ORDRE PRE/189/2014, de 17 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i organitzacions professionals del sector de la comunicació per al desenvolupament d'iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i occitana/aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l’espai català de comunicació. Aquest sector s’ha d’enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d’altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, és tasca del Govern donar suport i protegir les iniciatives d’aquest sector per tal de garantir que les forces del mercat no impedeixin el desenvolupament d’actuacions que contribueixen a garantir el dret a la informació de tots els ciutadans i la consolidació de la identitat nacional del país.

En conseqüència, la legislació en matèria de política lingüística preveu de forma expressa l’establiment de mesures de foment dels mitjans de comunicació escrits, d’acord amb els articles 7 i 27 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i l’article 20 de la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran. Des d’aquesta perspectiva, els ajuts als mitjans de comunicació en llengua catalana o occitana/aranesa contribueixen a la compleció d’espais temàtics, de públic i de territori en el sector i, en general, a la cohesió social i territorial.

Ara bé, les pròpies característiques del sector de la comunicació en català i occità/aranès, a què abans s’ha fet referència, determinen que la seva sostenibilitat depengui en gran mesura del suport de tot el teixit d’entitats representatives i ens sense ànim de lucre que hi està vinculat, el qual inclou, entre d’altres, els col·legis professionals, les associacions o les fundacions. L’activitat de tot aquest conjunt d’entitats fa possible optimitzar recursos i aprofitar sinergies, la qual cosa permet afrontar amb els recursos suficients la situació de desavantatge competitiu a què abans s’ha al·ludit.

Per aquesta raó, és necessari complementar la tasca de foment dels mitjans de comunicació amb l’establiment d’una línia de subvencions específicament adreçada a donar suport a les actuacions o iniciatives d’aquest teixit associatiu envers el sector.

En conseqüència, atès el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i organitzacions professionals del sector de la comunicació per al desenvolupament d’iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l’enfortiment de l’espai català de comunicació, que consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 17 de juny de 2014

Francesc Homs i Molist

Conseller de la Presidència

Annex

Bases

–1 Objecte

1.1 L’objecte d’aquestes bases és la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i a organitzacions representatives dels sectors professionals i econòmics de l’àmbit dels mitjans de comunicació que tinguin per objecte donar suport a iniciatives en l’àmbit referit, que contribueixin al foment del periodisme i l’enfortiment de l’espai català de comunicació.

1.2 Són actuacions subvencionables:

  1. Realització d’activitats formatives, informatives i de difusió; organització de cursos, congressos, jornades, seminaris, conferències, exposicions, formació professional i altres que tendeixin a la difusió i el coneixement dels mitjans de comunicació i el periodisme.

  2. Actuacions de recerca, estudis i investigacions en l’àmbit dels mitjans de comunicació.

  3. Projectes de modernització i millora tecnològica.

  4. Activitats que fomentin la cohesió social i territorial de barris, municipis o comarques en relació amb el mitjà de comunicació.

  5. Creació de noves àrees, departaments o unitats en benefici de la gestió interna de l’entitat i dels serveis que ofereix en l’àmbit dels mitjans de comunicació.

  6. Iniciatives adreçades a ampliar el mapa informatiu i comunicatiu del sector.

    En el cas de les activitats formatives, informatives i de difusió només es subvencionarà la part estrictament vinculada amb l’activitat (ponents, lloguer de sales, material), i en queden específicament excloses les despeses de representació i restauració.

    1.3 En cap cas no podran optar a aquestes subvencions les iniciatives adreçades als mitjans que incorrin almenys en un dels supòsits següents:

  7. Mitjans finançats o gestionats de manera total o parcial per institucions públiques.

  8. Mitjans el contingut dels quals sobrepassa el 60% de publicitat pròpia o aliena.

    –2 Persones beneficiàries de les subvencions

    Poden optar a les subvencions regulades per aquestes bases aquelles entitats i organitzacions que es troben en algun dels supòsits següents:

  9. Fundacions i associacions relacionades amb el foment dels mitjans de comunicació.

  10. Organitzacions representatives dels empresaris o dels treballadors.

  11. Col·legis professionals.

  12. Agrupacions de persones físiques o jurídiques, comunitats de béns o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat, tot i que no tinguin personalitat jurídica.

    Quan es tracti d’agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades sense personalitat jurídica, s’ha de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de la subvenció que ha d’aplicar cadascun, els quals també tenen consideració de beneficiaris. L’agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l’article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    – 3 Requisits, condicions i compatibilitats

    3.1 Les activitats objecte d’aquestes subvencions s’han de realitzar totalment durant l’any de la convocatòria.

    3.2. L’execució de l’activitat subvencionada pot ser subcontractada en la seva totalitat o bé parcialment, en els termes establerts a l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i a l’article 68 del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. Quan l’activitat concertada amb tercers excedeixi el 20 per cent de l’import de la subvenció i l’import sigui superior a 60.000 euros, la subcontractació està sotmesa al compliment dels requisits següents:

  13. Que el contracte es realitzi per escrit

  14. Que la formalització d’aquest l’autoritzi prèviament la persona titular de la Secretaria de Comunicació del Govern

    3.3 La llengua vehicular de les activitats i mitjans objecte d’aquestes subvencions ha de ser el català o l’aranès.

    3.4 Aquestes subvencions són incompatibles amb la percepció d’altres ajuts per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament o organisme de la Generalitat de Catalunya.

    Això no obstant, la percepció d’aquestes subvencions és compatible amb l’obtenció d’altres ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d’altres administracions o ens públics o privats, sempre que l’import total no ultrapassi el cost de l’activitat subvencionada.

    3.5 Per obtenir la condició de beneficiari/ària de les subvencions objecte d’aquestes bases, s’han de complir els requisits i condicions següents:

  15. No estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d’obtenir subvencions, de conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  16. Quan l’entitat sol·licitant sigui una fundació, estar al corrent del compliment del deure de presentació dels comptes anuals davant el protectorat, d’acord amb l’article 336-3 del Codi civil de Catalunya.

  17. Quan l’entitat sol·licitant sigui una associació o fundació constituïdes amb anterioritat a l'entrada en vigor de la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, tenir els estatus adaptats i inscrits en el registre corresponent.

  18. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Generalitat de Catalunya i amb l’Estat, així com de les obligacions amb la Seguretat Social.

  19. Complir el que estableixen els articles 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, respecte als centres laborals, i en les empreses que tinguin establiments oberts al públic a Catalunya, complir els requisits que estableixen els articles 32.1 i 32.3 de la Llei esmentada.

  20. En el cas que disposi d’una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors o treballadores amb disminució sobre la plantilla total, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre (BOE núm. 289, de 3.12.2013); el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril (BOE núm. 94, de 20.4.2005), i el Decret 322/2011, de 19 d'abril (DOGC núm. 5864, de 21.4.2011).

  21. En el cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i intervenir-hi als seus centres de treball, d’acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb els articles 5 i 29 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

    –4 Quantia

    Les subvencions consisteixen en una dotació econòmica que es concedeix tenint en consideració les disponibilitats pressupostàries i els criteris següents:

  22. la puntuació obtinguda d’acord amb els criteris de valoració establerts a la base 10.

  23. la quantia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR