LLEI 26/2002, de 28 de novembre, de modificació de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, en relació amb l'afiliació sindical dels membres del cos de mossos d'esquadra.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI 26/2002, de 28 de novembre, de modificació de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, en relació amb l'afiliació sindical dels membres del cos de mossos d'esquadra.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La Resolució 711/VI, de 10 de maig de 2001, del Parlament de Catalunya, sobre la lliure afiliació dels agents de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra als sindicats interprofessionals, instà el Govern a presentar-li, abans de la fi de l'any 2001, una iniciativa legislativa que permetés modificar el marc legal establert pels articles 49 i 50 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, i per la disposició addicional dissetena del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, a fi de garantir el dret dels membres del cos de mossos d'esquadra a la lliure afiliació als sindicats interprofessionals.

Així mateix, aquesta Resolució estableix que la nova regulació ha de permetre d'una manera simultània el manteniment i la creació, si escau, de sindicats específics o professionals del cos de mossos d'esquadra, que han de continuar essent, juntament amb els sindicats interprofessionals, de lliure afiliació.

Per aquest motiu, es considera necessari complir l'esmentada Resolució amb la modificació dels dits preceptes de la Llei 10/1994, per tal d'incloure-hi el reconeixement del dret dels membres de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra a afiliar-se a les organitzacions sindicals que triïn lliurement per a la defensa de llurs interessos professionals, econòmics i socials, i a separar-se'n.

Atès que una de les funcions principals de la policia de la Generalitat és garantir el lliure exercici dels drets i les llibertats dels ciutadans, creiem que és imprescindible equiparar els membres del cos de mossos d'esquadra a la resta de treballadors de Catalunya, tant pel que fa als drets com pel que fa als deures.

Aquesta Llei és fruit del consens de les forces polítiques del Parlament de Catalunya, per la qual cosa, totes les modificacions que se'n desprenguin han de tenir com a objectiu principal, a banda de racionalitzar la representació sindical en el si del cos de mossos d'esquadra, la recerca del consens més ampli possible, no únicament parlamentari, sinó també social.

Tenim l'oportunitat única d'aconseguir la vertebració decisiva d'un model de representació sindical per a la policia de la Generalitat que s'adapti a un entorn europeu i permeti, alhora, la participació de les organitzacions sindicals representatives en l'èxit del desplegament de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra.

Article 1

Es modifica l'article 49 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, que resta redactat de la manera següent:

Els drets sindicals del cos de mossos d'esquadra són regulats per aquesta Llei i la resta de la legislació vigent.

Article 2

Es modifica l'article 50 de la Llei 10/1994, que resta redactat de la manera següent:

Els membres del cos de mossos d'esquadra, per a la defensa de llurs interessos, tenen dret a afiliar-se lliurement a les organitzacions sindicals, a separar-se'n i a constituir-ne, sempre que compleixin els requisits establerts per l'article 4 de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical.

Article 3

Es modifica l'article 51 de la Llei 10/1994, que resta redactat de la manera següent:

Les organitzacions sindicals amb representació en el cos de mossos d'esquadra tenen dret que se'ls faciliti un local per a l'exercici de llurs activitats, a les dependències que es determinin, i tenen també els altres drets i prerrogatives que els atorga la legislació vigent.

Disposició transitòria

Els efectes derivats del dipòsit i la inscripció dels estatuts en el Registre especial d'organitzacions sindicals de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra es mantenen fins que les organitzacions sindicals no els dipositin i inscriguin en l'oficina corresponent del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, cosa que han de fer abans de la convocatòria del nou procés electoral.

Disposició derogatòria

Queda derogada la disposició addicional dissetena del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública.

Disposicions finals

Primera

Es faculten el Govern i, si escau, el conseller o consellera del Departament de Justícia i Interior per dictar les modificacions reglamentàries que corresponguin per aplicar aquesta Llei. En tot cas, en el termini de tres mesos a comptar de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, el Govern ha d'iniciar la negociació amb les organitzacions sindicals per a modificar les disposicions reglamentàries que permetin la convocatòria del nou procés electoral de les organitzacions sindicals de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra.

Segona

Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada al DOGC.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 28 de novembre de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Núria de Gispert i Català

Consellera de Justícia i Interior

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR