ORDRE TIC/264/2003, de 2 de juny, d'acreditació de la formació necessària per a l'obtenció dels carnets professionals i de modificació de l'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 10 de novembre de 1983, per la qual s'unifica el procediment d'expedició dels carnets professionals creats per diversos reglaments tècnics de seguretat i...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE TIC/264/2003, de 2 de juny, d'acreditació de la formació necessària per a l'obtenció dels carnets professionals i de modificació de l'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 10 de novembre de 1983, per la qual s'unifica el procediment d'expedició dels carnets professionals creats per diversos reglaments tècnics de seguretat i subministrament públic.

L'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 10 de novembre de 1983 (DOGC núm. 389, de 14.12.1983) unificava el procediment d'expedició dels carnets professionals, creats per diversos reglaments tècnics de seguretat i subministrament de servei públic, i establia que la seva finalitat és acreditar que el seu titular té els coneixements professionals adequats a la matèria per a la qual han estat expedits i que està autoritzat per exercir-la en l'àmbit d'una empresa degudament qualificada.

Així, aquella Ordre fixava, entre d'altres, els requeriments formatius per obtenir-los, els quals es concretaven mitjançant la justificació d'un títol o certificació d'estudis de formació professional del grau que s'indicava a l'annex 1, o d'una titulació equivalent o superior. També preveia que, excepcionalment, es podia substituir la titulació indicada superant unes proves d'aptitud d'un curs teoricopràctic sobre les matèries tècniques en l'activitat a desenvolupar seguides en un centre o entitat degudament reconegut per la direcció general competent.

L'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 31 de març de 1989 (DOGC núm. 1150, de 2.6.1989) introduïa alguna modificació a l'articulat de l'anterior i actualitzava els requeriments formatius arran de diversos desplegaments normatius.

L'Ordre del Ministeri d'Indústria i Energia de 17 de desembre de 1985 aprovava la Instrucció sobre persones instal·ladores autoritzades de gas i empreses instal·ladores i regulava, entre d'altres, l'autorització de les entitats per a la formació de persones instal·ladores de gas i el programa teoricopràctic que havien de seguir les diferents especialitats. També atorgava als serveis territorials competents la verificació del requeriment de conèixer la reglamentació tècnica específica que és d'aplicació en l'activitat a desenvolupar.

El Reial decret 1751/1998, de 31 de juliol, aprovava el Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE) i les seves instruccions tècniques complementàries ITE, i regulava, entre d'altres, els requisits a complir per a l'accés als carnets professionals d'instal·ladors i mantenidors, i el programa teoricopràctic de coneixements a seguir.

A la pràctica tot això s'ha traduït en una casuística diversa que permet l'accés al carnet des de diferents nivells de formació.

El temps transcorregut des de la promulgació de la normativa i el reconeixement dels cicles formatius com a via per al desenvolupament de determinades activitats professionals regulades obren noves vies per habilitar per a l'exercici professional a aquelles persones que cursin els cicles formatius esmentats.

Les noves titulacions de formació professional específica de la Llei orgànica d'ordenació general del sistema educatiu organitzades en cicles formatius de grau mitjà i superior substituirien l'anterior oferta de formació professional de primer i segon grau. Aquestes titulacions, publicades en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya mitjançant un decret específic per a cada títol, inclouen continguts formatius relacionats directament amb les activitats professionals previstos en els carnets professionals del Departament.

En conseqüència, cal establir la correspondència entre la formació professional de primer i segon grau amb els cicles formatius de grau mitjà i superior per possibilitar l'accés a aquests carnets per a les noves titulacions.

Altrament, cal definir un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR