ORDRE AAM/48/2012, de 5 de març, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries i s'aproven les bases reguladores corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

L’any 2011 han coincidit per al sector agrari diversos factors, tant a nivell sectorial com general, que han afectat de manera negativa la seva evolució. A nivell sectorial, una climatologia adversa, amb una forta sequera a l’estiu i un episodi de pluges intenses i persistents a la tardor, ha coincidit amb una campanya amb preus anormalment baixos, que en alguns sectors ha arribat a fer qüestionar la viabilitat econòmica de recollir la producció dels arbres.

A nivell general, la persistència de la crisi econòmica està pressionant a la baixa el consum i els preus, alhora que dificulta l’accés al crèdit de moltes explotacions que estan patint una situació de manca de liquiditat provocada per la crisi de preus i la mala collita de l’última campanya, que pot afectar en gran mesura la present campanya, i comprometre fins i tot la continuïtat d’algunes explotacions, especialment les que han fet inversions els últims anys per incrementar la seva capacitat i competitivitat, que es troben amb la impossibilitat d’accedir al crèdit bancari per fer front a les necessitats de capital circulant derivades de les inversions realitzades.

En tot cas, malgrat aquesta situació, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural creu que el sector agrari té bones perspectives de futur i que cal donar-li suport en la mesura que sigui possible, per evitar abandonaments i descapitalitzacions no desitjats, per la qual cosa cal implantar mesures de suport en forma de préstecs tous que dotin de liquiditat el sector i n’afavoreixin la rendibilitat reduint els costos financers.

Els ajuts que regula aquesta Ordre se sotmeten al Reglament CE 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció agrària.

Conseqüentment, valorada la conveniència d’establir ajuts per tal de pal·liar les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, d’acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

S’aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries mitjançant la bonificació dels interessos i del cost dels avals dels préstecs concedits per les entitats financeres (inclòs l’Institut Català de Finances) i cooperatives agràries amb seccions de crèdit que subscriguin el conveni corresponent amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, les quals es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Es convoquen els ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, d’acord amb les bases reguladores aprovades en l’article anterior.

2.2 El termini per presentar les sol·licituds serà d’1 mes, a comptar de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, per un import total d’1.500.000,00 euros, seran a càrrec de la partida pressupostària AG02D/470000130/6121/0072 dels pressupostos del DAAM per a l’any 2012.

2.4 L’òrgan competent per a la instrucció dels expedients és el Servei d’Ajuts a la Sostenibilitat Agrària.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

A aquests efectes es nomena una comissió de valoració que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, formada pel subdirector o la subdirectora general de Planificació Rural, el o la cap del Servei d’Ajuts a la Competitivitat Agrària i la persona responsable de Coordinació Administrativa de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant és de tres mesos, a comptar de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa i notificació en el termini establert, la sol·licitud s’entendrà desestimada.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits a les persones físiques per un import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts.htm fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR