monument Històrico-artístic i Conjunt Històrico-artístic, i fan una breu referència al procediment a seguir i als efectes de la declaració.

Per tal que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació assumeixi les funcions que en aquest camp han estat transferides a la Generalitat, cal procedir a la regulació del procés per a la declaració d'un edifici o d'un conjunt urbà com a Monument o Conjunt Històrico-artístic. Aquest desenvolupament es fa en tres dimensions: desenvolupar les prescripcions contingudes en la Llei, preveure el procediment adequat a l'estructura orgànica del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i regular la participació ciutadana i dels interessats per a l'assoliment de la declaració monumental i la defensa dels seus interessos.

A proposta del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i prèvia deliberació del Consell Executiu,

Decreto:

Article primer

- La incoació dels expedients de declaració

de Monuments Històrico-artístics es farà per resolució del Director General del Patrimoni Cultural, que podrà adoptar les mesures provisionals que cregui adients per a la conservació del monument durant la tramitació de l'expedient.

Article segon

- L'expedient de declaració s'iniciarà

d'ofici. A instància de part caldrà l'aprovació del Director General del Patrimoni Cultural, en un termini de quinze dies, de la sol·licitud de declaració. Als efectes del present Decret, seran considerades en part: -Les Corporacions Locals amb competència territorial al lloc en què es trobi el monument. -Les ponències territorials o les comissions tècniques del Consell del Patrimoni de Catalunya. Totes aquelles entitats amb personalitat jurídica i sense finalitat de lucre que tinguin relació amb les Arts o la Història. -La participació ciutadana d'un mínim de vint-i-cinc habitants majors d'edat, inscrits al padró municipal, mitjançant sol·licitud per escrit.

Article tercer

- Els Alcaldes i d'altres autoritats amb

competència al territori o en trobi el monument vetllaran per la conservació i la salvaguarda dels monuments Històrico-artístics.

Article quart

- Quan el Director General del Patrimoni

Cultural ho cregui convenient per les característiques...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR