ORDRE MAH/429/2008, de 30 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/429/2008, de 30 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic.

La sensibilització i l'educació ambiental són instruments especialment útils a l'hora de promoure el canvi social de mentalitat que exigeix la transició de la societat catalana cap al desenvolupament sostenible.

Les actuacions de sensibilització i educació ambiental que duen a terme per iniciativa pròpia associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre coadjuven als esforços que fa l'Administració pública en el mateix sentit. Per aquesta raó, la Generalitat de Catalunya les considera d'interès públic, i, en conseqüència, contribueix a finançar-les per mitjà de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

La Llei 4/1991, de 22 de març, de creació del Departament de Medi Ambient, disposa que correspon a aquest Departament establir, d'acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l'exercici de les competències i les funcions en aquest àmbit.

Atès que l'article 74.f) del Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, i l'article 26.1.i) del Decret 289/2006, de 4 de juliol, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient i Habitatge, atribueixen a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat la funció d'establir canals d'intercanvi d'informació en matèria de medi ambient entre l'Administració i la societat civil, i la de fomentar les activitats adreçades a un millor coneixement del medi ambient i la seva difusió;

Atès que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat considera necessari que associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre ofereixin als usuaris de les seves instal·lacions una imatge ambiental coherent i exemplar, i que, en conseqüència, vol estimular i promoure l'assoliment d'aquesta imatge de coherència a través de les successives convocatòries anuals d'ajuts;

Atès el que disposen el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions;

D'acord amb l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre MAH/146/2006, de 24 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 30 de setembre de 2008

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases

.1 Objecte de les subvencions

Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions destinades a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic.

.2 Actuacions subvencionables

Les actuacions subvencionables s'estructuren en dos blocs independents: un per a actuacions d'educació i sensibilització ambiental (accions formatives, recursos per a l'educació formal i no formal, campanyes, exposicions, seminaris, jornades, conferències, congressos, etc.), i un altre per a inversions en la millora ambiental d'instal·lacions pròpies, o d'aquelles de què es tingui una concessió administrativa superior a cinc anys, en matèria d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic.

Les actuacions concretes que poden optar a les subvencions en cada bloc es determinaran en la resolució de convocatòria anual corresponent.

.3 Destinataris/àries

3.1 Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques següents:

  1. Les associacions.

  2. Les fundacions.

  3. Les cooperatives sense ànim de lucre.

    En el cas d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, per poder optar a les subvencions, les persones jurídiques esmentades han d'exercir la seva activitat a Catalunya; en el cas d'inversions en la millora ambiental d'instal·lacions pròpies o d'aquelles de què es tingui una concessió administrativa superior a cinc anys, per poder-hi optar han d'estar-hi domiciliades.

    3.2 Les destinatàries de les subvencions han de complir, en tot cas, els requisits següents:

  4. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  5. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  6. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  7. Si tenen establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  8. Si no tenen establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l'article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  9. En el cas que tinguin 50 treballadors/es o més, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/es amb discapacitat sobre el total de treballadors/es de l'empresa, d'acord amb el que preveu l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social de minusvàlids, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d'acord amb el que estableix l'article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  10. En el cas de fundacions, haver presentat els comptes anuals al registre corresponent.

    El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació que preveu la base 6 d'aquesta Ordre.

    .4 Despeses subvencionables i import de les subvencions

    Es consideren despeses subvencionables les que tinguin una relació directa amb l'actuació subvencionada i es duguin a terme abans que acabi el termini de justificació de l'actuació que, de conformitat amb la base 13 d'aquesta Ordre, fixa la convocatòria, incloses les despeses de personal, despeses de viatge i de funcionament propi.

    Quan la convocatòria anual ho prevegi, també tindran la consideració de despeses subvencionables les inversions en la millora ambiental d'instal·lacions pròpies o d'aquelles de què es tingui una concessió administrativa superior a cinc anys.

    Les despeses subvencionables estan sotmeses a les limitacions següents:

  11. Tan sols es podran imputar a la subvenció les retribucions efectivament meritades per l'activitat per a la qual va ser concedida.

  12. No es podran imputar a la subvenció les despeses realitzades en la condició de membres de les juntes directives o consells de direcció de l'entitat.

  13. Les dietes i despeses de viatge directament relacionades amb l'activitat objecte de la subvenció podran ser objecte de subvenció en les quanties que estableix el Decret 138/2008, de 8 de juliol, d'indemnitzacions per raó del servei (DOGC núm. 5170, de 10.7.2008). Els viatges a l'estranger tenen caràcter excepcional i només se subvencionaran si es justifiquen com a imprescindibles per a la realització de l'activitat subvencionada.

  14. Es podrà considerar com a despesa de funcionament propi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR